Komora arhitekata traži

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
07

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Komora arhitekata traži

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
11.2018

Komora arhitekata traži

da ovlašteni krajobrazni arhitekti ostanu u Zakonu
Komora arhitekata tražiKrajobrazna arhitektura 4
 

Hrvatska komora arhitekata (HKA) najoštrije se protivi konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje iz studenoga 2018. koji je razmatran na zadnjoj sjednici Vlade i upućen u Sabor. Naime, u konačnom prijedlogu Zakona brisan je članak 49. stavak 2. važećeg zakona kojim se utvrđuje da su ovlašteni krajobrazni arhitekti članovi Hrvatske komore arhitekata. Statut Komore uređuje zadaće ovlaštenih krajobraznih arhitekata vezane uz poslove projektiranja u području gradnje, priopćila je Hrvatska komora arhitekata.

Pritom ističu da bi brisanje navedenog članka iz ovog zakona dovelo do zabrane ovlaštenim krajobraznim arhitektima da ubuduće obavljaju licencirane poslove projektiranja u području gradnje, a time i do njihova brisanja iz članstva u Komori. Naime, Vlada planira izmijeniti sadržaj spornog članka na sljedeći način tako da u njemu piše: „Zadaće struke krajobrazne arhitekture u svojstvu suradnika osoba iz stavka 1. ovoga članka uređuje se statutom Hrvatske komore arhitekata“.

„Snažno se protivimo da se naši kolege ovlašteni krajobrazni arhitekti izostave iz članstva u Komori arhitekata. Oni su članovi Komore 20 godina, zašto ih sada Ministarstvo graditeljstva i ministar Štromar žele obrisati“, pitaju u HKA.

Također ističu da su zapanjeni regulatornim nasiljem nadležnog ministarstva nad strukom, koje se nije ustručavalo predložiti stručno neodrživo, a za komorski sustav i komorske članove iz reda ovlaštenih krajobraznih arhitekata – pogubno rješenje, sve s ciljem stvaranja privida da je „problem riješen“.

Ukratko, predloženi tekst uopće ne govori o ovlaštenim krajobraznim arhitektima dakle o osobama koje su ispunile zakonske uvjete da im Komora izda licencu. Naime, samo licencirani pojedinci mogu biti članovi Komore. To se jednako odnosi i na arhitekte (završen studij arhitekture – tehničke znanosti) i na krajobrazne arhitekte (završen studij krajobrazne arhitekture – biotehničke znanosti), navode u HKA.

Suprotno tome, stoji u priopćenju, u predloženom je članku riječ o svim osobama koje završe studij krajobrazne arhitekture, a koje su po naravi svoje struke – izvan i neovisno o bilo kakvoj licenci – obrazovane za obavljanje poslova u području gradnje u svojstvu suradnika, kao što su to i mnogobrojne druge struke (geografi, biolozi, ekolozi, šumari, agronomi, sociolozi, demografi, itd.). Za suradničke im poslove ne treba ni licenca Komore, ni članstvo u Komori, a o njima Komora ne treba voditi ni bilo kakve evidencije. U članstvu Komore i pod nadzorom Komore samo su one osobe koje u području gradnje obavljaju licencirane poslove projektiranja u svojstvu ovlaštenih/odgovornih osoba, ističu u HKA.

„Za obavljanje određenih poslova krajobrazne arhitekture neophodno je ovlaštenje koje predstavlja potvrdu profesionalnog iskustva i daje odgovornost i pravo obavljanja određenih poslova.  Projektantski i graditeljski postupci zahtijevaju široko obuhvatna tehnička i biotehnička znanja, dotičući i mnogobrojne druge znanstvene discipline, a samo odgovarajuća široka naobrazba jamči traženu kvalifikaciju. Krajobrazni se arhitekti u Hrvatskoj školuju na interdisciplinarnom studiju Krajobrazna arhitektura na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, no Studij je interfakultetski te u izvođenju nastave sudjeluju Arhitektonski, Geodetski, Šumarski, Prirodoslovno-matematički i Filozofski fakultet. Na ovom studiju magistri inženjeri krajobrazne arhitekture stječu znanja u području oblikovanja, planiranja i upravljanja krajobrazima te su kao inženjeri osposobljeni za rad u domeni krajobraznog oblikovanja (projektiranje), krajobraznog (zaštitnog) planiranja te krajobraznog segmenta urbanističkog i prostornog planiranja“, objasnio je Mario Jukić, predsjednik Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata te istaknuo da je rad krajobraznih arhitekata u gradnji usko vezan za sigurnost ljudi, prometa i imovine. Stoga, ako se djelovanje struke krajobrazni arhitekt deregulira, prema njegovim riječima, možemo očekivati sigurnosne propuste, probleme i štete u otvorenim prostorima, a odgovornost ostaje upitna.

HKA ne zna koji je cilj predložene izmjene, ali odgovorno tvrdi da je on nelegitiman. S jedne strane, takvim se zakonskim prijedlogom zaobilaze ovlašteni krajobrazni arhitekti. S druge strane, Komora gubi svoja bitna javnopravna obilježja i pretvara se u „evidentičara“ osoba koje s njezinim zadaćama i svrhom postojanja nemaju nikakve veze.

Stoga predlažu da se zadrži postojeće zakonsko rješenje navedeno u članku 49. stavak 2.

„HKA traži da Vlada postupi odgovorno i kompetentno te ne dopusti da se u parlamentarnu proceduru pošalje zakonski tekst koji ruši i struku i vladavinu prava u području gradnje i komorskog sustava, a time i sama programska opredjeljenja Vlade u izgradnji pravne države“, poručili su iz HKA.

piše: Željko Bukša

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Krajobrazna arhitektura 4
  • Zagreb Hka logo
  • Zagreb Krajobrazna arhitektura 1
  • Zagreb Krajobrazna arhitektura 2
  • Zagreb Krajobrazna arhitektura 3
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Komora arhitekata traži