KONČAR: Dobit prije oporezivanja od 148,6 milijuna kuna!

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Ruj
2020
25

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › KONČAR: Dobit prije oporezivanja od 148,6 milijuna kuna!

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
24
 
12.2015

KONČAR: Dobit prije oporezivanja od 148,6 milijuna kuna!

Predsjednik Uprave Darinko Bago najavio je da Končar žele preobrazbiti u niskougljičnu kompaniju te da će na Dinari izgraditi veliku vjetroelektranu snage 120 MW
KONČAR: Dobit prije oporezivanja od 148,6 milijuna kuna!Koncar-2015
 

„Iza nas je još jedna uspješna godina. Koncern Končar ove će godine ostvariti konsolidirane prihode od prodaje od tri milijarde kuna, što je 15 posto više u odnosu na prošlu, dok bi konsolidirana dobit grupe prije oporezivanja mogla biti 148,6 milijuna kuna“, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Uprave Končara Darinko Bago.

Prema iznijetim podacima, prihode od prodaje na domaćem tržištu u ovoj godini procjenjuju na 1,7 milijardi kuna, što je 29 posto više od prošlogodišnjeg ostvarenja. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na stranim tržištima procijenjeni su na 1,3 milijarde kuna, što je jedan posto više nego lani. Izvoz tako čini 43 posto ukupnih prihoda od prodaje, navodi Bago.

U zemlje EU izvezene su robe i usluge vrijedne 700 milijuna kuna, a najznačajnija strana tržišta su Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka, Švedska, BiH, Finska, Norveška i Nizozemska. U Končaru ističu da je izvoz veći od uvoza (koeficijent pokrića uvoza izvozom je 1,7).

Stanje ugovorenih poslova na kraju 2015. godine procjenjuju na 3,6 milijarde kuna, što je 24 posto više od stanja ugovorenih poslova na početku godine, a u 2015. su ugovorili nove poslove ukupne vrijednosti 2,9 milijardi kuna.

Ukupne investicije Grupe Končar u ovoj godini iznose 124 milijuna kuna (60 posto vlastitih sredstava) od čega gotovo 40 posto u razvoj. Od značajnijih projekata u ovoj godini Bago je izdvojio razvoj niskopodnog dizel-električnog vlaka za HŽ Putnički prijevoz koji će u promet krenuti iduće godine. Osim toga, započeo je višegodišnji projekt „Upravljanje znanjem“ gdje Končar surađuje s akademskom zajednicom.

Među najvažnije poslove realizirane u 2015. spadaju niskopodni elektromotorni vlakovi za HŽ Putnički prijevoz (10 za regionalni i 6 za gradsko-prigradski), isporuka novih i revitalizacije postojećih generatora u Finskoj, Norveškoj, Švedskoj itd., zatim isporuku distributivnih i energetskih tranformatora isporučenih u 51 zemlju te obnovu transformatorskih stanica u Albaniji, BiH i Hrvatskoj. Razvijena je nova generacija sustava monitoringa transformatora na temelju vlastitih hardverskih i softverskih rješenja, optimirano je tehničko rješenje sinhronog generatora s cilindričnim rotorom za male hidroelektrane, a razvijena je i serija naponskih transformatora velike snage sa sniženim gubicima.

U sljedećoj godini, prema usvojenom planu, planiraju oko 2,4 posto veće prihode od prodaje nego u ovoj godini i njihov rast na 3,1 milijardu kuna. Od toga na domaćem tržištu planiraju prihode od prodaje od 1,6 milijardi kuna, a na stranima 1,5 milijardu kuna. Planira se i rast izvoza od 15 posto u odnosu na ovu godinu. Dobit prije oporezivanja očekuju u visini od 178 milijuna kuna, što je 19 posto više od procjene za 2015. U 2016. planiraju investicije ukupne vrijednosti 126 milijuna kuna, a najveći dio (82 postoI financirat ćemo vlastitim sredstvima, kazao je Bago.

Sve to ostvarili su s istim brojem zaposlenih kao i u 2014. tako im je prihod od prodaje po zaposlenom porastao za 15 posto na 831 tisuću kuna. Zato ne čudi da su plaće u Končaru 34 posto veće od državnog i 14 posto od zagrebačkog prosjeka. Na to, osim dobrih rezultata poslovanja, utječe i činjenica da 1.064 zaposlenih ima visoku stručnu spremu, 77 ih ima magisterij ili doktorat, a trenutno je 55 radnika na doktorskim studijima.

Bago je također najavio da su odlučili krenuti putem preobrazbe u niskougljičnu kompaniju, koja će u budućnosti sve potrebe za energijom zadovoljavati sama te svoju proizvodnju temeljiti na „zelenoj energiji“. Kod toga je jedan od najvažnijih poteza planirana gradnja vjetroelektrane Rust na Dinari, snage 120 MW. Ta vjetroelektrana bi se trebala graditi u šest faza po 20 MW. Najavili su i da će na Visu uložiti tri milijuna eura u gradnju fotonaponske elektrane snage 2 MW.

Kod toga se Bago požalio da Hrvatska nema pravi sustav poticanja obnovljivih izvora jer najveći dio državnih poticaja ustvari potiče stranu proizvodnju budući da se većina ugrađene opreme uvozi. Zato bi, napomenuo je, domaći proizvođači infrastrukture za energetiku trebali imati ciljanu pomoć fiskalne i monetarne politike te HBOR-a. A od nove vlade očekuje i da predloži novu energetsku strategiju kako bi se smanjio veliki uvoz energije.

Također je upozorio da se kod javnih natječaja u drugim državama osim cijene koriste i brojni drugi kriteriji, dok je kod nas kriterij najniža cijena. Zato druge države na razne načine otežavaju Končaru ulaz na svoja tržišta, dok je Hrvatska preplavljena malim i nepoznatim stranim kompanijama za koje je nerijetko upitno koje standarde kvalitete (ne)zadovoljavaju.

Željko Bukša

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Koncar-2015

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › KONČAR: Dobit prije oporezivanja od 148,6 milijuna kuna!