KORČULA:  Gospodarenje otpadom i razvoj turizma na otocima

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Srp
2020
08

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › KORČULA:  Gospodarenje otpadom i razvoj turizma na otocima

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
18
 
08.2014

KORČULA:  Gospodarenje otpadom i razvoj turizma na otocima

Na otoku Korčuli u tijeku je sanacija odlagališta u Lumbardi, a u pripremi su i sanacije odlagališta u Blatu i Smokvici
KORČULA:  Gospodarenje otpadom i razvoj turizma na otocimaZmajlovic 190817
 

"Ministarstvo na otoku Korčuli sufinancira projekte gospodarenja otpadom i energetske učinkovitosti vrijedne gotovo 5 milijuna kuna. Projektima na Korčuli, kao i ostalim otocima, želimo omogućiti razvoj, našim sugrađanima povećati kvalitetu života, te osigurati čisti okoliš jer je to ključni preduvjet za razvoj turizma od kojega živite. Otoci imaju svoje specifične izazove i današnju nedjelju iskoristio sam da na poziv kolege Marelića porazgovaram s kolegama na terenu kako se s njima nositi." - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na Korčuli.

Ministar Zmajlović održao je sastanak s kolegama s Korčule i Pelješca. Tema sastanka bila je gospodarenje otpadom s naglaskom na uvođenje primarne selekcije te projekti energetske učinkovitosti.

Na otoku Korčuli provode se projekti gospodarenja otpadom i energetske učinkovitosti vrijedni gotovo 5 milijuna koje sa 55-80% sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Govoreći o uvođenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, ministar Zmajlović istaknuo je da su se nakon desetljeća stagnacije konačno počeli događati značajni pomaci. Ključna promjena koja se dogodila i koja je pokrenula stvari je promjena političke volje u mandatu ove Vlade, te pružanje partnerskog odnosa županijama, gradovima i općinama kojima se nude stručna pomoć i sufinanciranje projekata.

Najveći pokazatelj je vrijednost projekata koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojih je u zadnje 2 godine bilo u vrijednosti preko 400 milijuna kuna što je značajno više od ukupnog iznosa u proteklih 8 godina, u dva mandata prethodnih vlada.

Da bi cjeloviti sustav gospodarenja otpadom bio uspostavljen uz uvođenje primarne selekcije i smanjivanje količina otpada, potrebno je sanirati postojeća odlagališta i izgraditi centre za gospodarenje otpadom kojih će, kako je ovih dana potvrdio ministar, u Hrvatskoj biti 13. No evidentno je da je pravi pokretač upravo politička volja da se sustav doista i uvede. A nje u zadnjih desetak godina nije bilo. Zato sam i danas pozvao kolegu Zmajlovića da iskoristimo ovu nedjelju za nešto dulji sastanak i raspravimo sve specifičnosti, dobijemo sve informacije koje su kolegama na terenu svakodnevno potrebne da bismo našim sugrađanima mogli dati potpunu informaciju. Jer informiranje i educiranje ključni su dio ovog procesa.“ – istaknuo je saborski zastupnik iz Korčule, Mladen Marelić.

Krenulo se i sa sanacijama. Na otoku Korčuli u tijeku je sanacija odlagališta u Lumbardi, a u pripremi su i sanacije odlagališta u Blatu i Smokvici.

U pripremi je i dokumentacija za izgradnju centra za gospodarenje otpadom Lučino Razdolje za Dubrovačko-neretvansku županiju. Vrijednost Centra Lučino Razdolje je preko 300 milijuna kuna, a sa 70% sredstava će se financirati iz europskih fondova. Radovi na izgradnji centra započet će do kraja 2015., a Centar će biti otvoren 2018. godine.

Na Korčuli se realiziraju i projekti energetske učinkovitosti vrijedni 1,37 milijuna kuna, za koje je Fond za zaštitu okoliša odobrio 711.000 kuna. Riječ je o projektima ekološke javne rasvjete u općinama Lumbarda, Smokvica i Vela Luka. 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Zmajlovic 190817
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › KORČULA:  Gospodarenje otpadom i razvoj turizma na otocima