Kratki i žestoki Riječki karneval 2016.

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
22:59
Velj
2020
22

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Kratki i žestoki Riječki karneval 2016.

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
17
 
01.2016

Kratki i žestoki Riječki karneval 2016.

Iz centra grada nestali su blagdanskih ukrasi, ali odmah su ih zamijenile karnevalske trakice i zastave koje najavljuju ono peto godišnje doba koje samo Rijeka ima – Riječki karneval.
Kratki i žestoki Riječki karneval 2016.Karneval-rijeka-00
 

Ovogodišnje karnevalsko razdoblje koje tradicionalno počinje podizanjem Pusta 17. siječnja na Antonju i završava 10. veljače na Pepelnicu, daje nam tek malo više od tri tjedna da „odradimo“ najluđe zabave u godini. Na konferenciji za medije u Salonu Grada Rijeke najavljeno je što nas sve očekuje u tom kratkom, ali po svemu sudeći, žestokom razdoblju. Program ove godine nudi puno maškaranih plesova, koncerata, pomaknutih sportova, kazališnih predstava, ali ponovno i niz humanitarnih akcija. Novu Kraljicu Riječkog karnevala bira se 22. siječnja, Dječja karnevalska povorka pleše 30. siječnja, a finale Riječkog karnevala 2016. – Međunarodna karnevalska povorka zakazano je za 7. veljače.

„Počinje još jedan riječki karneval koji će ove godine, nažalost, trajati znatno kraće no što bi mi koji ga volimo htjeli. Tako u samo tri tjedna moramo ugurati sva zbivanja pa će stoga ovogodišnji karneval biti izuzetno dinamičan. Kao i do sada, i tijekom ovog, 33. po redu Riječkog karnevala, gradom će vladati maškare pa ću već idućeg petka ključeve grada predati Meštru Toniju i prepustiti se uživanju u maškaranim događanjima“ - rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel dodavši kako će karneval i ove godine imati i humanitarnu notu pa će se tako na tradicionalnom Humanitarnom balu prikupljati sredstava za Centar za autizam Rijeka i to za opremanje senzornog parka u sklopu projekta Senzorni park za naš osmjeh.

Gradonačelnik je naglasio i kako je Riječki karneval odavno postao prepoznatljiv i van granica Hrvatske te je uvjeren da će i ove godine privući brojne turiste. „Rijeka je 2015. godini ostvarila do sad najbolje rezultate u turizmu pa je tako zabilježila rast broja noćenja od čak 25 posto u odnosu na prethodnu godinu, a karneval je svakako je jedna od gradskih manifestacija koja privlači turiste“ - rekao je gradonačelnik.

Naglasio je i kako je Riječki karneval dio programa kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Naime, Rijeka je jedan od četiri hrvatska grada koji su ušli u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture, a svoju kandidaturu pod sloganom Rijeka 2020 – Luka različitosti bazira na kulturnom programu koji će tematizirati inherentno riječke teme rada, vode i migracija, jednako značajne za sadašnjost i budućnost Europe, dok će Riječki karneval, kao jedan od najvidljivijih i najmasovnijih riječkih kulturnih događanja i brendova, dobiti svoje posebno mjesto u okviru programa Rijeka 2020.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa ukratko je predstavio programe Riječkog karnevala 2016. Službeno preuzimanje vlasti maškara dogodit će se tijekom Izbora Kraljice Riječkog karnevala u petak 22. siječnja u Dvorani mladosti, od  kada kreće kratko razdoblje napunjeno karnevalskim događanjima. Vrhunac, kao i uvijek, su Dječja i Međunarodna karnevalska povorka 30. siječnja i 7. veljače, prijave karnevalskih grupa su zatvorene, a točni broj i raspored grupa bit će uskoro objavljen na službenim stranicama www.rijecki-karneval.hr. Na istoj adresi moguće je pronaći sve korisne informacije o Karnevalu, kao i detaljan program.

Škarpa je naglasio kako je ovogodišnja kampanja pripremljena i usuglašena s novom nacionalnom kampanjom Hrvatske turističke zajednice Croatia - Full of Life, odnosno Hrvatska - puna života, a Riječki karneval prvi je veliki događaj koji je svoju kampanju prilagodio i uskladio s nacionalnom kampanjom. Riječki karneval, kao TOP događaj hrvatskog turizma, u vrijeme predsezone predstavlja najveći događaj na području Hrvatske i odličan je lajtmotiv za promociju ne samo Rijeke kao destinacije, već Kvarnera i Hrvatske.

Od programa ovogodišnjeg karnevala izdvojena su još dva jaka sportska programa, jedan tradicionalni koji je uz Riječki karneval još od 1990. godine – Maškarani auto-rally Pariz Bakar koji će voziti 23. siječnja te jedan relativno mlađi, ali definitivno već čvrsto usađen u Karneval – Carnival Snowboard Sesson 30. siječnja na Gatu Karoline Riječke. HNK Ivana pl. Zajca svojim se Kazališnim vrtuljkom ponovno pridružio karnevalskim danima, Ex port Delta se i ove godine aktivira i uz Zagrebačku pivovaru postaje koncertno odredište, a Tower Center Rijeka organizira Maškaranu bajku uz klizalište, niz zabavnih programa, Izbor princa i princeze riječkog karnevala, ali i novi program „Tvoja maska zvuči poznato“. Riječki karneval uz maškarano ludilo svake godine na više načina pokaže i svoju humanitarnu stranu, pa će se i ovoga puta kuhati humanitarna jota i maneštra, KU Čiket organizira dvije maškarane zabave s humanitarnim ciljem, uvaženi gosti će plesati na Humanitarnom karnevalskom balu, a početkom veljače u Domu crvenog križa održava se tradicionalno dobrovoljno davanje krvi.

Uskoro glavni čovjek u Rijeci, Meštar Toni, pozvao je sve na svečanost primopredaje ključa Grada i izbor Kraljice u petak u Dvorani mladosti, a prije toga na dizanje pusta koje će se i ove godine održati na više lokacija – na Pomorskom fakultetu dižu Pusta Riječkog karnevala Tomicu Karamostića 15. siječnja u 12 sati, a Pustovi se 17. siječnja dižu ispred Doma na Pašcu u 17 sati, a na Pehlinu ispred Doma kulture i na Zametu ispred Doma ŠD „Zamet“ s početkom u 18 sati.

Kraljica Stella Paris broji zadnje dane svoje vladavine, ali je sada čeka Riječki karneval bez kraljevskih obaveza, posvećen samo zabavi. Pozvala je sve da sudjeluju u karnevalskim programima i plesom i pjesmom obilježe najljepše godišnje doba u Rijeci – Riječki karneval.

Zagrebačka pivovara i Ožujsko pivo tradicionalni su pratioci i pokrovitelji Riječkog karnevala, a regionalni menadžer veleprodaje Zagrebačke pivovare Dario Ružić najavio je koncertna događanja u prostoru Ex port Delte. Karnevalsku pozornicu 23. siječnja otvara već stari gost Riječkog karnevala Jole, 30. siječnja okreće se ploča na rock te nastupaju Prljavo kazalište i jake riječke snage iz benda Jonathan, 6. veljače ide Carnival DJ Session uz DJ The Adventa, a 7. veljače je rezerviran za cjelodnevnu završnu feštu.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Karneval-rijeka-00
  • Zagreb Karneval-rijeka-01
  • Zagreb Karneval-rijeka-02
  • Zagreb Karneval-rijeka-03

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Kratki i žestoki Riječki karneval 2016.