Kravat pukovnija u subotu

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:40
Tra
2020
06

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Kravat pukovnija u subotu

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
25
 
08.2017

Kravat pukovnija u subotu

26. kolovoza u Smjeni straže ugošćuje predstavnike Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija iz Waldmünchena
Kravat pukovnija u subotuKravat pukovnija
 

Na poziv Kravat pukovnije i zapovjedništva Pukovnije na čelu sa Željkom Matejčićem, uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba i ustanove Academia Cravatica,   u subotu, 26. kolovoza u izvedbi Smjene straže ispred zagrebačke Katedrale, Kravat pukovniji će se pridružiti posebni gosti – članovi Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija iz njemačkog grada Waldmünchen, koju u cijelosti čine Nijemci!

Hrvatska pukovnija Stjepan Dragija Waldmünchen (Kroathenregiment Stjepan Dragjie Waldmünchen), kazuje nam historiografija, osnovana je 1627. da bi sljedeće godine bila preustrojena u carsku gardijsku jedinicu. „Ljudi koji se u naše vrijeme okupljaju pod njenim imenom utjelovljuju Hrvate ali su sve odreda Nijemci, predstavljaju navedenu postrojbu u odorama s raznolikim rupcima svezanima u čvor oko vrata – prethodnicama kravate,  a svoje djelovanje temelje u rekreiranim scenama logorovanja i bitaka tijekom Tridesetogodišnjega rata. Pritom naglasak stavljaju kako na vremensku autentičnost – što uključuje jelo i pilo, dakle i pripremu hrane, dakako pjevanje i sviranje – tako i na provedbu svih zadataka koje su imali u bitkama uporabom vjerno izrađenoga oružja i sveukupne opreme, od koje će dio predstaviti i našim sugrađanima u sklopu Smjene straže“, tumači Nikola Albaneže, voditelj muzeoloških projekata Academije Cravatice, ustanove  koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine. 

„Izuzetna nam je čast odazvati se pozivu Kravat pukovnije, koja među povijesnim postrojbama ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi uživa veliko poštovanje. Sudjelovanje u Smjeni straže u središtu Zagreba je za nas značajan događaj i velika čast. Inače, nekoliko je glavnih događaja koje komemoriramo i zbog kojih se okupljamo tijekom godine. To su sljedeće lokacije na kojima su se odvile važne bitke, Bila Hora kod Praga i Frydlant u Češkoj, Delitzsch u Njemačkoj i Nowy Wisnicz u Poljskoj“, naglašava Jörg Wüstermann, jedan od članova Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija koja utjelovljuje Hrvate iz 17. stoljeća, uoči gostovanja u Smjeni straže u Zagrebu.

„Odaziv predstavnika iz Njemačke u svojstvu članova Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija Waldmünchen te njihovo sudjelovanje u sklopu redovitog programa Kravat pukovnije, potvrda je nastojanja sažetih u sloganu Hrvatska – Domovina kravate, Zagreb – Prijestolnica kravate kojim neprofitna ustanova Academia Cravatica već dva desetljeća kontinuirano i uspješno promovira kravatu kao hrvatsku i svjetsku.“ zaključuje Nikola Albaneže.

Zapovjedništvo Kravat pukovnije poziva građanke i građane i goste našega grada da se u što većem broju pridruže spektaklu izvedbe Smjene straže, uz gostovanje Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija Waldmünchen u subotu, 26. kolovoza s početkom u 12 sati, ispred zagrebačke Katedrale.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Kravat pukovnija
  • Zagreb Kravat-pukovnija
  • Zagreb Kravat pukovnija trg sv. marka
  • Zagreb Hrv pukovnija wm
  • Zagreb Foto hr pukovnija
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Kravat pukovnija u subotu