Kroatolozi bez posla zbog pravilnika iz 1996

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
16

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obrazovanje › Kroatolozi bez posla zbog pravilnika iz 1996

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
01.2016

Kroatolozi bez posla zbog pravilnika iz 1996

Ministarstvo znanosti i obrazovanja još uvijek nije dopunilo Pravilnik iz 1996. prema kojem diplomirani kroatolozi ne mogu predavati hrvatski u osnovnim školama, ali mogu u srednjim. Zato oni prosvjeduju
Kroatolozi bez posla zbog pravilnika iz 1996Kroatolozi-01-16
 

Poštovani,
pišemo Vam kako bismo Vam skrenuli pažnju na jedno od najvažnijih pitanja hrvatskog visokog obrazovanja vezanog uz nastavničke smjerove koje do dan-danas nije razriješeno - pitanje Pravilnika o stručnoj spremi i pedagoško-psihološkom obrazovanju učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu. Naime, spomenuti se Pravilnik nije niti mijenjao, niti dopunjavao od 1996. godine. S obzirom da su u međuvremenu mnogi hrvatski fakulteti uveli nove studijske smjerove i "bolonju", stručna sprema diplomanata nije usklađena s tim starim Pravilnikom. Rad tih istih ljudi, koji su pet godina proveli na studiju u nadi da će jednoga dana svoje znanje moći prenijeti mladima, trenutno je ili onemogućen ili ilegalan.

Isti taj problem dijelimo i mi, bivši studenti Hrvatskih studija, diplomirani kroatolozi i magistri edukacije kroatologije kojima nije dozvoljen rad u osnovnim školama. Naime, davne 1996. godine, kada je Pravilnik donesen, nije bilo diplomiranih kroatologa (jer je studij osnovan dvije godine ranije) stoga se niti nisu mogli naći u točki 2. ovoga Pravilnika koji propisuje da nastavu iz hrvatskog jezika i književnosti mogu izvoditi profesor hrvatskog jezika i književnosti i profesor jugoslavenskih jezika i književnosti, koji je diplomirao do 1991. godine, s temeljnim studijem hrvatskog jezika i književnosti. Već gotovo 15 godina borimo se s vjetrenjačama. U to su se vrijeme u uredima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta izmijenile četiri "garniture" vladajućih od kojih smo uvijek dobivali isti odgovor: Pravilnik je u izmjeni. Danas više ne vjerujemo nikome. Svih ovih godina pokušavamo objasniti nadležnima kako se ne radi samo o papiru nego o stvarnim ljudima i njihovim sudbinama i da čekanje samo pogoršava situaciju. Ono što mi od Vas ponizno tražimo jest da skrenete pažnju javnosti, ali i vladajućih, jer u ovom trenutku ne želimo više mirno čekati. Iskoristit ćemo svoje demokratsko pravo i, kao i mnogi drugi, prosvjedom zatražiti ono što nam pripada.

Nije li nelogično da danas neprestano pričamo o osuvremenjivanju školstva, a jedan tako važan Pravilnik stavljamo na listu čekanja već godinama? Kako je moguće da studenti koji diplomiraju na Filozofskom fakultetu i dobiju zvanje magistra edukacije kroatistike mogu predavati u osnovnim školama (iako zvanje magistra edukacije nije upisano u Pravilnik) dok mi, magistri edukacije kroatologije, ne možemo? Nije li nelogično da možemo predavati u srednjim školama, ali ne i u osnovnim (jer se Pravilnik o stručnoj spremi (...) u srednjem školstvu mijenjao u međuvremenu)? Nije li žalosno da na našu e-poštu upućenu na devet adresa Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u kojemu tražimo bilo kakve informacije nitko nije odgovorio?

Stoga Vas molimo da odvojite malo vremena i pomognete nam da nam i ovogodišnja borba ne bude, kao i uvijek, borba s vjetrenjačama.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Kroatolozi-01-16
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obrazovanje › Kroatolozi bez posla zbog pravilnika iz 1996