Kvarner udružen u zaštiti

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Kvarner udružen u zaštiti

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
09.2019

Kvarner udružen u zaštiti

bjeloglavih supova - Javna ustanova Priroda
Kvarner udružen u zaštitiIrena juric, ravnateljica ju priroda, i zlatko novakovic, senior brand manager za ozujsko pivo
 

Na kvarnerskim se otocima gnijezdi stotinjak parova bjeloglavih supova. Na Međunarodni dan strvinara istaknuta važnost edukacije građana o njihovoj zaštiti. Oporavilište Beli gdje se trenutačno nalazi jedanaest bjeloglavih supova, dobilo prvo vozilo zahvaljujući kampanji Ožujskog piva Zaštićene zakonom

Jedina hrvatska populacija bjeloglavih supova, ona koja živi na kvarnerskim otocima, broji svega stotinjak parova. Oni se gnijezde na Cresu, Krku, Prviću i Plavniku.

Jedno je to od rijetkih područja u ovom dijelu Europe gdje žive bjeloglavi supovi, ptice koje spadaju među najveće strvinare na svijetu. Kako bi se njihov broj povećao, pokreću se projekti za njihovo očuvanje i povratak u staništa diljem Europe.

Sa ciljem zaštite ove ugrožene i strogo zaštićene vrste u Hrvatskoj se provodi niz aktivnosti na kojima surađuju lokalno stanovništvo, udruge, institucije i sve razine vlasti. Istaknuto je to u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli gdje se ovaj vikend obilježava Međunarodni dan strvinara.

 „Primorsko-goranska županija, uz Javnu ustanovu Priroda, od samog početka projekta ulaže u Centar te osigurava sredstva potrebna za skrb o supovima u Oporavilištu. Centar, već drugu godinu za redom, prihodima od ulaza i donacija pokriva troškove plaća dvaju zaposlenika, a ponosni smo da ove godine bilježimo i porast broja posjetitelja. Do kraja kolovoza Beli je posjetilo sedam tisuća sedamsto ljudi“, istaknula je Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije.

Upravo je edukacija građana o vrijednosti bjeloglavih supova ključna za njihov opstanak. Te su ptice tzv. prirodni čistači okoliša i imaju jedinstvenu ulogu u ekološkom sustavu. Inače, Centar Beli smješten je u zgradi nekadašnje područne škole. Nova edukativna uloga zato joj, slažu se u Belom, tako dobro stoji.

„Opstanak bjeloglavih supova za nas je od neprocjenjive važnosti. U brizi o njima svi mi otočani smo jednoglasni. Posebno se trudimo naše najmlađe, djecu s otoka, Primorsko-goranske županije, ali i Hrvatske, uključiti u edukaciju o ovim nevjerojatnim pticama te brigu oko njihova opstanka“, kazao je Josip Pope, vijećnik Gradskog vijeća Grada Cresa i ravnatelj Osnovne škole Frane Petrića iz Cresa.

Javna ustanova Priroda koja upravlja Centrom i Oporavilištem, u svibnju je u prirodu pustila četiri bjeloglava supa koji su se oporavljali u Belom, a tijekom ovog ljeta spašeno je još osam supova. Trenutačno se u Oporavilištu nalazi jedanaest supova.

Zagrebačka pivovara Ustanovi je predala vozilo za koje su sredstva prikupljena kampanjom Ožujskog piva Zaštićene zakonom.

„Izuzetno smo zahvalni što je Oporavilište za bjeloglave supove dobilo svoje prvo vozilo! Ono će nam omogućiti iskorak u brizi za bjeloglave supove. U prirodi je sve manje hrane za bjeloglave supoveZato na Cresu za supove imamo posebno hranilište, a vozilo će nam omogućiti lakše prikupljanje i dostavu hrane. Isto će se vozilo koristiti i za transport hrane bjeloglavim supovima u našem Oporavilištu te za prijevoz ozlijeđenih supova“, kazala je Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

U povodu Međunarodnog dana strvinara posjetitelji tijekom vikenda mogu posjetiti Centar Beli bez plaćanja ulaznica. Tamo ih očekuje zanimljiv edukativni program.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Irena juric, ravnateljica ju priroda, i zlatko novakovic, senior brand manager za ozujsko pivo
  • Zagreb Josip pope, marina medaric i irena juric
  • Zagreb Supovi 2
  • Zagreb Supovi 3
  • Zagreb Medunarodni dan strvinara
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Kvarner udružen u zaštiti