Maras uvjeren u gospodarski rast u 2015. godini!

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
10:13
Lip
2020
05

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Maras uvjeren u gospodarski rast u 2015. godini!

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
10.2014

Maras uvjeren u gospodarski rast u 2015. godini!

Maras očekuje da će svakodnevno poslovanje olakšati izmjene zakona o PDV-u
Maras uvjeren u gospodarski rast u 2015. godini!Maras 211014
 

 „Misija Poslovnog dnevnika je prepoznavanje poduzetničkih napora i mijenjanje poduzetničke klime u Hrvatskoj i čast nam je ovo događanje raditi u gradu s bogatom industrijskom baštinom kao što je Rijeka“. Poručio je pred prepunom dvoranom poduzetnika glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović otvarajući Poslovni uzet jadranske Hrvatske u Rijeci, četvrtu po redu županijsku manifestaciju u sklopu cjelogodišnjeg projekta kojim se potiče razvoj poduzetništva i obrtništva.

"Prepoznali smo malo i srednje poduzetništvo kao najbrže rastući dio gospodarstva koji čini gotovo 99 posto svih subjekata. Osim promocije poduzetničkog duha i ideja, ciljevi Poslovnog uzleta su potpora poduzetnicima u ostvarivanju ambicija te podizanje znanja i kompetencija", rekao je Šimatović.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras poručio je da vidi pozitivna kretanja u segmentu malog i srednjeg poduzetništva na razini cijele Hrvatske. "Mali i srednji poduzetnici izvezli su osam milijardi kuna u proteklih par godina, a dobre brojke u izvozu i industrijskoj proizvodnji isto možemo zahvaliti upravo njima", rekao je resorni ministar. Taj segment gospodarstva u krizi pokazao kao najžilaviji; zapošljava 66 posto radnika, u BDP-u sudjeluje s više od 50 posto, a stvara i 44 posto izvoza.

"U 2014. SME segment potaknuli smo s više od 330 milijuna kuna što je generiralo oko 850 milijuna kuna vrijednosti investicija i zaposlenje oko 1000 ljudi što ćemo nastaviti i u budućnosti. U Primorsko-goranskoj županiji poduzetnike smo pomogli s više od 22 milijuna kuna", rekao je Maras. Pritom je najavio četiri programa potpore u vrijednosti 270 milijuna eura, dosad najveći natječaj za male i srednje poduzetnike u protuvrijednosti od oko milijardu kuna. Uz razvijene poduzetničke zone kojih je oko 2000, istaknuo je potrebu potpore startup poduzetnicima i u formi tehnoloških parkova.

Pozitivne trendove vidi i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. "Bilježimo tri posto više poduzeća i isto toliko zaposlenih. To su relativno male brojke, no u današnjim okolnostima izuzetno vesele i mogu biti putokaz da smo na dobrom putu.", rekao je Obersnel. Uz postojeće investicije u dugotrajnu imovoinu koje su porasle za 200 posto, Rijeka će u narednom periodu biti mjesto velikih investicija. "Realizacija investicija biti će izazov i prilika za malo i srednje poduzetništvo", rekao je prvi čovjek Rijeke koja, između ostalog, za svoju veću konkurentnost ima velika očekivanja od rekonstrukcije pruge prema Zagrebu. "Puno možemo naučiti pod povijesti; prije 140 godina pruga je bila okidač za razvoj luke, vjerujem da se povijest može ponoviti", rekao je Obersnel.

Riječima da se osjeća pozitivna klima kod poduzetničkih ulaganja, okupljene je pozdravio Gerhard Lempl, pročelnik Uporavnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije. "Kreditni potencijal od 20 milijuna kuna iskorišten je u mjesec i pol, dok se to prošle godine oduljilo na gotovo cijelu godinu", rekao je Lempl i najavio da se uskoro nada novom javnom pozivu za financiranje poduzetnika.

Uz financijsku potporu, Maras očekuje da će svakodnevno poslovanje olakšati izmjene zakona o PDV-u koji će omogućiti poduzetnicima do tri milijuna kuna godišnje da oko milijarde kuna poreza državi plate tek pošto sami naplate račune. "Bez obzira što piše po medijima, izmjene zakona o HGK-u u roku dva tjedna idu u javnu raspravu i tvrtke će moći birati hoće li biti članovi ili ne", naglasio je. Uz pozitivne brojke otvorenih obrta, izvoza i kretanja trenda nezaposlenih kojih je 30.000 manje na zavodu zapošljavanje nego prošle godine, Maras je uvjeren u gospodarski rast u 2015. 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Maras 211014
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Maras uvjeren u gospodarski rast u 2015. godini!