MEANDAR MEDIA: Nova slikovnica - Zašto se baka ljuti?

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Lip
2020
05

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Nova knjiga › MEANDAR MEDIA: Nova slikovnica - Zašto se baka ljuti?

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
26
 
06.2014

MEANDAR MEDIA: Nova slikovnica - Zašto se baka ljuti?

tekst: Lela B. Njatin * ilustracije: Alenka Sottler * prijevod sa slovenskog: Edo Fičor * cijena: 99 kn
MEANDAR MEDIA: Nova slikovnica - Zašto se baka ljuti?Baka260614
 

Bakino stanje bilo je najčešće nalik stanju u kojem sam se ja nalazila onaj put kad me nije prepoznala. Osjećaji u mom srcu skakali su jedan preko drugoga, jednom je na vrhu bio ovaj, drugi put onaj, i dok se taj nemir nije stišao, nisam mogla jasno misliti.

Unučica Medanja o baki Medi

U pozadini priče o medvjeđoj obitelji ističe se humana i vrlo potresna poruka, koju čitatelj (ili mali slušatelj) može razumjeti i osjetiti, naročito ako o njoj temeljito porazgovaramo.

Prof. dr. Igor Saksida

Djeca će osim lijepih upoznati i manje ugodne strane života, bez obzira na to želimo li mi to ili ne. Kao što pri vlastitom starenju ne pomaže zatvaranje očiju, i kao što ne možemo spriječiti sve bolesti. Kada ih upoznamo, u najmanju ruku naučimo nešto lakše živjeti s njima.

Doc. dr. Aleš Kogoj, dr. med.

Lela B. Njatin slovenska spisateljica i vizualna umjetnica, rođena 1963, živi i radi u Ljubljani. Za roman Nestrpnost / Netrpeljivost (Aleph, Ljubljana 1988, 1991; Naklada MD, Zagreb 1998) nagrađena je Zlatnom pticom, najvažnijom slovenskom nagradom za mlade pisce. Njezina bajka Velikanovo srce / Divovo srce (Aleph, Ljubljana 1997, Meandar, Zagreb 1998; Klobouky y Brna, Česky Krumlovci 1999) bila je nominirana za nagradu Večernica. Izbor iz njezinih kratkih proza uvršten je brojne slovenske i svjetske antologije. Na području vizualnih umjetnosti nastupa kao konceptualistica, a istražuje odnos između književnosti i vizualnosti.

Objavila je: Začasno bivališče, Aleph, Ljubljana 1990. Nestrpnost, Aleph, Ljubljana 1988. Rošlin in Verjanko, Aleph, Ljubljana 1987. Velikanovo srce, Aleph, Ljubljana 1997. Zakaj je babica jezna, Aleph, Ljubljana 2011.

Alenka Sottler 

Likovni stručnjaci Alenku Sottler uvrštavaju među najoriginalnije slovenske ilustratore. Posljednjih je godina postala vodeća ilustratorica svoje generacije. Rođena 1958. u Ljubljani, gdje je završila dodiplomski i poslijediplomski studij slikarstva. Pored ilustracija u časopisima i na naslovnicama, ilustrirala je brojne knjige, kako za djecu, tako i za odrasle. Značajan dio njezinoga opusa predstavljaju ilustracije poezije Nike Grafenauera, Andreja Brvara i Malcolma de Chazala. Posebno je zaokupljena interpretacijom bajki, kako modernih (Oscar Wilde, Svetlana Makarovič, Bina Štampa Žmavc, Ifigenija Simonović, Marko Kravos, Lela B. Njatin, Milan Petko), tako i klasičnih (Svjetske bajke, Grimmova Pepeljuga). Upravo u crno-bijelim interpretacijama Svjetskih bajki dosegla je svoj vrhunac, nakon kojega su uslijedila mnoga međunarodna priznanja za područje ilustracije knjiga, a među njima i Zlatna jabuka na Svjetskom bijenalu dječje ilustracije u Bratislavi, te prva nagrada na 3. hrvatskom bijenalu ilustracije 2010. Dobila je i najveće slovensko priznanje na području kulture, Nagradu Prešernovog sklada, a bila je nominirana i za najveće svjetsko priznanje na području ilustracije za djecu Astrid Lingren Memorial Award 2014. Članica je udruženja ilustratora SI iz New Yorka. Kao slobodna umjetnica živi i radi u Ljubljani.

Za ilustracije u knjizi Zašto se baka ljuti 2013. dobila je priznanje za kvalitetu časopisa za profesionalnu ilustraciju 3x3 Magazine iz New Yorka. Originalne ilustacije iz ove knjige bile su predstavljene na izložbi Le immagini dela fantasia, Sarmede, Italija.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Baka260614
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Nova knjiga › MEANDAR MEDIA: Nova slikovnica - Zašto se baka ljuti?