Međunarodni dan priziva savjesti

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Ruj
2020
26

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Međunarodni dan priziva savjesti

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
15
 
05.2020

Međunarodni dan priziva savjesti

važnost prava na priziv savjesti
Međunarodni dan priziva savjestiSsmh - medunarodni dan priziva savjesti
 

Na današnji dan, 15. svibnja 2020. godine, kada obilježavamo Međunarodni dan priziva savjesti želimo naglasiti važnost prava na priziv savjesti koje je zaštićeno brojnim međunarodnim i nacionalnim zakonodavstvima.

Pravo na priziv savjesti uspostavljeno je u međunarodnom pravu nakon Nürnberškog suđenja nacistima nakon II. Svjetskog rata te proizlazi iz slobode savjesti zajamčene člankom 18. Opće deklaracije o pravima čovjeka koje glasi:

Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi; to pravo uključuje slobodu promjene vjeroispovijedi ili uvjerenja i slobodu da pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje bogoslužjem, poučavanjem, praktičnim vršenjem i obredima.

Pravo na priziv savjesti pojavljuje se u kontekstu služenja vojnog roka i medicine, a u hrvatskom je društvu postao aktualan u kontekstu pravne regulacije pobačaja. Kao pravni institut, priziv savjesti omogućuje pojedincima u najtežim moralnim pitanjima donijeti odluku koja je u skladu s vlastitom savjesti.

U kontekstu pobačaja, pravno uređenje priziva savjesti u Republici Hrvatskoj u skladu je s ustavnom odredbom o slobodi savjesti (čl. 40. Ustava Republike Hrvatske). Zakon o liječništvu (čl. 20.) omogućuje priziv savjesti liječniku zbog etičkih, vjerskih ili moralnih nazora odnosno uvjerenja, ako se takav priziv savjesti ne kosi s pravilima struke i ako se time ne uzrokuju trajne posljedice za zdravlje ili ne ugrožava život pacijenta ili pacijentice. Uz obvezu da liječnik o svojoj odluci obavijesti ženu i nadređenog, odnosno poslodavca, proizlazi da liječnici u Republici Hrvatskoj mogu izjaviti priziv savjesti u odnosu na pobačaj koji nije neposredno vezan uz očuvanje zdravlja žene. Zakon o sestrinstvu (čl. 3. ) te Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji (čl. 44.) omogućuju priziv savjesti, a Etički kodeks primalja (čl. 2.) jamči pravo na priziv savjesti svim primaljama. Uz to, valja navesti kako priziv savjesti u Republici Hrvatskoj uređuje Kodeks medicinske etike i deontologije Hrvatskoga liječničkog zbora, u kojem se u čl. 2. toč. 15. navodi: “Liječnik ima pravo na priziv savjesti ako time ne uzrokuje trajne posljedice za zdravlje ili ne ugrozi život pacijenta.”

Ovom prilikom želimo svim liječnicima i zdravstvenom osoblju zahvaliti na silnim naporima koje ulažu u svrhu suzbijanja pandemije COVID-19. Istovremeno poručujemo kako je danas, na Međunarodni dan priziva savjesti, nužno osvijestiti važnost uloge priziva savjesti u modernom društvu koji doprinosi očuvanju moralnog integriteta društva. Od neizmjerne je važnosti osigurati svim liječnicima i zdravstvenom osoblju da u najtežim etičkim pitanjima mogu koristiti priziv savjesti, kao temeljno ljudsko pravo i pri tome donositi odluke u skladu s vlastitom savjesti poštujući dostojanstvo svake osobe. Dostojanstvo svake osobe mora biti njegovano i odraženo u društvenim običajima te zaštićeno zakonom. Uz prepoznavanje slobode, solidarnosti, kulture i demokracije kao temeljnih vrijednosti, očuvanje priziva savjesti civilizacijski je doseg kojeg niti jedno društvo ni država ne smije ukinuti niti relativizirati u važnosti.

Svjetski savez mladih Hrvatska stoga poziva znanstvenu zajednicu, sve liječnike i zdravstveno osoblje, donositelje odluka, stručnjake i ostale zainteresirane društvene dionike da u solidarnosti sa svim osobama, a osobito onim najranjivijima, osiguraju zaštitu ljudskog dostojanstva i priziva savjesti kao temeljnog ljudskog prava.

Preporučamo prigodni tekst povodom Međunarodnog dana priziva savjesti koji je objavljen na portalu 

mimladi.hr 

na sljedećoj poveznici.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ssmh - medunarodni dan priziva savjesti

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Međunarodni dan priziva savjesti