MUP: Nova organizacija rada u policijskim postajama

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:10
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Crna kronika › MUP: Nova organizacija rada u policijskim postajama

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
11
 
03.2013

MUP: Nova organizacija rada u policijskim postajama

U Čazmi, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini i Zaboku provjera funkcionalnosti rada policije
MUP: Nova organizacija rada u policijskim postajamaPolicija mup
 

 U policijskim postajama Čazma, Novi Marof, Sveti Ivan Zelina i Zabok započeo je 11. ožujka „Pilot projekt novog ustroja i organizacije rada u policijskim postajama III. kategorije“, propćio je MUP. Projekt, čija je svrha provjera funkcioniranja policijske postaje u izravnom obavljanju poslova po novom ustroju i organizaciji rada, a s postojećim brojem zaposlenika, provodi Ravnateljstvo policije s nadležnim policijskim upravama. Voditelj pilot projekta je načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec, a radne skupine njegov zamjenik Josip Bukvić. Dubravko Novak je zamjenik voditelja radne skupine, a članovi su Miroslav Puž i Ivan Stanko te načelnici četiriju policijskih postaja u kojima se projekt provodi.

Provedbi ovog projekta se pristupilo zbog nekoliko razloga, kao što su: velik broj rukovoditelja u odnosu na broj neposrednih izvršitelja policijskih poslova na terenu, obavljanje prevelikog broja aktivnosti u prostorijama postaja, neravnomjeran raspored smjena pa je rad uglavnom koncentriran na jutarnje sate, obavljanje velikog broja administrativnih poslova u odnosu na operativne koji se trebaju provoditi na terenu i rad, uglavnom po nalozima, a ne samoinicijativno. Stoga se projektom želi postići ustroj i organizacija rada sukladno sigurnosnoj problematici i stanju na terenu, čime bi se ustvari odustalo od dosadašnjeg preslikavanja modela i ustroja policijskih postaja „od vrha prema nižim razinama“.
Osim ovog, ciljevi projekta su i u policijskim postajama promijeniti negativan omjer rukovoditelja u odnosu na izvršitelje, povećati operativnu pokrivenost područja postaje, omogućiti veću fleksibilnost u organizaciji poslova prema zahtjevima konkretne sredine, smanjiti administrativno opterećenje, a povećati operativno angažiranje policijskih službenika i, naposljetku, rad postaja učiniti efikasnijima i isplativijima, uz smanjenje troškova.

U konačnici, ostvarenjem ovih ciljeva očekuje se veća učinkovitost u području suzbijanja kriminaliteta, smanjenje broja rukovoditelja u odnosu na broj izvršitelja, veća vidljivost (udio rada) na terenu, ravnomjeran raspored službenika kroz smjene, zadovoljstvo policijskih službenika svojom ulogom i doprinosom te odobravanje javnosti, manji troškovi poslovanja i praktična mogućnost provedbe uslužnog modela rada policije.

Neke novine su: organizacija službe u smjenskom sustavu rada – stalno pokrivanje terena (non stop - 24 sata na dan); službu na terenu obnašaju policijski službenici u okviru grupa za operativne poslove, poslove organizira i nadzire voditelj grupe;  policijska postaja je otvorena za rad sa strankama samo u jutarnjoj smjeni (od 7 do 15 sati); na terenu se stalno nalazi najmanje jedna auto ophodnja i nekoliko policijskih službenika u drugačijim ulogama; rukovodeća radna mjesta čiji su se poslovi pretežno obavljali u zgradi policijske postaje preformulirana su u radna mjesta za obavljanje policijskih poslova na terenu, te smanjenje broja „tzv. administrativnih radnih mjesta“

U vrijeme dok je policijska postaja zatvorena za rad sa strankama, građani putem fiksnog ili mobilnog telefona pozivaju dosadašnje brojeve telefona policijske postaje. Taj poziv se automatski preusmjerava na Operativno komunikacijski centar policije u Policijskoj upravi čiji operater daje potrebne informacije a u slučaju potrebe za postupanjem, odmah izravno poziv preusmjerava na voditelja operativne grupe koji je na terenu i odmah pristupa organizaciji i provedbi zadaće koja je potrebna. Na isti način građanin može pozivati i Centar 112, čiji poziv se također preusmjerava na OKCP u PU.
Policijska postaja je otvorena za rad sa strankama u jutarnjoj smjeni, upravni poslovi se obavljaju kao i do sada, policijska usluga na terenu (po pozivu građana) pruža se brže i efikasnije, a hitne i neodgodive policijske usluge građanin dobiva u bilo koje vrijeme preko voditelja grupe za operativne poslove u policijskoj postaji (njihovo radno vrijeme je non-stop).

S provođenjem pilot projekta, koji će trajati tri mjeseca, upoznati su čelnici tijela jedinica lokalne samouprave na čijem području djeluje policijska postaja. Prije početka primjene pilot projekta, provedena je anketa o stavovima građana po pitanju stanja sigurnosti, postupanju policije i suradnji policije i lokalne zajednice. Na završetku projekta će se organizirati otvorena tribina, a stavovi građana i ostalih subjekata bit će odlučujući za nastavak njegove provedbe.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Policija mup
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Crna kronika › MUP: Nova organizacija rada u policijskim postajama