MUP upozorava: Čuvajte se prevaranata!

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:51
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Crna kronika › MUP upozorava: Čuvajte se prevaranata!

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
07.2012

MUP upozorava: Čuvajte se prevaranata!

Najviše su na udaru starije osobe
MUP upozorava: Čuvajte se prevaranata!Predstavljaju se kao policajci, čitači brojila, suradnici crkve..
 

U posljednje je vrijeme primijećen porast slučajeva raznoraznih prijevara kod kojih su prevaranti toliko drski da žrtve pronalaze u njihovim domovima. Najčešće žrtve ovakvih prevaranata  su osobe starije životne dobi.

Ovim putem želimo skrenuti pozornost građana na neke bitne informacije, ne bismo  li i na taj način utjecali na eventualno smanjenje takve vrste kažnjivih radnji:

Za prijevaru je značajno da počinitelj postupa s namjerom da sebi ili drugome pribavi imovinsku korist, dovede nekog u zabludu lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica ili da ga održava u toj zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini.

Tako su primjerice dana 27. srpnja na kućni prag 80- godišnjakinje iz Borova došle dvije nepoznate ženske osobe, koje su tom prilikom istoj ponudile na prodaju aparat za masažu. Za vrijeme dok joj je jedna osoba s aparatom objašnjavala princip rada masažera, druga osoba je 80-godišnjakinji iz sobe otuđila novac, čime joj je pričinjena materijalna šteta od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Najčešći modaliteti klasičnih prijevara su:

Lažno predstavljanje, najčešće kao: policajci, inspektori, zaposlenici HEP-a, Vodovoda i Plinare, zaposlenici mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, serviseri, čitači brojila i sl., suradnici crkve, socijalnih službi, prodavači (akviziteri), dostavljači pošte;

Dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja ili stradavanja, a najčešći su: prikazivanje tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost,sljepoća, gluhonijemost i slično), prikazivanje materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično;

Dovođenje u zabludu u pogledu marke i kvalitete proizvoda. Primjerice: prodaja bižuterije pod zlato (žargonski: „prodavanje đinđe“), kojeg su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično, prodaja plagijata pod imenima poznatih, renomiranih marki po znatno nižim cijenama od kojih su u posljednje vrijeme zabilježeni: Benetton, Lacoste, Hugo Boss i slično;

Iskorištavanje odsustva neke osobe, stresne situacije ili trenutnog duševnog stanja žrtve izazvanog posttraumatskim stresom, kao što su: prikazivanje da je počinitelju odsutna ili umrla osoba nešto dužna, obećala nešto od svoje imovine i sl., razna obećanja da će povezivanjem s eminentnim stručnjacima riješiti problem koji tišti žrtvu ili nekog njezinog bližnjeg (kao što su: dogovaranje operativnog zahvata, posredovanje kod rješavanja sudskog spora, nelegalno posjedovanje u prodaji, organiziranje liječenja alternativnim metodama i dr.)

Ponašanja karakteristična za prevarante su: drskost, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, prikazivanje empatije, rad po unaprijed stvorenom scenariju, brza provedba transakcija, upornost u nagovaranju, uvredljivost prema svakoj skepsi usmjerenoj ka provjeri „činjenica“ koje iznosi, razne simulacije poput bolesti, malaksalosti, nesvjestice, izazivanje sažaljenja i dr.

Teško je upozoriti ljude o svim načinima kojih se prevaranti dosjete. Često se osobe srame reći da su prevarene i bitno je da počinitelji poznaju "psihologiju" tih osoba te izazivaju suosjećanje ili glume empatiju prema tim osobama i tako ih dovode u zabludu i navode da postanu žrtve.

www.mup.hr
 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Predstavljaju se kao policajci, čitači brojila, suradnici crkve..
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Crna kronika › MUP upozorava: Čuvajte se prevaranata!