NACIONALNI DAN NIKOLE TESLE: Projekt Tesla-Karlovac-Croatia

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Manjinski panoptikum › NACIONALNI DAN NIKOLE TESLE: Projekt Tesla-Karlovac-Croatia

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
04.2014

NACIONALNI DAN NIKOLE TESLE: Projekt Tesla-Karlovac-Croatia

Danas, kad Hrvatska „otkriva“ Teslu, karlovačka priča s pozicije civilnog društva ne ostaje praznih ruku. Tesla-Karlovac-Croatia nalazi svoj put: Susret znanosti i kulture u gradu svjetla i vode
NACIONALNI DAN NIKOLE TESLE: Projekt Tesla-Karlovac-CroatiaTesla 030414
 

Projekt Tesla-Karlovac-Croatia je koncept kontinuiranog pozicioniranja Karlovca na europskoj karti vidljivosti i medijske prepoznatljivosti te manifestacije inspirirane Teslom. Komparativne prednosti s obzirom na autohtonost priče vezane uz Teslu i karlovačke lokacije vežu se kroz inspiraciju svjetlom koje simbolizira Teslu, te vodom, s obzirom da je Karlovac grad na četirima rijekama. Svjetlo i voda simboli su života, novog početka. Grad svjetla i vode simbolizira potencijal, širinu, kreativnost, sve ono što kroz manifestaciju inspiriranu Teslom prikazujemo kao karlovačku komparativnu prednost. Projekt uključuje i sveobuhvatnost manifestacije koja od ove godine otvara novi pristup širini Teslina lika i djela ( znanost u kulturi i umjetnosti) uključujući udruge i institucije u kulturi, umjetnosti i znanosti. Susret znanosti i kulture u gradu svjetla i vode zapravo je znanstveno-manifestacijski pristup kulturi i umjetnosti Karlovca inspiriran Teslom.

U temi Tesle u Karlovcu na različite načine sudjeluju:

Marina Grčić, Goran Jakšić, Gimnazija Karlovac- Damir Mandić, Melita Spahić - Free Dance, Fotoklub Karlovac, KAfotka, Paviljon Katzler, ULAK

Autorica projekta, promo & media: Andrea Štalcar Furač, Novi svijet-Urbani

Likovno oblikovanje, multimedia: Leonard Lesić

Medijski platforma: www.ka-urbani.com

Temi Tesle u Karlovcu medijski su u samom početku pomogli: Z1, Radio Zagreb 1. program te HTV.

Karlovac u kontekstu Tesle doseže znatnu poziciju s obzirom na vjerodostojnost priče, izvorne lokacije na kojima je Tesla boravio, konzumaciju gradskih lokacija i činjenicu da je emotivna povezanost s Gimnazijom Karlovac ( današnji naziv) u kojoj je stekao zadnje obrazovanje za koje je imao službenu svjedodžbu itekako formirala Teslin životni put i osobnost. Činjenica da je Tesla često boravio na Korani, da je upravo rijeka njegova fascinacija, povezuje i atrakciju kupališta na Korani kao izvorišta priče i neophodne baštine i proširenja u cjelokupnom Teslinom opusu pozicioniranja Karlovca. Važan segment priče je i činjenica da su sve Tesline karlovačke poveznice i danas „žive“ te su ključ interesa Karlovčana i posjetitelja Karlovca.

Što će se u okviru projekta Tesla-Karlovac-Croatia događati ove godine:

Travanj 2014. : Javno predstavljanje aktivnosti projekta Tesla-Karlovac-Croatia

10.svibnja: Susret tima Tesla-Karlovac-Croatia sa predsjednikom Josipovićem te službeni početak projektnih aktivnosti

Svibanj: spoj znanosti, kulture i tradicije zasjat će u Paviljonu Katzler u posebno uređenim izlozima / Inspired by Tesla

 Lipanj, u sklopu rođendana grada: KA salon:  Gradski muzej Karlovac, izložba fotografija trojice autora: Zvonimir Gerber, Denis Stošić i Dinko Neskusil – Grad svjetla i vode ( inspirirano Teslom i hedonizmom svjetla i vode kao umjetničkim motivima) ( otvorenje na prvi dan proslave rođendana grada i traje do 13.7. )

 10.srpanj : KA salon: Susret znanosti i kulture u gradu svjetla i vode: predstavljanje video spota: Tesla i Karlovac na Nacionalni DAN NIKOLE TESLE

 U cijelom nizu Teslinih mjesta prebivanja, Karlovac mu je dao obrazovnu platformu, početnu točku formiranja mladog čovjeka na pragu životnih izazova, upravo u vremenu u kojem je i sam Karlovac bio jedno od najvažnijih obrazovnih, kulturnih i gospodarskih središta.

Kojih li vremenskih distanci a jednakog ushita. Koliko li je samo prevrata Tesla doživio, čak i kad više nije živio. Koliko otkrivanja i zaborava, koliko teških riječi malih ljudi. No jedno je sigurno, u nizu gradova koji su Teslu štovali Karlovac je onaj koji je Teslu s pravom živio. Ponekad tajno, ponekad javno, ali uvijek sa jednakim dostojanstvom.

Neka budućnost kaže istinu,procijenite svakoga čovjeka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio, rekao je Tesla o svojim izumima i zaslugama. U 21. stoljeću, u gradu koji je Teslu „lansirao“ u život, čvrstih temelja, s pravom ovakvim projektom urezuje Teslu u karlovačku vječnost.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Tesla 030414
  • Zagreb Teslini dani zg ka bg
  • Zagreb Tesla 030414b
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Manjinski panoptikum › NACIONALNI DAN NIKOLE TESLE: Projekt Tesla-Karlovac-Croatia