OPATIJA: Konferencija „Dani hrvatskog osiguranja“

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
06:12
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › OPATIJA: Konferencija „Dani hrvatskog osiguranja“

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
11.2014

OPATIJA: Konferencija „Dani hrvatskog osiguranja“

Osiguratelje se ne smije gledati samo kao izvor poreznih prihoda, nego kao poduzetnike i investitore koji doprinose razvoju gospodarstva
OPATIJA: Konferencija „Dani hrvatskog osiguranja“Dho 081114
 

 U organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje, Hrvatske gospodarske komore, te partnera Hrvatskog aktuarskog društva, od 5. do 7. studenog 2014. godine, u Opatiji se održala međunarodna znanstveno-stručna konferencija o osiguranju “Dani hrvatskog osiguranja” s ciljem afirmacije struke osiguranja kroz različite forme međusobnog prenošenja znanja, vještina, najboljih praksi, mišljenja i iskustava.

U uvodnom izlaganju na otvorenju konferencije, Damir Zorić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskoj ureda za osiguranje istaknuo je kako se osigurateljna industrija, uslijed snažne tržišne utakmice i uznapredovale gospodarske krize, suočava s brojnim izazovima. Istaknuo je kako je s ovog skupa važno poslati i poruku institucijama, da osiguratelje ne gledaju samo kao izvor poreznih prihoda, nego kao poduzetnike i investitore koji daju doprinos razvoju gospodarstva. Također, istaknuo je, kada bi se dobrovoljno zdravstveno osiguranje i životna osiguranja poslodavcima priznali kao porezno priznat izdatak, značajno bi porastao investicijski potencijal društava za osiguranje i to bi značajno doprinijelo rastu cijelog tržišta.

Gordana Letica, članica Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, predstavljajući tržište osiguranja godinu dana nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, osvrnula se na trendove i kontinuiran pad ukupne bruto premije osiguratelja, što je zasigurno i odraz ukupnog gospodarskog stanja. Nedovoljna osviještenost građana o nužnosti osiguranja, kako privatnih osoba tako i poslovnih subjekata, dodatno je potvrđena i u primjeru posljednjih katastrofalnih poplava. Samo sveobuhvatnost osiguranja, jamči dugoročnu stabilnost osigurateljnog tržišta. Uslijed liberalizacije tržišta autoosiguranja, zaračunata bruto premija u devet mjeseci ove godine bilježi pad od 415 milijuna kuna, odnosno 18% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Poruka je to osigurateljima, kako je istaknula, da je nužno upravljati rizikom dostatnosti premije, sačuvati adekvatnost premije, kvalitetu i razine usluge. Očuvanje stabilnosti u segmentu autoosiguranja svakako je jedan od temelja stabilnosti društava za osiguranje, zaključila je Gordana Letica.

Na panelu Gospodarstvo i osiguranje, kao podsjetniku na doprinos osigurateljne industrije razvoju gospodarstva i njezinih potencijala za svladavanje izazova aktualnog gospodarskog trenutka, Sanel Volarić, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, naglasio je kako sadašnji mirovinski i zdravstveni sustav nisu održivi, te da država u osigurateljima ima i treba tražiti saveznike za dugoročna rješenja. Kristijan Buk, član Uprave Allianz Zagreb d.d. naglasio je potencijal imovinskih osiguranja čija premija bilježi pad. Istaknuo je kako se procjenjuje da je tek svaki peti fizički vlasnik osigurao svoju kuću ili stan, a slično je i u poslovnom sektoru. Smatra da je rješenje u podizanju financijske pismenosti građana i poduzetnika, kao i kontinuiranoj edukaciji o koristima i mogućnostima osiguranja imovine, koja spadaju u cjenovno povoljna osiguranja. Nužnost edukacije građana o važnosti i mogućnostima osiguranja imovine, kao i razvoju kvalitetnih proizvoda osiguranja imovine istaknuta je na panelu Katastrofalne štete od poplava i osiguranje, na kojem je sudjelovao Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede RH.

Na pitanje podupiru li mirovinski fondovi dovoljno hrvatsko gospodarstvo, Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranja d.d., odgovorio je kako nedostaje projekata, posebno energetskih projekata u koje bi mogli ulagati. Smatra da bi podržavanje takvih infrastrukturnih projekata bila win-win situacija za fondove i državu, međutim kvalitetnih projekata nedostaje.

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, istaknuo je kako bi poduzetnici i to naročito manji i srednji trebali znati više o mogućnostima osiguranja, te da da rješenja treba tražiti u boljoj i kontinuiranoj komunikaciji, smanjenju trenutne prereguliranosti koja stvara poteškoće napretku i razvoju tržišta.

O krizi mirovinskog sustava i nužnoj reformi tog sustava govorio je Željko Jukić iz Croatia osiguranja. Istaknuo je kao Hrvatska ima najveći udio umirovljeničke populacije prema broju zaposlenih u Europskoj uniji. Čak 47% generacijske solidarnosti financira se iz poreza i proračuna. Rješenja za ovakvo dugoročno neodrživo stanje, kako je istaknuo, leže u financijskom opismenjavanju o važnosti i individualnoj odgovornost pojedinca i brizi za treću za životnu dob, zatim u podizanju razine povjerenja u institucije, što znači veću transparentnost osiguratelja, dugoročnu sigurnost i očuvanje realne vrijednosti uloženog kapitala, a treće rješenje su proizvodi individualne mirovinske štednje, odnosno životno osiguranje i mirovinsko osiguranje. Zaključio je kako su životna osiguranja institucionalni investitor i pokretač rasta i razvoja u gospodarstvu te kako osigurateljna industrija može odigrati vrlo važnu ulogu u tranziciji trenutnog stanja mirovinskog sustava u održivo stanje.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Dho 081114
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › OPATIJA: Konferencija „Dani hrvatskog osiguranja“