OPATIJA: Veliki eko sajam i tržnica zdrave hrane

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Srp
2020
11

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › OPATIJA: Veliki eko sajam i tržnica zdrave hrane

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
10.2013

OPATIJA: Veliki eko sajam i tržnica zdrave hrane

Na jesenjskoj eko tržnici velika je ponuda prehrambenih proizvoda koji posjeduju ekološke certifikate ili su u procesu dobivanja ekoloških certifikata.
OPATIJA: Veliki eko sajam i tržnica zdrave hraneOpaekosaj
 

Već četvrte godine uzastopce Udruga Žmergo iz Opatije organizira Ekološki sajam Opatija - EsO s ciljem približavanja zainteresiranima održive-ekološke proizvodnje te stvaranja održivosti u lokalnoj zajednici, ali i šire. EsO je edukativno - prodajna manifestacija, koja sadrži predavanja o ekološkim temama (ekološka poljoprivreda i uzgoj, zdrava hrana i prehrana, ekološki certifikati, zelena energija i sl.) i eko tržnicu s prodajom isključivo ekološki certificiranih proizvoda ili onih u procesu dobivanja istog te proizvoda "zelene energije". Posjetitelji mogu tijekom programa upoznati proizvođače/izlagače, zatražiti informacije, uživati u hrani tijekom i nakon tržnice.

U lipnju je tradicionalno održan prvi dio Ekološkog sajma Opatija. Interes za ekološkim proizvodima je velik pa smo ove godine bogatiji za jesensku ekološku tržnicu koja nam je donijela i novitete. EsO ne samo da je privukao proizvođače iz raznih dijelova Hrvatske već i naše susjede iz Slovenije,  rekla je Ana Golja iz Žmerga.

Lokalni Demetra iz Klane s ekološkim kruhom i pecivima, kao i OPG Gizdulić sa sirom iz Podhuma poticaj su za razvoj ekološke poljoprivrede u PGŽ. Iz Istre, čija županija potiče ekološku poljoprivredu sufinanciranjem ekološkog certifikata, dolaze EKO OPG Milan Krušvar sa starim autohtonim sortama žitarica, OPG Turnšek s povrćem, žitaricama, brašnom, maslinovim uljem i vinom  te EKO OPG Lorena Stipančić s lavandom, proizvodima od lavande i maslinovim uljem. Vjerni Ekološkom sajmu Opatija su izlagači EKO OPG Brnardić s medom i prerađevinama od meda (okolica Karlovca), kao i EKO OPG Hujić s povrćem (okolica Zagreba). Ponovo nam dolazi EKO OPG Ankica Skec, s likerima i vinom od višnje (Koprivničko-križevačke županija), a Bioherba s povćem i prerađevinama od povrća (Krapinsko-zagorske). Po prvi puta će nam se pridružit EKO OPG Branko Čegec s prvim ekološkim hrvatskim vinom (okolica Zagreba), kao i OPG Medić s egzotičnom ponudom, aronije i proizvodima na bazi aronije (Brodsko-posavska županija).

Međunarodni štih dat će gosti iz Slovenije koji dolaze iz okolice Ilirske bistrice i Postojne. Ekološka kmetija Brožič ponudit će ovčji sir, skutu, sirutku i domaće kekse, Ekološka kmetija Turn ovčji sir, Ekološka kmetija Žgajnar mliječne proizvode (jogurt, sir, skuta), a Kmetija David i Mirela Kezić eko češnjak.

Ekološke tržnice odličan su način izravne kupnje od samih proizvođača, proizvoda koji su provjereni i certificirani. One omogućavaju zaštitu potrošača kroz garanciju porijekla i kvalitete proizvoda te jačanje lokalne ekonomije. Kao i seljačke, ekološke tržnice postaju sve popularnije u Hrvatskoj, a diljem Europe se redovito održavaju uz stručnu, organizacijsku i financijsku podršku lokalnih vlasti. Za razliku od tržnica na malo ili prigodnih tržnica, ekološke i seljačke tržnice namijenjene su prodaji isključivo  proizvoda iz vlastite proizvodnje. Time se pridonosi lokalnoj proizvodnji i razvoju ruralnih sredina, kao i samozapošljavanju te održivom razvoju.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Opaekosaj
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › OPATIJA: Veliki eko sajam i tržnica zdrave hrane