Oprez s ugljikovodicima u Jadranu

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:51
Ruj
2020
18

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Oprez s ugljikovodicima u Jadranu

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
28
 
10.2015

Oprez s ugljikovodicima u Jadranu

poruka iz Europskog parlamenta
Oprez s ugljikovodicima u JadranuJadran-ugljikovodici
 

Jedna od važnijih tema za Hrvatsku o kojoj su zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali ovoga tjedna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu je usvajanje izvješća o Strategiji Europske unije za jadransku i jonsku regiju čiji je izvjestitelj u sjeni zastupnik ORaH-a Davor Škrlec. Tijekom jučerašnje zajedničke rasprave zastupnik Škrlec zahvalio se kolegi Ivanu Jakovčiću na kvalitetnim rezultatima pregovora te je u svom govoru istaknuo zadovoljstvo postignutim kompromisom gdje je uvažen njegov amandman u vezi istraživanja i eksplotacije nafte i plina u Jadranu, kojim se  naglašava potreba za dosljednim provođenjem zakonodavstva Europske unije i međunarodnih konvencija o ekološkoj održivosti i sigurnosti pomorskih aktivnosti - svega što je Hrvatska u protekle dvije godine izbjegavala, a čini se da tu praksu namjerava nastaviti bez obzira koja politička opcija dobije povjerenje građana za sljedeći mandat. Osim toga, zastupnik ORaH-a smatra kako jadransko-jonska makroregija ima visok potencijal za održivi razvoj gospodarstva cijele makroregije i potencijal za stvaranje novih zelenih radnih mjesta koja su ključna u borbi protiv nezaposlenosti.

„Europski pristup koji se temelji na makroregionalnoj suradnji isplativiji je i djelotvorniji od 28 nacionalnih pristupa i upravo je ovo izvješće od velikog značenja jer prepoznaje i ističe važnost makroregionalnih strategija koje su alat za europsku integraciju te primjer prekogranične suradnje s ciljem teritorijalne kohezije područja koja dijele zajedničke izazove.“ - rekao je Škrlec u svom govoru.

Zastupnik ORaH-a više puta je istaknuo kako jadransko-jonska makroregija ima nedostatak postojanja brze željeznice, a upravo ona treba biti žila kucavica održivog transporta. Nadalje, razvoj održivog ribarstva u Hrvatskoj vidi kao jednu od temeljnih djelatnosti zajedno s tradicionalnom proizvodnjom zdrave hrane u makroregiji. Uz promicanje obnovljivih izvora energije i ulaganjem u energetsku učinkovitost, zastupnik Škrlec izgradnju LNG terminala vidi kao jedan od načina povećanja energetske sigurnosti Europske unije, a ne samo makroregije.

„Za ostvarivanje održive i stabilne jadransko-jonske makroregije ključno je potencirati održivu prekograničnu suradnju i kvalitetno upravljanje makroregijom. Optimalno iskorištavanje potencijala obnovljivih izvora energije i prometna povezanost unutar same makroregije, ali i između makroregija doprinose spomenutim ciljevima. Nužno je osigurati intermodalnu prometnu infrastrukturu kako bi se povezale države, i razviti energetsku infrastrukturu, ali pri tome trebamo voditi računa o zaštiti okoliša i održivosti pojedinih projekata. Hrvatska se nalazi u dvije susjedne makroregije – Dunavskoj i Jadransko-jonskoj te ima povijesnu šansu za uspjeh.“ - zaključio je Škrlec.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Jadran-ugljikovodici

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Oprez s ugljikovodicima u Jadranu