Opskrbljivači i distributeri plina u problemima zbog neplaćanja

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Ožu
2020
30

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Opskrbljivači i distributeri plina u problemima zbog neplaćanja

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
05.2014

Opskrbljivači i distributeri plina u problemima zbog neplaćanja

U srijedu je u Opatiji pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva počeo 29. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP).
Opskrbljivači i distributeri plina u problemima zbog neplaćanjaPlinari 070514
 

 Na najvećem okupljanju plinske struke u ovom dijelu Europe će, prema rječima predsjednika HSUP-a prof. dr. Miljenka Šunića, sudjelovati oko 500 stručnjaka iz 22 zemlje.

Na početku je Želimir Šikonja, izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju u Ini, rekao da se usprkos brojnim dosadašnjim pozitivnim efektima, liberalizacija tržišta plina značajno usporila. Pritom je istaknuo da je potpuno otvaranje tržišta plina najbolje rješenje za krajnje kupce jer donosi najniže cijene.

Napomenuo je i da je Ina ove godine, nakon više decenija pada, uspjela ponovo povećati proizvodnju nafte u Hrvatskoj, uz ostalo i zahvaljujući utiskivanju ugljikovog dioksida u neka stara naftna polja čime je na njima povećana proizvodnja. Nadamo se da će nakon natječaja za istraživanje nafte i plina na Jadranu biti raspisan takav natječaj i za istraživanja na kopnu, kazao je Šikonja.

Ustvrdio je i da se Inin plin iz podzemnog skladišta Okoli bez potrebe ubrzano prodaje znatno ispod tržišne cijene kako bi se oslobodio prostor za novog korisnika čime je Ini stvorena šteta, na što je upozorila i Davorka Tancer, direktorica Inine tvrtke Prirodni plin.

Međutim Krešimir Malec, direktor tvrtke Podzemno skladište plina, naveo je da su od 1. travnja ove godine u skladu s europskim i hrvatskim propisima morali pristup skladištu omogućiti i »trećoj strani« dok je do tada sav raspoloživ kapacitet imala zakupljena Inina tvrtka Prirodni plin. Po novom 70 posto skladišta je na korištenje dobio HEP koji je, prema odluci Vlade, zamijenio Prirodni plin kao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina zbog čega su, u skladu s europskom praksom, morali prodati preostali Inin plin iz skladišta, istaknuo je Malec.

»HEP je već desetljećima najveći kupac prirodnog plina za svoje termoelektrane, imamo i svoju tvrtku za distribuciju i opskrbu plinom. Svjesni smo da smo preuzeli vrlo odgovornu ulogu na tržištu plina i obvezu sigurne opskrbe tim energentom. No, organizacijski, kadrovski, financijski i stručno smo spremni za kvalitetno obavljanje tog posla pa smo u kratkom vremenu pripremili sve potrebno, a od 1. travnja smo, prema odluci Vlade, uspješno počeli isporuku plina kao novi opskrbljivač na veleprodajnom tržištu«, kazao je član Uprave HEP-a Zvonko Ercegovac.

Osvrnuo se i na drugi krug izbora strateškog partnera za gradnju TE Plomin C u kojem su se prijavile tri velike strane kompanije. To je veliki uspjeh za HEP i Hrvatsku jer su nas ugledni strani ulagači prepoznali kao poželjnog partnera i područje gdje su isplati investirati. To je poruka svima da možemo računati na strana ulaganja i u drugim energetskim djelatnostima, istaknuo je Ercegovac.

Marcel Kramer, predstavnik Svjetske plinske unije i savjetnik ruskog Gazproma, je govorio o svjetskim trendovima u plinskom poslovanju. U Europi je zbog gospodarske krize smanjena potrošnja, a zbog pada proizvodnje povećavaju se njene potrebe za uvozom tog energenta. Zato su Europi važni novi plinovodi pa tako i Južni tok koji nije samo ruski projekt jer su u njega uključene i zajedničke tvrtke iz viže zemalja EU. Taj projekt će poboljšati sigurnost opskrbe u JI Europi, a prve količine plina mogle bi stići u 2015., najavio je Kramer.

Dalibor Pudić, član Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), rekao je da je njihova zadaća da osiguraju transparentnost, nepristranost, tržišno natjecanje, kao i zaštitu kupaca, prilično teška i nezahvalna. Napomenuo je da je HERA-a nakon donošenja novih energetskih zakona kojima je Hrvatska usklađena s tzv. Trećim paketom energetskih propisa EU, na vrijeme donijela brojne podzakonske propise iz svoje nadležnosti.

Prema riječima prof. dr. Igor Dekanića za zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta potrošnja plina u Hrvatskoj je rasla do 2007. kada je dosegla 3,3 milijarde prostornih metara. Tada je počelo njeno smanjivanje i kolebanje pa je lani zbog utjecaja gospodarske krize pala na 2,6 milijardi kubika.

Predsjednik uprave Plinacra Marin Zovko kazao je da je završen njihov desetogodišnji razvojni program pa je 95 posto Hrvatske pokriveno magistralnim plinovodima. Sada je vrijeme za jači razvoj distributivne mreže, prije svega u Dalmaciji, a njima su prioritet nove veze s plinskim mrežama okolnih država te uključivanje u projekt gradnje Jadranko-jonskog plinovoda i LNG terminala s pratećim plinovodima.

U predavanju o proizvodnji plina na Jadranu Laslo Farkaš Višontai iz Ine je rekao da je srednji i južni Jadran, gdje već imaju 33 bušotine, a nedavno je raspisan natječaj za nova istraživanja, izazov za budućnost. U idealnim uvjetima trebat će desetak godina do početka proizvodnje na tom dijelu Jadrana, napomenuo je.

Na panel raspravi o otvaranju tržišta plina je nakon predstavljanja austrijske i njemačke prakse, Pavao Vujnovac, direktor tvrtke Prvo plinarsko društvo koja je najveći uvoznik i drugi najveći opskrbljivač plina u Hrvatskoj, održao je prezentaciju o trenutnom stanju i daljnjem razvoju hrvatskog tržišta. Pritom je istaknuo da su, nakon donošenja novih energetskih zakona usklađenih s europskima, promjenjeni svi podzakonski propisi o plinu kod čega je HERA uspješno odradila veliki posao.

Vujnovac je upozorio da bi, u slučaju eskalacije sukoba u Ukrajini, zbog problema s uvozom iz Rusije cijene plina na europskom tržištu mogle porasti. Prema njegovim riječima, u budućnosti, uz ostalo, treba plinsku regulativu usklađivati sa realnim stanjem i zahtjevima tržišta, omogućiti ekonomski isplativ tranzit kroz Hrvatsku, provoditi plansku edukaciju sudionika na tržištu, razvijati skladišne kapacitete i nove dobavne pravce, poboljšati nedorečenosti javne nabave prirodnog plina i provesti druge potrebne mjere.

U raspravi je Miroslav Jerković, direktor tvrtke Gradska plinara Zagreb-Opskrba, upozorio na velike probleme s kojima se već duže suočavaju svi opskrbljivači i distributeri plina u Hrvatskoj. Naime, brojna kućanstva i poduzetnici im neredovito plaćaju potrošeni plin, što je teško rješiti preko sporih sudova, a odobrene marže im nisu dovoljne za normalno poslovanje u takvim otežanim uvjetima. Zbog neplaćanja ta je tvrtka, na primjer, već pokrenula 13 tisuća ovrha i podnjela 5.000 zahtjeva za isključivanje plina neplatišama jer su lani skupili 46 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja. No, za isključivanje je potreban sudski nalog pa sve zapinje na sporim sudovima. Sve to dovodi u pitanje buduće poslovanje opskrbljivača i distributera plina, što su potvrdili i drugi čelnici takvih tvrtki, a takvi problemi, prema informacijama iz njemačkog RWE-a, odbijaju i strane kompanije od ulaska u opskrbu kućanstava. Zato je Jerković predložio da bi HERA i takve velike probleme trebala imati u vidu kod određivanja marži.

Međutim, Nikola Vištica, direktor Sektora za naftu i plin u HERA-i, je rekao da su upoznati s tim problemom pa će nastojati pomoći koliko mogu, ali je napomenuo da ne mogu troškove koje stvaraju neuredni platiše prebacivati na one koji uredno plaćaju svoje račune. To treba riješiti na drugi način u čemu je vrlo važna uloga sudova, kazao je Vištica.

 

Željko Bukša  

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Plinari 070514
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Opskrbljivači i distributeri plina u problemima zbog neplaćanja