Orestija, najbolja hrvatska predstava

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Ruj
2020
27

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › Orestija, najbolja hrvatska predstava

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
15
 
07.2019

Orestija, najbolja hrvatska predstava

na jedinstvenoj ambijentalnoj pozornici na Mosoru
Orestija, najbolja hrvatska predstavaOrestija2-3
 

Eshilova Orestija, najbolja hrvatska kazališna predstava u 2018. po sudu žirija Nagrade hrvatskog glumišta, na programu je 65. Splitskog ljeta u utorak, srijedu i četvrtak 16, 17. i 18. srpnja. Sve tri ovoljetne izvedbe na ambijentalnoj pozornici na Mosoru, pokraj Sitnog Gornjeg započinju u 20:30h. Predstava je, u režiji renomiranog makedonskog redatelja Dejana Projkovskog,  bila premijerno izvedena prošle godine u sklopu 64. Splitskog ljeta na kojem je dobila nagradu Judita kao najbolja festivalska dramska predstava.  

“U Sitno Gornje, prostor drevne Poljičke republike, skladno se uklopila dvije i pol tisuće godina stara Eshilova tragedija, povezujući  na sadržajnoj i misaonoj razini davno minula vremena s današnjicom.” pisalo je između ostalog u prošlogodišnjem obrazloženju žirija Judite. Na dodjeli najuglednijeg hrvatskog kazališnog priznanja, Nagrade hrvatskog glumišta Orestija je trijumfirala osvojivši nagrade kao najbolje dramska predstava 2018. Godine. Glumac Marjan Nejašmić Banić za ulogu Korovođe proglašen je najboljim hrvatskim mladim glumcem, a kostimografija Mladena Radovnikovića proglašena je najboljom kostimografijom prošle godine. 

Kao protagonisti i ove će godine nastupiti Ksenija Prohaska kao Klitemnestra, Siniša Popović u ulozi Agamemnona, Goran Marković kao Egist, Marjan Nejašmić Banić kao Korovođa, Mijo Jurišić u ulozi Oresta, Petra Kovačić Pavlina bit će Elektra, a Anastasija Jankovska tumačit će ulogu Kasandre. Predstava se igra u prijevodu Bratoljuba Klaića, dramaturšku je obradu izvršio Jasen Boko, scenografiju potpisuje Valentin Svetozarev, kostime je osmislio Mladen Radovniković, a originalnu glazbu eminentni makedonski glazbenik Goran Trajkovski. 

Eshilova Orestija, nazvana po Orestu, Klitemestrinom i Agamemnonovu sinu, trilogija je koja prati posljednji ciklus u nizu krvnih osveta unutar obitelji Atrida. Dijelove trilogije čine tragedije Agamemnom, Žrtva na grobu i Eumenide. Nakon povratka kući mikenskog kralja Agamemnona, heroja pobjedničkog Trojanskog rata, njegova žena Klitemnestra ubija ga da bi osvetila njihovu kćer Ifigeniju, koju je Agamemnon žrtvovao prije odlaska u rat, kao i radi štete koju je rat nanio mikenskoj zajednici. U drugom dijelu Orest ubojstvom majke Klitemnestre osvećuje oca, nakon čega u završnom dijelu trilogije stupa pred atensku porotu koja mu sudi zbog tog ubojstva. 

U najboljoj tradiciji Splitskih ljeta Orestija je prava ambijentalna predstava, smještena na pozornici pod otvorenim nebom na planini Mosor pokraj sela Sitnog Gornjeg s veličanstvenim pogledom na Split i obližnje srednjodalmatinske otoke. 

Glumačku podjelu čine: Ksenija Prohaska, Siniša Popović, Goran Marković, Marjan Nejašmić Banić, Elvis Bošnjak, Zdeslav Čotić, Anastasija Jankovska, Mijo Jurišić, Petra Kovačić Pavlina, Nikša Arčanin, Zorana Kačić Čatipović, Vanda Boban Jurišić , Mia Čotić, Ana Gruica, Zdeslav Čotić, Danijela Vuković, Luka Čerjan, Davor Pavić, Matija Grabić i Stipe Radoja. 

Autorski tim osim redatelja Projkovskog, čine još i dramaturg Jasen Boko, scenograf Valentin Svetozarev, skladatelj Goran Trajkoski, kostimograf Mladen Radovniković Jasna Frankić Brkljačić zadužena za scenski pokret, jezična savjetnica Jagoda Granić te oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Marko Mandić. 

Važna napomena za publiku:

Zbog nemogućnosti parkiranja pokraj lokacije izvedbe prijevoz je moguć isključivo posebnim autobusima koji će kretati sa stanice u Sukoišanskoj ulici u 18:30h. 

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Orestija2-3
  • Zagreb Orestija2-9 (2)
  • Zagreb Orestija2-25 (2)

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › Orestija, najbolja hrvatska predstava