Organizirajte svoj mozak

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
08:36
Ruj
2020
23

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obrazovanje › Organizirajte svoj mozak

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
06
 
11.2016

Organizirajte svoj mozak

i uvedite red u svakodnevicu
Organizirajte svoj mozakMentalne mape kolumna slika
 

Sigurni smo da svatko od nas u svojoj obitelji ili bližoj okolini ima stariju osobu od koje redovito može čuti kako nekad život nije bio ovako ubrzan i stresan. Kažu kako je svakodnevna organizacija bila jednostavnija, a životno zadovoljstvo veće. Je li to stvar percepcije ili je zaista tako, različitih je mišljenja vjerojatno koliko i različitih ljudi, međutim, jedno je sigurno. U ovoj našoj informacijskoj eri, u kojoj živimo, vrši se konstantni atak na gotovo sva naša osjetila. Pitate se kako?

Pokušajte jednom, na putu do posla, pratiti gdje sve i kako različite informacije dolaze do vas. Ako ste u automobilu, slušat ćete radio, vozač u automobilu do vašeg nešto će gestikulirati, uočit ćete pješaka u kaputu žarke boje, zvonit će vam mobitel ili će stići SMS. Proći ćete pokraj bezbroj reklama uz cestu za koje nećete biti ni svjesni da ste ih vidjeli, kao i još mnogo toga. Sve su to informacije koje ćete «pokupiti» usput, bez obzira što vam je pažnja na cesti. Na kraju, kad stignete konačno na posao, moći ćete nabrojati tek nekoliko njih koje su vam ostale «u glavi». Većina njih će «ishlapiti». I to je tek početak dana, samo mali dio onoga što vas tek očekuje.

Sad zamislite da je vaš mozak kutija u koju, kako naiđete, tako samo ubacite neki predmet. I tako ubacujete sve, bez ikakvog reda, do trenutka kad vam nešto zatreba. Kad otvorite kutiju, kako biste našli baš to što vam treba, vidjet ćete samo kaotičnu hrpu svega i svačega u kojoj se ne možete snaći. Tako, karikirano, izgleda informacijski atak koji doživljavamo svakodnevno. I zato nije neobično da zaboravljamo dogovore, da nakon nekoliko dana nemamo pojma o čemu smo s nekim pričali, da si pokušavamo pomoći raznim podsjetnicima.

Postoji i drugo, praktičnije i dugotrajnije rješenje od kreiranja «to do» liste na zaslonu mobitela. Pritom ne mislimo da hodate svijetom zatvorenih očiju i ušiju, kako biste izbjegavali vama nevažne informacije. Rješenje je organizacija mozga, koliko god to čudno zvučalo.

Za mentalne mape ste dosad sigurno već čuli u nekom kontekstu. Navodno su ih koristili čak i Grci u 3. st. p.n.e., no moderniziranu verziju koja se danas koristi osmislio je Tony Buzan. Ugrubo možemo reći da tehnika mentalnih mapa služi efikasnom «skladištenju» svih onih informacija, koje svakodnevno ubacujete u svoju «kutiju», kako biste se kasnije mogli lakše sjetiti i snaći među njima. Odnosno, to je tehnika organizacije i sortiranja informacija, te lakšeg pamćenja istih.

Ova tehnika obrađuje informacije na način koji je u skladu s prirodnim radom našeg mozga. Ideja, plan ili informacije skiciraju se u shematskom prikazu upotrebljavajući tekst, slike i različite boje. Na taj način u pogonu su obje polutke našeg mozga i zapravo dobijamo cjelovitu sliku. Tako mozak lakše pamti, imamo jasniji pregled plana koji je pred nama, a time ostvarujemo i veću efikasnost.

Osim što mentalne mape pomažu pri svakodnevnoj organizaciji, privatnoj i poslovnoj, te pamćenju informacija koje bismo inače zaboravili, odličan su alat i za školarce i studente. Dokazano je da djeca brže uče i lakše pamte ako mogu vizualizirati gradivo, a ovo je upravo takva tehnika. Neka istraživanja pokazala su da je učenje metodom mentalnih mapa i do 15% uspješnije od linerane metode ili jednostavnije rečeno od «bubanja» napamet.

Ako biste htjeli saznati više o mentalnim mapama, te naučiti kako koristiti ovu tehniku, 11. i 12. studenog, održava se tečaj u Zagrebu o organizaciji tvrtke Scarabei d.o.o. 16. i 17. studenog slijedi seminar o primjeni mentalnih mapa u poslovanju. Predavačica već dugi niz godina koristi i poučava ovu tehniku, vrlo precizno i koncizno, koristeći primjere iz svakodnevnog života. Cijena seminara snižena je 30%, a prijave su moguće do 8. studenog, stoga požurite!

Ako vas zanima osobni razvoj, ostale seminare možete naći na Poslovnaedukacija.hr

piše: Biljana Nikolić

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Mentalne mape kolumna slika

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obrazovanje › Organizirajte svoj mozak