Otvara se Muzej Domovinskog rata

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
06

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Otvara se Muzej Domovinskog rata

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
07.2019

Otvara se Muzej Domovinskog rata

Karlovac-Turanj, otvorenje u petak 05. srpnja 2019.
Otvara se Muzej Domovinskog rataMuzej domovinskog rata karlovac-turanj. fotograf denis stosic
 

Petnaestak godina nakon prve ideje o osnivanju Muzeja Domovinskog rata na području Turnja, u petak, 5. srpnja 2019. godine otvara se Muzej Domovinskog rata Karlovac–Turanj, u sklopu Gradskog muzeja Karlovac.

Muzej smješten na Turnju, na karlovačkom području stradanja i obrane u vrijeme Domovinskoga rata od 1991. do 1995. godine, osmišljen je kao vjeran prikaz života ljudi te događanja na širem karlovačkom području. Nakon otvaranja, Muzej će se tijekom vikenda 6. i 7. srpnja moći besplatno razgledati.

   Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj prostire se na kompleksu Križanić Turanj ukupne površine nešto više od 13 000 kvadrata. Kao temelj za uređenje centralne zgrade muzejskog kompleksa na Turnju korišten je hotel California. Zgrada je izvana učvršćena čeličnim nosačima i obložena staklom, kako bi i sama svjedočila o ratnim zbivanjima na širem karlovačkom području od 1991. do 1995.

   Stalni muzejski postav organiziran je u šest tematskih cjelina i sadrži više od 350 predmeta. U zgradi Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj nalaze se i Spomen soba posvećena poginulim braniteljima, suvenirnica, višenamjenska dvorana, knjižnica, uredi i caffe bar. U postav Muzeja uključeno je tri sata multimedijskog sadržaja, što Muzej na Turnju čini zanimljivim i mlađim posjetiteljima, te vanjski izložbeni prostor s ukupno 23 predmeta.

   Za arhitektonsku izvedbu bio je zadužen Projektni biro 2A te arhitektice Vlasta Lendler-Adamec i Tatjana Basar. Autorica muzeološke koncepcije je kustosica Ružica Stjepanović, dok je likovni postav izložbe napravila dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović.

Vrijednost projekta procjenjuje se na otprilike 26,3 milijuna kuna. Njegovoj realizaciji financijski su najviše doprinijeli Grad Karlovac, Karlovačka županija, Ministarstvo kulture, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo turizma te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

   „Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj mjesto je posebnog pijeteta, posvećeno svim Karlovčanima, braniteljima i civilima koji su branili i obranili svoj grad. Značajna je kulturno-edukativna uloga koju ima Muzej. Sadržajno obogaćuje ponudu kulturnog turizma u Karlovcu, a posjetiteljima omogućuje da uče i istražuju povijest nastanka samostalne Hrvatske. Također, ovaj Muzej će biti dio nacionalnog programa obilježavanja sjećanja na Domovinski rat, zajedno s muzejskim kompleksima u Vukovaru, Kninu i Dubrovniku.“, poručila je ravnateljica mr. sc. Hrvojka Božić uoči otvorenja Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj.

   Od 2013. godine kompleks na Turnju nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Lokacija na Turnju otprije je atraktivna turistima, posebice ljeti kada je Turanj posjećivalo i do 50.000 ljudi, najviše stranaca.

Procjenjuje se da će otvaranje Muzeja pridonijeti ukupnoj turističkoj ponudi grada Karlovca i Karlovačke županije, povećati interes gostiju za karlovačku ponudu te u konačnici postati prepoznatljivi proizvod cijelog karlovačkog područja.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Muzej domovinskog rata karlovac-turanj. fotograf denis stosic
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Otvara se Muzej Domovinskog rata