PAVAO PAVLIČIĆ

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Tra
2020
04

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Nova knjiga › PAVAO PAVLIČIĆ

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
02.2018

PAVAO PAVLIČIĆ

POHVALA STAROSTI - NOVO DJELO NAJPLODONOSNIJEG HRVATSKOG AUTORA
PAVAO PAVLIČIĆPavao pavlicic foto promo
 

Pohvala starosti niz je eseja - ili feljtona – o raznim fenomenima karakterističnim za treću dob, pri čemu se temi pristupa na izrazito vedar način, čak i humoristično.

Pavao Pavličić već nas dugi niz godina oduševljava zanimljivim i duhovitim ogledima o svijetu oko nas (sjetimo se samo naslova poput Svoj svome, Zagrebački odrezak, Prolazna soba, Bilo pa prošlo, Narodno veselje…) no Pohvalu starosti, unatoč svemu, nije mogao napisati ranije pa je zbog iskustva „vlastite kože“ ova knjiga još uvjerljivija, točnija ali i duhovitija. Autor je dovoljno star da dobro poznaje problematiku, a s druge strane - priseban da o njoj zanimljivo pripovijeda.

Sama struktura djela otkrit će nam feljtonistički pristup ovoj tematici iz različitih perspektiva, imenujući ih imenima društvenih i humanističkih disciplina. Pripovijedanje je podijeljeno na četiri dijela: Fiziologija, Psihologija, Sociologija i Filozofija, gdje već sami naslovi dovoljno govore o čemu je riječ, a svaki dio sadrži desetak ogleda o mukama i radostima staračke dobi.

Budući da je veći dio svoj života posvetio istraživanju starije hrvatske književnosti, upravo definiranjem pojma senex comicus (smiješni starac) započinje svoju novu knjigu, te utvrđuje da i u visokoj dobi strasti ne nestaju, nego se samo skrivaju pred društvenim pritiskom. Starac se ne može riješiti one glavne osobine koja ga najčešće čini smiješnim – silna želja da ne bude star i da svoju okolinu uvjeri kako doista nije. A to vrijedi, tvrdi Pavličić, i u komedijama i u životu.

O AUTORU:

Rođen je 16. kolovoza 1946. godine u Vukovaru gdje je završio osnovnu i srednju školu, a nakon toga uputio se u Zagreb kako bi započeo studij na Filozofskom fakultetu, gdje je 1969. godine diplomirao komparativnu književnost i talijanski jezik. Doktorirao je 1974. godine tezom iz područja metrike.

Autor je izuzetno velikog i raznolikoga književnog opusa, kao i zapaženih znanstvenih radova. Njegove prve novelističke zbirke kao što je zbirka Dobri duh Zagreba, uspješno uvode fantastiku i kriminalističke zaplete u hrvatsku književnost. Krimiće je počeo pisati još u 70-ima, kada je stvorio lik popularnog istražitelja Ive Remetina, koji kao urednik crne kronike vrlo uspješno rješava zločine. Pavličić je poznat po lakoći i brzini pisanja, a s dosad objavljenih više od 90 naslova – romana, knjiga, priča, autobiografskih zapisa, feljtona i romana za djecu - definitivno je najproduktivniji hrvatski pisac. Dobitnik je brojnih nagrada za književnost, od kojih tri Nagrade Ksaver Šandor Đalski, Nagrade Zvane Črnja i Mato Lovrak te mnogih drugih.

  • Godina izdanja: 2018.
  • ISBN: 9789531423021
  • Uvez: meki
  • Širina: 140
  • Visina: 200
  • Stranice: 210

 više na : www.mozaikknjiga.hr

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Pavao pavlicic foto promo
  • Zagreb Pohvala starosti

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Nova knjiga › PAVAO PAVLIČIĆ