Péter Esterházy: Uvod u postmodernizam

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:59
Velj
2020
21

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Publicistika › Péter Esterházy: Uvod u postmodernizam

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
10.2016

Péter Esterházy: Uvod u postmodernizam

Knjiga Péter Esterházy: Uvod u postmodernizam plod je autoričina višegodišnjeg istraživanja i djela Pétera Esterházyja, kao i fenomena književne kulture Srednje Europe te komparatističkih povezivanja mađarske i svjetske književnosti.
Péter Esterházy: Uvod u postmodernizamEstrer-25874
 

Knjiga je dobrodošla zbog paradoksa koji se nalazi u činjenici da je u Hrvatskoj preveden zaista veliki broj Esterházyjevih djela, dok je u znanosti o književnosti jedan od najpoznatijih suvremenih mađarskih književnika još uvijek ostao neistražen. Autoričina knjiga izvrsno popunjava upravo tu golemu prazninu u hrvatskoj znanstvenoj i stručnoj recepciji književnih tekstova mađarskog klasika.

Knjiga Tine Varga Oswald može poslužiti kao ogledni model za daljnja istraživanja opusa pisca u žarištu rasprave te za daljnja istraživanja Srednje Europe shvaćene kao osobitoga identitetskog obrasca kojim se omogućuje kulturno povezivanje različitih nacija i njihovih književnosti u jedan fluidan, ali svakako značenjski poticajan interferentan prostor.

Jakov Sabljić

Knjiga Tine Varga Oswald mogla bi se nazvati pregledom jednog bliskog kulturnog razdoblja koje još uvijek ima utjecaja na sadašnju svjetsku i pojedinačnu nacionalnu kulturu i književnost. Dodatna je vrijednost knjige u tome da mađarsku književnost autorica razmatra i kontekstualizira i iz izvanmađarske perspektive.

Zoltán Medve

O autorici:

Tina Varga Oswald rođena je 1. travnja 1982. u Osijeku. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost, a 2010. godine doktorirala na Filozofskom fakultetu u Osijeku s temom Poetički međuprostor Petera Esterhazyja: između kasnog modernizma i postmodernizma. Na istom fakultetu predaje predmete iz područja svjetske književnosti. Kao suradnica od 2008. u kontinuitetu (2008., 2009., 2010., 2011.) sudjeluje i/ili objavljuje u okviru međunarodnog znanstvenog-istraživačkog projekta — Nobelovac Ivo Andrić u Grazu, Austriji i Europi (Der Nobelpreistrager Ivo Andrić in Graz, Osterreich und Europa), Graz, Austrija. Također, od 2014. kao suradnica sudjeluje i/ili objavljuje radove u okviru međunarodnog znanstveno-istraživačkog projekta — Kulture u doticaju: stoljetni hrvatski i crnogorski književni identiteti, Osijek. Znanstvene radove iz područja komparativne književnosti i teorije književnosti sustavno objavljuje od 2006. godine u mnogobrojnim književnim časopisima (Riječ, Journal of Language and Cultural Education, Lingua Montenegrina, The Journal of Education Culture and Society) i u više zbornika sa znanstvenih skupova (Zadarski filološki dani, Zadar 2007., 2011.; Riječki filološki dani, Rijeka 2008., 2014.; Obdobja, Ljubljana, Slovenija 2012.; Eurolilitteraria&Eurolingua, Liberec, Češka 2009.; Kanoni doma i vani, Budimpešta, Mađarska 2010.; Slavjanskie jazyki i kuljtury: prošloe, nastajašćee, buduššćee, Wrocław, Poljska 2013.; XI. međunarodni kroatistički znanstveni skup, Pečuh, Mađarska 2013.; Things to Remember: Materializing Memories in Art and Culture, Nijmegen, Nizozemska 2014.; 5th International Interdisciplinary Memory Conference, Gdanjsk, Poljska 2016.; 3rd International Conference on Language, Literature and Culture in Education, Venecija, Italija 2016.). Uredila je zbornik studentskih radova Priča, pripovijedanje, interpretacija, 2010.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Estrer-25874
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Publicistika › Péter Esterházy: Uvod u postmodernizam