Plin je najbolja alternativa

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Svi
2020
31

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Plin je najbolja alternativa

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
05.2019

Plin je najbolja alternativa

za naftu i njene derivate
Plin je najbolja alternativaHsup-ov skup strucnjaka za plin 3
 

Jedna od glavnih poruka 34. Međunarodnog znanstveno-stručnog susreta za plin koji je u Opatiji organizirala Hrvatska stručna udruga za plin (HSUP), u čijem je radu sudjelovalo oko 600 stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, da plin treba i u novoj Strategiji energetskog razvoja Hrvatske, čije se donošenje očekuje ove godine, kao za okoliš najbolje fosilno gorivo dobiti važnu ulogu kakvu i zaslužuje.  Da plin i plinski biznis u Hrvatskoj ima i te kako lijepu budućnost, najavio je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji se nada i povećanju domaće proizvodnje tog popularnog energenta.

Igor Grozdanić iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore, predstavio je nacrt hrvatskog integriranog energetskog i klimatskog plana i njegovu usporedbu s njemačkim energetsko klimatskim planom u segmentu prirodnog plina.Takvim planovima države EU pa tako i Hrvatska prikazuju pregled trenutačnog energetskog sustava, nacionalnih ciljeva, politika i mjera u području energetske i klimatske politike za razdoblje od 2021. do 2030. Planom se u okviru pet dimenzija – dekarbonizacija, energetska učinkovitost, energetska sigurnost, unutarnje energetsko tržište i istraživanje, inovacije i konkurentnost – daje pregled nacionalnih ciljeva i planova. Naglasak je  na integriranom upravljanju energetskom i klimatskom politikom kako bi se osiguralo da se svim aktivnostima povezanima s energijom na razini Unije pridonosi ciljevima Energetske unije.

U predavanju „Predvidivost cijena plina i konkurentnosti u odnosu na druga goriva“ Stevo Kolundžić iz HSUP-a je istaknuo da je mehanizam određivanja cijena plina, bio, i još je uvijek vezan uz naftu, pa s nekim vremenom odgode njegove cijene prate cijene nafte. Broj utjecajnih čimbenika radi čijeg će se djelovanja i ubuduće teško predviđati cijene i nafte i plina, povećan je u posljednjih desetak godina. Iza 2020. će rasti ponuda plina iz novih izvora i destinacija. Tako se može očekivati da će SAD nastojati plasirati svoj izvoz na europsko tržište. I dalje će djelovati sučeljavanja velikih cila u cilju globalnog pozicioniranja, a nije sigurno da se za postizanje geopolitičkih ciljeva neće koristiti sva druga sredstava, dakle i plin i nafta. Zato će predikcija cijena i dalje biti samo okvirna, i neće puno pomoći poslovnim ljudima koji odlučuju o dugoročnim poslovima, rekao je Kolundžić.

Zoran Dojčinović iz HSUP-a i Davor Matić iz Energetske akademije su u predavanju „Prirodni plin kao bitno motorno gorivo u unapređenju kvalitete zraka“ naveli da je u mnogim europskim metropolama dizel gorivo zbog štetnog utjecaja na zrak proglašeno nepoželjnim, a javni gradski prijevoz se intenzivno prenamjenjuje na alternativna goriva, a napose na stlačeni prirodni plin zbog njegovih odličnih radnih i ekoloških parametara. Naime, to gorivo u odnosu na dizel, prilikom izgaranja stvara neusporedivo niže emisije dušikovog oksida i lebdećih čestica koji su glavni uzročnici bronkitisa, alergija, upala pluća te srčanih i krvožilnih bolesti i karcinoma pluća, upozorili su autori.

Međutim, u Hrvatskoj autobuse na stlačeni prirodni plin u javnom prijevozu imaju samo Zagreb i Rijeka, a ove godine očekuju se i u Puli. Sve dok naši gradovi i dalje (unatoč europskih iskustava) ustrajavaju na nabavci autobusa na dizelski pogon, teško ćemo reklamirati Hrvatsku kao turističku i ekološku čistu zemlju, napomenuli su.

Profesorica sa zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Daria Karasalihović Sedlar navela je da se prirodni plin smatra prihvatljivim alternativnim gorivom čijom se primjenom u tranzicijskom razdoblju relativnom brzo najbolje zamijeniti konvencionalna goriva kako bi se smanjio njihov utjecaj na okoliš. Plin je lako dostupan, cjenovno konkurentan te koristi tehnologije koje su već u širokoj primjeni u transportnom sektoru. Osim u cestovnom transportu, sve se češće koristi i u pomorskom i željezničkom prometu. Nova pravila Međunarodne pomorske organizacije, čija primjena počinje 2020., propisuju višestruko manje količine sumpora u gorivu u pomorskom transportu čime se potiče korištenje prirodnog plina koji ima vrlo niske SOx i NOx emisije. Ali za povećanje primjene tog energenta u transportnom sektoru neophodan je razvoj prateće infrastrukture za opskrbu cestovnih i pomorskih vozila, rekla je i upitala ne bi li država ciljanim subvencijama, kao npr. za električna vozila, trebala poticati razvoj prirodnog plina kao alternativnog goriva.

Vlado Mandić, direktor tvrtke EVN Croatia Plin, koja već deset godina puno ulaže u proširenje plinske mreže u tri dalmatinske županije, je u predavanju „Plinofikacija Dalmacije: podrška očuvanju okoliša i zdravlja“ naveo da se kroz dosadašnju plinofikaciju tog dijela Hrvatske pokaza ne samo potencijal plina za energetske uštede i komfor, nego i da je taj energent za okoliš puno bolji od drugih fosilnih goriva. Te ga karakteristike čine poželjnim energentom u regiji koja je trajno usmjerena na turizam, a koja se zbog snažnog rasta potrošnje električne energije suočava s izazovom elektroenergetskog sustava koji ubrzano doseže granice svoje izdržljivosti. Plin je posebno pogodan za korištenje u javnim ustanovama poput bolnica, vrtića, škola, domova za starije koje pretežno i dalje korište teška loživa ulja, energent koji zbog emisija štetnih plinova loše utječe na zdravlje ljud i okoliš te arhitektonsko nasljeđe, upozorio je Mandić.

Pritom je istaknuo da je tijekom 2018. deset najvećih potrošača EVN-a prelaksom na plin uštedjelo 28 milijuna kuna, a tijekom šest godina emisije CO2 smanjili su za 26.401 tonu. Zato je na duži rok plin prirodan partner u rasterećivanju i jačanju sigurnosti opskrbe u Dalmaciji, uz zaštitu zdravlja i okoliša, rekao je.

Mario Jelić iz Gradske plinare Zagreb, upozorio je da postojeći Zakon o zapaljivim tekućinama i plinovima nije usklađen s ostalim zakonima iz pravnog okvira RH, nedovoljno jasno propisuje postupanje operatora distribucijskog sustava plina te ih ujedno stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na distributere ostalih oblika energije ili energenata. Prema Zakonu, u slučaju akcidenta na instalaciji, taj operator primarno treba dokazati ispravnost svoje postupanja nakon čega se provjeravaju postupanja ostalih subjekata uključivo krajnjeg kupca. Jedinstvenost postojećeg Zakona u odnosu na zakonske okvire država koje primjenjuju DVGW-ove standarde i neusklađenost s ostalim zakonima RH za posljedicu ima hitnu i neodgodivu potrebu izmjene kako bi se postigla pravna sigurnost operatora u ispunjenju svojih zakonskih obveza, istaknuo je Jelić

Gradska plinara Zagreb u svom distribucijskom sustavu ima oko 520 kilometara čeličnih plinovoda od čega ih je dio većih promjera stariji od 30 godina, a drugi dio manjih promjera stariji i od 40 godina. Takva dugovječnost plinovoda može se pripisati kvalitetnoj izgradnji, a iznad svega i kvalitetnom održavanju, naveo je u svom predavanju „Kvalitetno održavanje čeličnih plinovoda – preduvjet za dugogodišnju uporabu“ Nikica Dujmović iz te tvrtke.           

Na skupu su predstavnici velikih europskih kompanija predstavili nove tehnologije usklađene sa novim, sve strožim energetskim i ekološkim propisima EU. Tako je npr. Mario Opačak iz Vaillanta istaknuo da se svjetski energetski sustav nalazi u fazi velikih promjena. Zato je u svom izlaganju pod naslovom „Promjene u energetici i primjer prilagodbe proizvodnog programa proizvođača opreme“ pokazao primjer njihove prilagodbe tim novim trendovima. Riječ je o novoj generaciji Vaillant uređaja za regulaciju grijanja, hlađenja i ventilacije koji će na tržište doći pod nazivom sensoCONTROL, najavio je Opačak.   

Kako će najavljena deregulacija cijena plina za kućanstva dodatno potaknuti tržišno nadmetanje među opskrbljivačima za to se priprema i Gradska plinara Zagreb-Opskrba se kao vodeći opskrbljivač u Hrvatskoj. Tako je Ena Ercegovac iz te tvrtke predstavila njihovu novu online platformu za stimuliranje korisnika, izrađenu nakon što je njihova web aplikacija „Moj račun“ za praćenje potrošnje prirodnog plina, dojavu stanja i analizu svih obveza, postigla dobre rezultate pa ju već koristi oko 70 tisuća kupaca. Zato su prvi u Hrvatskoj odlučili ponuditi novi oblik pogodnosti uz osnovnu uslugu isporuke plina pa nova aplikacija GPZO klub služi kao platforma koja povezuje oko 300 tisuća njihovih korisnika iz kategorije kućanstva i poduzetničke tvrtke koje će im davati određene pogodnosti. Tako će kupci plina od GPZ-Opskrbe ostvarivati pogodnosti na raznim prodajnim mjestima, a uključene tvrtke dobivati nove korisnike i besplatno oglašavanje.             

Trodnevni HSUP-ov susret stručnjaka okupio je oko 600 sudionika. Jedna od najvećih međunarodnih plinskih konferencija i izložbi u regiji srednje i jugoistočne Europe očekuje sudjelovanje oko 600 stručnjaka za plin i energetiku, od čega 60-ak uglednih predavača iz Hrvatske te više od 40 izlagača iz 20 zemalja Europe i svijeta. Taj poznati skup plinske struke obuhvatio je niz aktualnih tema važnih za plinsko gospodarstvo i energetiku koje se protežu duž cijelog lanca prirodnog plina, kao i ključnu problematiku koja će odrediti razvoj tržišta prirodnog plina u bliskoj budućnosti.

Održana je i posterska sekcija na kojoj su prikazani radovi brojnih stručnjaka iz različitih područja energetske struke. Usporedo s konferencijom, kao i svake godine, održana je izložba plinske opreme i tehnologije na kojoj je više od 40 domaćih i stranih izlagača prikazalo napredna tehnička rješenja za plinsko gospodarstvo i energetiku.

napisao i snimio: Željko Bukša

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Hsup-ov skup strucnjaka za plin 3
  • Zagreb Panel diskusija o trzistu plina u eu i rh
  • Zagreb Ena ercegovac iz gradske plinare zagreb opskrba
  • Zagreb Hsup-ov skup strucnjaka za plin 3
  • Zagreb Hsup-ov skup strucnjaka za plin 1
  • Zagreb Hsup-ov skup strucnjaka za plin 2

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Plin je najbolja alternativa