Poruka umjetnika Drame HNK Split

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › Poruka umjetnika Drame HNK Split

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
03.2020

Poruka umjetnika Drame HNK Split

u povodu Svjetskog dana kazališta
Poruka umjetnika Drame HNK SplitHnk split
 
Umjetnici Drame HNK Split iz svojih su domova poslali poruku u povodu Svjetskog dana kazališta koju je napisao dramaturg i producent Kazališta Jasen Boko.
 
Kazalište je, više nego bilo koja druga umjetnost, ovisno o društvenoj interakciji, o odnosu gledatelja u publici i umjetnika na sceni, o zajedništvu njihovog umjetničkog doživljaja. Zato je smanjivanje društvenog kontakta i posljedice koje je izazvala pandemija COVID-a 19, u svim segmentima ljudskog i društvenog života snažno pogodila i kazališnu umjetnost. Ipak, kazalište je i umjetnost koja je kroz dva i pol tisućljeća otkad se rodila pod otvorenim nebom grčkog Mediterana, preživjela brojne ljudske katastrofe, sigurno gore u smrtonosnije od virusa koji je iznenadio svijet ove godine, pa će se, kao i cijelo društvo, znati izboriti i s ovom nevoljom.
 
Na sreću, živimo vrijeme virtualne stvarnosti pa će se naše kazalište i u ovim vremenima izolacije moći nastaviti boriti za neki bolji svijet scenskom umjetnošću. Podjela na publiku u parteru i glumce, plesače, pjevače i glazbenike na sceni, dobit će novu, dosada nepoznatu dimenziju. I dok čekamo nove susrete u našoj kazališnoj zgradi, jedni i drugi boravit ćemo u svojim domovima, ali to neće spriječiti kazališnu interakciju: scenska umjetnost prebacit će se u virtualni svijet. Pjevat ćemo, svirati, glumiti, govoriti stihove za vas i stalno vas podsjećati koliko je kazališna umjetnost bitna u svakom društvu. Zajedno ćemo se angažirati kako bismo potvrdili da ni jedna nevolja ne može trajati vječno i da je čovječanstvo, koje je svojim duhom bilo u stanju stvoriti umjetnost, uvijek može prevladati. Kazalište je od nastanka uvijek služilo, u lijepim kao i u teškim vremenima, da podigne i stimulira ljudski duh, da nas emotivno dodirne, podsjeti na humanost, na snažne ljudske emocije u nama.
 
Da mijenja svijet na bolje! Scenska umjetnost unosi empatiju u svijet koji tu važnu potrebu u vremenima svakodnevne jurnjave za profitom često zaboravi. Iskoristimo ovo razdoblje, dok čekamo povratak u normalnu svakodnevicu, kako bismo postali bolji ljudi, na što nas kazalište oduvijek upozorava. A kad izađemo iz svojih domova i ponovno ugledamo ljude i izvan virtualnog svijeta, nadam se da ćemo kao Miranda iz Shakespeareove Oluje moći reći: „Divota! Kolika su krasna tu stvorenja! Kako lijep je ljudski rod!
 
O divni novi svijete, što u sebi imadeš takve ljude!“ Kazalište će i sada, dok je svijet zastao, ali i kad se, uskoro, nadamo se, vratimo na našu scenu i s vama podijelimo užitak u scenskoj umjetnosti, biti tu da nas svih zajedno podsjeti na ove riječi.
 
Poruku su pročitali glumci Drame HNK Split: Trpimir Jurkić, Petra Kovačić Pavlina, Elvis Bošnjak, Andrijana Vicković, Stipe Radoja, Andrea Mladinić, Bruna Bebić, Vicko Bilandžić, Mijo Jurišić, Anastasija Jankovska, Zorana Kačić Čatipović, Marjan Nejašmić Banić, ravnateljica Drame Jelena Bosančić i redateljica Nenni Delmestre.
 
Poruku možete vidjeti i podijeliti na slijedećem video linku

https://bit.ly/2vTbUWp
 

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Hnk split
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › Poruka umjetnika Drame HNK Split