Potpisan Ugovor o certifikaciji gradova i općina s povoljnim…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
10:13
Lip
2020
05

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Potpisan Ugovor o certifikaciji gradova i općina s povoljnim…

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
07.2014

Potpisan Ugovor o certifikaciji gradova i općina s povoljnim poslovnim…

Kostrena, Jastrebarsko, Duga Resa, Dubrovnik i Krk potpisali ugovor
Potpisan Ugovor o certifikaciji gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem u Programu BFC SEHgk 050714a
 

Svečano potpisivanje Ugovora o sudjelovanju u programu certifikacije gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem u programu BFC SEE održano je u HGK, a ugovor su u ime gradova i općina potpisali predstavnici Kostrene, Jastrebarskoga, Duge Rese, Dubrovnika i Grada Krka.

Riječ je o međunarodnom projektu koji podržava njemačka Vlada, a koji od 2012. godine u Hrvatskoj provodi Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Uz Hrvatsku su partneri i tri zemlje jugoistočne Europe - Srbija, Makedonija te Bosna i Hercegovina. HGK u projektu sudjeluje kao strateški partner te pruža podršku svojim aktivnim sudjelovanjem, naglasio je doc. dr. sc. Saša Drezgić, direktor Centra za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Certifikat BFC SEE (Business friendy certification South-East Europe) predstavlja jedinstveni set kriterija te procedura koje mora zadovoljiti lokalna jedinica kako bi mogla biti proglašena sredinom s povoljnim poslovnim okruženjem. Dobivanje certifikata tek je početak investicijske promocije na svim državnim, regionalnim i međunarodnim razinama te jamči svim potencijalnim investitorima da je riječ o sredini u kojoj će se njihova investicija realizirati brzo, učinkovito i uspješno. Gradovi i općine u regiji koji su stekli certifikat zabilježili su značajan rast investicija, zaposlenosti, lokalnog dohotka te proračunskih prihoda. Također, ugledne institucije (Financial Times) nominirale su ih kao svjetski priznate investicijske lokacije, istaknuo je Drezgić napomenuvši i zainteresiranost koje pokazuju kompanije kao što su Asseco, Ericsson Nikola Tesla, Končar itd.

Prošle je godine uvjet za dobivanje certifikata grada s povoljnim poslovnim okruženjem ostvarilo osam gradova jugoistoka Europe, a u Hrvatskoj su certificirani gradovi Bjelovar i Ivanec. Očekuje se i certifikacija grada Rijeke i Crikvenice, a ukupno se za certifikaciju prijavilo 12 gradova i općina, kazao je Drezgić te najavio održavanje trodnevne konferencije od 22. do 24 rujna u Šibeniku u hotelu Solaris na kojoj će se okupiti predstavnici prijavljenih gradova i općina, a bit će riječi o modelima izvanproračunskih sredstava u kojima se spaja suradnja privatnog sektora i lokalne samouprave. Početkom rujna održat će se i znanstvena konferencija u Rijeci na kojoj će sudjelovati i tri ugledna svjetska znanstvenika, kazao je Drezgić.        

Potpredsjednik HGK za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove Domagoj Juričić istaknuo je kako će projekt gradova i općina koji su se odlučili certificirati privući pozornost tvrtki, ali i pokazati kako su se spremni podvrgnuti testu konkurentnosti i suradnji s privatnim sektorom, u čemu će im pomoći i HGK. „Uloga svakoga pojedinačno nezamjenjiva je u ukupnom rastu zemlje, a ova je certifikacija i definiranje standarda te unapređenje dobre prakse. No na tome ne treba stati, već treba ići i dalje te unutar gradova prepoznati i označiti urede, za koje će investitori znati da su na pravome mjestu“, kazao je Juričić te pozvao da se koriste usluge i županijskih komora koji će s programom upoznati svoje članice.              

Načelnica općine Kostrena Mirela Marunić istaknula je kako Kostrena ostvaruje 70 posto proračuna iz komunalne naknade te iz toga prihoda ne mogu graditi, stoga se okreću i novim izvorima, a sudjelovanje u ovom programu prvi im je korak u promociji za razvoj. Gradonačelnik Grada Jastrebarsko Zvonimir Novosel istaknuo je kako javnost i gospodarstvenici smatraju lokalnu samoupravu kočničarem ulaganjima, stoga žele da se ta percepcija promijeni. U Jastrebarskom žele razmišljati tržišno te realizacijom programa slijediti put uspješnih gradova. Tomislav Boljar, zamjenik gradonačelnika Grada Duge Rese, ističe kako ovim žele dokazati da su business friendly te sposobna i organizirana uprava. Milan Perić, pročelnik upravnog odjela za turizam Grada Dubrovnika, istaknuo je važnost zajedničkog djelovanja u svim područjima. Dubrovnik je lani proglašen najboljom destinacijom izvrsnosti s pozitivnim rezultatima. Namjera im je još bolje poslovati, zapošljavati ljude te produžiti sezonu. Igor Hrast, predstavnik Grada Krka,voditelj Odjela za gospodarstvo Grada Krka, istaknuo je kako su donijeli niz mjera unutarnjeg ustrojstva te su uveli certifikate kvalitete 9001 i 10.001, digitalni arhiv, a namjera im je postići unutarnje i vanjske dobre rezultate.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Hgk 050714a
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Potpisan Ugovor o certifikaciji gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem u Programu BFC SE