POŽEGA: Ponovno industrijska konoplja

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
10:28
Tra
2020
03

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › POŽEGA: Ponovno industrijska konoplja

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
09.2014

POŽEGA: Ponovno industrijska konoplja

Danski investitori počeo pripreme za prvu tvornicu prerađevina industrijske konoplje u Hrvatskoj
POŽEGA: Ponovno industrijska konopljaKonoplja 080914
 

Dansko ulaganje u Hrvatsku koje je prije nekoliko mjeseci najavljeno u Zagrebu te započeto osnivanjem tvrtke sa sjedištem u glavnom danskom, te hrvatskom gradu, dobilo je novi, značajniji korak naprijed kako se i najvljivalo ovog proljeća s njihovim dolaskom na ove prostore.

Čelni čovjek danskog ulaganja u Hrvatsku Jan Lund Larsen najavio je tijekom ovotjednog posjeta Zagrebu i Slavoniji uz svoje poslovne partnere, početak priprema za gradnju prve tvornice za preradu industrijske konoplje u ovom dijelu Europe, a želja je investitora da s papirologijom budu čim prije gotovi, kako bi za šest mjeseci postavili temeljni kamen.

Tvornica bi se trebala graditi u srcu Slavonije – požeškoj kotlini. Nakon što bude krenula s radom planira se još jedna tvornica i to za proizvodnju potrebnih strojeva za sjetvu i žetvu industrijske konoplje, za koje već imamo potrebne patente i inovacije, a kako bi što kvalitetnije zaokružili investiranje i proizvodnju industrijske konoplje u Hrvatskoj – najavio je čelni čovjek danskog ulaganja. Iznio je i podatak kako se trenutačno radi na stvaranju banke sjemena kako bi svim kooperantima osigurali u Hrvatskoj potrebni repromaterijal.

Svjetsko tržište gladno je za industrijskom konopljom, a prije nekoliko dana osigurao sam i globalni ugovor s jednom američkom kompanijom koja sve što budemo proizveli želi otkupiti i to u cijelom nizu godina koje dolaze. Imamo velike planove s Hrvatskom, a nadamo se da će nas žitelji ove lijepe države prepoznati u daljnjim namjerama investiranja, te posebice sudjelovati zajedno s nama u njihovoj realizaciji – kazao je Jan Lund Larsen koji je uz svoje kolege ulagače iznova stigao ovih dana u Hrvatsku, pripremajući papirologiju u Zagrebu, kao i proučavajući lokacije za tvornicu u požeškoj kotlini.

Danski ulagači obavili su i razgovor s predstavnicima lokalnih vlasti Požeško slavonske županije te ih zamolili za suradnju kako bi što više obradive površine ne samo u tom dijelu zemlje, nego diljem Hrvatske bilo zasađeno već u proljeće 2015. industrijskom konopljom. Slične razgovore žele obaviti sa što više župana, načelnika i gradonačelnika diljem Slavonije, ali i ostalih dijelova Hrvatske gdje postoje zainteresirani kooperanti za suradnju s njima.

Želimo što veći broj kooperanata, te što više zemlje pod industrijskom konopljom. U ovom trenutku minimum koji bi nas zadovoljio je 5000 hektara, ali trebamo inekoliko puta više. Svi naši hrvatski kooperanti dobit će repromaterijali, stručnjake iz cijelog svijeta koji će ih uputiti kako uzgajati ovu kulturu, kao i siguran otkup. Želimo jednu pozitivnu priču i siguran sam da je možemo izgraditi svi skupa u Hrvatskoj – poručio je Jan Lund Larsen koji je sa svojim poslovnim partnerima posjetio i eksperimentalno polje na kojem su danski ulagači u kooperaciji s požeškim poljoprivrednikom Damirom Rosipalom na 20 hektara ovog proljeća zasadili industrijsku konoplju.

Zbog velike potražnje na svjetskom tržištu za industrijskom konopljom, plod industrijske konoplje s ovog eksperimentalnog polja jedino je što će se nakon žetve moći u ovom trenutku iskoristiti po slovu hrvatskog zakona (sasvim suprotno od prakse u većini država EU-a).

Danski ulagači ujedno se nadaju da će hrvatska Vlada i resorna ministarstva promijeniti zakon i dopustiti iskorištavanje cijele biljke industrijske konoplje, koja se sada osim ploda, nakon žetve, mora uništiti.

Na taj način poljoprivrednik, koji danas sije ovu kulturu u Hrvatskoj dobiva tek 1/7 profita isključivo kroz prodaju ploda, dok najvredniji dio – stabljiku i listove mora, zbog strogog hrvatskog zakona, uništiti.

Danci su u Hrvatskoj ovog proljeća osnovali tvrtku "Croatian Cooperation for Biodiversity" s ciljem promocije ulaganja u uzgoj industrijske konoplje po čijoj proizvodnji su ovi krajevi bili prije Domovinskog rata drugi u svijetu. Kruto slovo hrvatskog zakona zabranilo je liberalniji uzgoj industrijske konoplje te se danas može ona proizvoditi samo radi prerade u ljudsku ili stočnu hranu i to isključivo iz njezinog ploda. Pod ovom strogom zakonskom stegom najvredniji dio industrijske konoplje danas u Hrvatskoj biva uništen, dok svjetsko tržište vapi za sirovinom te vrste. Od industrijske konoplje danas se proizvodi više 25.000 različitih artikala te ima širok dijapazon primjene u svjetskoj industriji.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Konoplja 080914
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › POŽEGA: Ponovno industrijska konoplja