Prijatelji životinja ne odustaju od zahtjeva za rješavanjem…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Srp
2020
08

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Hrvatska u EU › Prijatelji životinja ne odustaju od zahtjeva za rješavanjem…

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
02
 
01.2014

Prijatelji životinja ne odustaju od zahtjeva za rješavanjem problema…

Kad ne želimo sami zaštiti svoj okoliš, možda nas na to natjera zadnja odredba Europske komisije
Prijatelji životinja ne odustaju od zahtjeva za rješavanjem problema plastičnih vrećicaPlastika
 

Europska komisija je 4. studenog 2013. prihvatila prijedlog kojim se od država članica zahtijeva da smanje uporabu laganih plastičnih vrećica. Među predloženim mjerama države članice mogu odabrati one koje smatraju najprikladnijima, uključujući pristojbe, nacionalne ciljeve smanjenja ili zabranu u određenim uvjetima. Potaknuti tom odredbom, Prijatelji životinja iznova apeliraju na Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na donošenje mjera kojima bi se riješio problem nemilosrdnog trošenja plastičnih vrećica koje imaju štetan utjecaj na okoliš i životinje.

Udruga Prijatelji životinja još je 2009. nadležnom ministarstvu predala peticiju za zakonsku zabranu plastičnih vrećica, s prikupljenih više od 27.000 potpisa. Nažalost, po tom se pitanju još ništa nije konkretno učinilo te se ista peticija i dalje potpisuje preko www.prijatelji-zivotinja.hr

Prijatelji životinja ponovno su poslali zahtjev Ministarstvu zaštitu okoliša i prirode i ministru Zmajloviću s kojim već mjesecima čekaju termin za sastanak, vjerujući da bi ova godina trebala ipak završiti konkretnim dogovorom i odlukom.

U svijetu se svake godine potroši više od 500 milijardi plastičnih vrećica, od kojih se zbog visokih troškova reciklira manje od 1%. Ostatak završi na odlagalištima i u prirodi gdje ubijaju stotine tisuća vodenih životinja i ptica koje ih zamijene za hranu, uzrokujući im bolnu i sporu smrt. Plastične vrećice uzrokuju i velike ekološke probleme jer se desetljećima raspadaju na manje dijelove te se na kraju raspadnu u plastičnu prašinu, vrlo nepoželjnu u okolišu jer zagađuje ekosustave i završava u našoj hrani i vodi.

Hrvatska se u turističke svrhe promovira kao jedinstveno mjesto očuvane prirodne baštine i bogate biološke raznolikosti. Postavlja se pitanje kako se u ideju očuvanog hrvatskog okoliša uklapaju plastične vrećice koje nagrđuju obale i drveća s kojih vise? Tu nije riječ samo o nedostatku estetike već i o očitom pomanjkanju ekološke svijesti. Ne samo da se time ostavlja loš dojam na turiste, već se nepovratno uništavaju prirodna staništa i životi životinja.

Ne bi li se stalo na kraj nekontroliranoj potrošnji plastičnih vrećica, Prijatelji životinja predlažu porez na vrećice, odnosno pristojbu kojom niti jedna vrećica ne bi bila besplatna već bi morala biti naplaćena primjerice dvije kune po komadu. Namjera nije dodatno opteretiti i ovako preopterećen budžet građana, već ih potaknuti da se okrenu korištenju ekološki prihvatljivijih torbi i vrećica. Takva bi odredba i same trgovine i trgovačke lance potaknula da ponude građanima trajnija i ekološki osviještena rješenja po pristupačnim cijenama. Sredstva prikupljena ovim načinom mogla bi se usmjeriti u fond za očuvanje okoliša, čime bi pridonijela daljnjem napretku.

Iako je udruzi Prijatelja životinja prvi cilj pomoći životinjama koje dugo i u teškim mukama umiru zbog plastičnih vrećica, sa sigurnošću tvrdimo da bi ovakav zakon imao veliki odjek u Europi te bi se pozitivno odrazio i na naše gospodarstvo, posebice u sektoru turizma. Ovim putem Prijatelji životinja pozivaju građane da odbace plastične vrećice te umjesto njih koriste dugotrajne vreće ili košare i tako osiguraju sigurniju i čistiju budućnost.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Plastika
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Hrvatska u EU › Prijatelji životinja ne odustaju od zahtjeva za rješavanjem problema plastičnih vrećica