Priopćenje HDLU Zagreb

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi

Najnoviji videi

Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti

07.2019

Priopćenje HDLU Zagreb

kao reakcija na tekst objavljen na Tportalu, dana 07. 07. 2019.
Priopćenje HDLU ZagrebHdlu zagreb foto promo

Poštovani,

u povodu teksta koji je objavljen na Tportalu, pod nazivom ''Iznenadit će vas koliko novca dobivaju naši umjetnici za izlaganje…'', na poveznici

- HDLU Zagreb šalje svoje priopćenje Ministrici kulture gdji. Obuljen Koržinek i hrvatskim medijima.

Podržavamo ovu važnu inicijativu o honoriranju likovnih umjetnika, koju je pokrenulo Međunarodno udruženje vizualnih umjetnika (IAA), a prihvatio je i naš hrvatski tzv. likovni klaster. Inicijativa je značajna za sve nas likovne umjetnike, ali se tu javlja jedan problem o kojemu Tportal ne piše, a treba se staviti na savjest čitavom likovnom klasteru, koji za problem zna i gura ga pod tepih, na žalost. Naime, nisu sve strukovne likovne udruge ni pozvane, ni uključene u ovu inicijativu - HDLU potpuno isključuje HDLU Zagreb iz likovnog klastera, od samog početka formiranja klastera, o kojemu usput i mnogi samostalni umjetnici sa višedesetljetnim umjetničkim stažem pojma nemaju - kakav je to ''likovni klaster'' i što točno i konkretno oni rade i govore na svojim sastancima povodom novog zakona o umjetnicima??

HDLU prijašnjih godina zasigurno nije honorirao umjetnike kako spada, mnogi umjetnici su bili i neplaćeni i potplaćeni u toj udruzi i ne samo da nisu bili honorirani, nego su morali plaćati i kotizacije na nekim javno dotiranim izložbama, plaćati za različite potvrde, i još razne druge namete u vrijeme dok je HDLU vraćao svoj veliki dug od izgubljene sudske tužbe. Ako se uprava HDLU-a u međuvremenu senzibilizirala za probleme samostalnih umjetnika zato jer trenutno takvi vjetrovi pušu iz EU - to je ipak za svaku pohvalu i koristiti će svim umjetnicima. Ali se u ovoj situaciji HDLU ne može skrivati iza neke lažne ''humanitarnosti'', sve dok je nekim strukovnim udrugama zabranjen dolazak u Meštrovićev paviljon, a kolege koje dolaze u Meštrovićev paviljon iz drugih HDLU-ova da vide izložbe - još uvijek moraju plaćati ulaznice, iako većina od deset danas postojećih HDLU-ova ( https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=6320 ) ima istog starog povijesnog sljednika, bivši ULUH, i po logičnoj prirodi stvari, Meštrovićev paviljon je trebao biti Dom SVIH HDLU-ova i svih hrvatskih likovnih umjetnika.

Tim više što znamo da su ovih mjeseci neke strukovne likovne udruge ostale bez svojih prostora, koji su u vlasništvu države ili drugih vlasnika, pa kad su u likovnom klasteru neki toliko ''humani'', baš su i mogli te udruge koje su izgubile prostor pozvati u Meštrovićev paviljon, koji je ionako po starom ugovoru s gradom Zagrebom trebalo koristiti više strukovnih udruga, ali se danas i to gura pod tepih.

Nadalje, lijepo je plaćati umjetnike i raditi na tome, ali to mogu samo one udruge koje dobijaju golema sredstva od Ministarstva kulture, možda i zato što imaju svog predsjednika u vijeću za vizualne umjetnosti, u čemu ipak vidimo i svojevrsni sukob interesa da najveća sredstva od Ministarstva kulture dobije ona udruga, čiji predsjednik se nalazi u vijeću koje dodjeljuje novce! Drugi HDLU-ovi i neke druge strukovne udruge nisu te sreće, pa često dobiju minimalna ili nikakva sredstva.

HDLU Zagreb ispostavljao je ove i slične probleme od svog osnivanja, i nisu nam trebale kolege iz EU davati ideje o kojim našim umjetničkim problemima ćemo progovoriti, no iz tog razloga danas smo ''nepodobni'' da dođemo u Meštrovićev paviljon na strukovne tribine i nismo dio likovnog klastera, jer nam je zabranjeno da uđemo u likovni klaster.

Nekada davno u Hrvatskoj je postojala takozvana ''Bijela knjiga'' gdje su prozivani nepoćudni intelektualci, koje je trebalo isključiti iz hrvatske kulture jer su imali drugačija mišljenja od tadašnje vladajuće politike - no danas se čini da se takva ''Bijela knjiga'' piše i u hrvatskoj likovnoj umjetnosti, sa prešutnim odobravanjem nekih naših uvaženih kulturnih institucija i dijela tzv. korporacijskih medija, koji se prave da problem uopće ne postoji: to što se formira nekakav mitski ''klaster'' koji isključuju neke tzv. nepoćudne udruge i umjetnike, a s druge strane nas žele uvjeriti da se bore za prava umjetnika.....

Za prava umjetnika možemo se kvalitetno boriti tek onda kada osiguramo RAVNOPRAVNOST svim strukovnim udrugama u kulturi, jednako uvažavanje i za male i za velike, i za umjetnike iz velikog grada i malih zaselaka također jednako, te kada uvedemo reda u neke likovne komisije i očistimo ih od drastičnih, u oči bodućih sukoba interesa, a također i onda kada se riješimo bilo kakvih ostataka bilo kakvih fiktivnih ''Bijelih knjiga'' koje ljude isključuju po želji nekih tzv. kulturnih komesara, kakvih i danas na žalost imamo kod nas u nekim područjima kulture.

Znači: HDLU Zagreb podržava ideju da SVI profesionalni likovni umjetnici budu pravedno honorirani i to ne po ideologiji i podobnosti, nego po trudu i vrijednosti svoga rada, ali isto tako upozoravamo likovni klaster i hrvatsku kulturnu javnost da jedna udruga u tom klasteru uvodi represivne kriterije cenzure i isključivanja nekih umjetnika i udruga iz klastera, a što se ne bi trebalo gurati pod tepih, jer dokle god neki budu ''podobni'', a neki isključeni - stvarne pravde za umjetnike u Hrvatskoj neće biti.

U Zagrebu .......09. 07. 2019........

Predsjednica HDLU Zagreb Krešimira Gojanović
Dopredsjednik HDLU Zagreb Robert Štimec