Priopćenje Romskog nacionalnog vijeća

Osvježeno
Stu
17

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Manjinski panoptikum › Priopćenje Romskog nacionalnog vijeća

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi

Najnoviji videi

Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08

09.2015

Priopćenje Romskog nacionalnog vijeća

Povodom 28. Međunarodnog sastanka Upravnog Odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015., kao i završne konferencije Desetljeća za uključivanje Roma, koji će se održati od 10. do 11. rujna u Sarajevu u Bosni i Hercegovini, na kojima će se sumirati dostignuća i rezultati u četiri područja u kojima je Desetljeće za uključivanje Roma djelovalo: zapošljavanje, stanovanje, zdravstvo i obrazovanje.
Priopćenje Romskog nacionalnog vijećaRomi-sarajevo

Romske nevladine organizacije, članice Regionalnog Savjeta Roma (RSR), predvodnice koalicija romskih i pro-romskih nevladinih organizacija u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji s ciljem efektivnog uključivanja romske zajednice u formuliranju, provođenju i praćenju javnih politika koje utječu na Rome, su uvjerene da je neophodno i nužno  potrebno da proces Desetljeća za uključivanje Roma ne bude prekinut, i naglašavaju pokretanjeDrugog Desetljeća za uključivanje Roma, što bi imalo značajne i povoljne unutrašnje i vanjske implikacije u svim zemljama u kojima bi bio pokrenut ovaj proces. Tim povodom, Regionalni Savjet Roma je usvojio Deklaraciju 21. srpnja 2015. godine u Beogradu koja će biti predložena na završnoj konferenciji u Sarajevu.

U Deklaraciji Regionalnog Savjeta Roma, između ostalog, se naglašava:

Uviđajući neophodnost kontinuiranog razvoja i emancipacije Roma i usuglašenog djelovanja uspostavljenih mehanizama i institucija koje rade na ovom pitanju, a koje zahtjeva višegeneracijsku privrženost ideji o uključivanju Roma u društvo europskih građana, ali i korištenje cjelokupnog institucionalnog, znanstveno-akademskog i političkog iskustva stečenog tijekom Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015., a s  ciljem uspostavljanja nove europske politike prema Romima na temelju Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015., osigura sudjelovanje Roma u toj politici i doprinese boljem životu građana Roma, sigurnosti, miru i stabilnosti u regiji, romske nevladine organizacije, članice Regionalnog savjeta Roma, u  usvojenoj Deklaraciji:

I.          Izjavljuju da nastavljaju sa aktivnostima sudjelovanja u formuliranju, provođenju i praćenju državnih i međunarodnih politika za uključivanje Roma, aktivnostima organiziranja i jačanja romskih zajednica za suštinsko sudjelovanje u ovim procesima i aktivnostima povezivanja romske zajednice s javnim procesima koje utječu na Rome;

II.        Obvezuju se da profesionalno, precizno i točno ocjenjuju rezultate i postignuća, i da o tome obavještavaju domaću i međunarodnu javnost. Obvezuju se također predložiti vladama novu metodologiju praćenja i mjerenja postignutih rezultata u uključivanju Roma u skladu s praksom Europske unije u uključivanju Roma, smanjenju siromaštva, Europske platforme 2020 i u procesu pridruživanja Europskoj uniji;

Pozivaju vlade svojih i drugih država i međunarodne organizacije da pokrenu novo Desetljeće za uključivanje Roma, kako bi se nastavio sistematski rad na ovom pitanju koji je započeo s prvim Desetljećem i počeo pokazivati rezultate prema utvrđenom cilju koji tek treba biti postignut, a na temelju već donesenih odluka i potpisane Deklaracije u okviru Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015. o njezinom nastavku;

IV.      Zahtijevaju od država i Europske komisije adekvatne politike, institucionalne i profesionalne kapacitete za njihovo provođenje i precizno određena financijska sredstva za tu namjenu.

V.        Zahtijevaju od Europske komisije posebno i od svih međunarodnih organizacija i relevantnih vlada da osiguraju aktivno i suštinsko sudjelovanje organizacija okupljenih u Regionalnom savjetu Roma u procesima vezanima za politike prema Romima, kako bi ove organizacije imale mogućnost da drže vlade odgovorima za postizanje ciljeva ovih politika i da onemoguće deklarativno preuzimanje odgovornosti i marginalizaciju ovih politika;

VI.      Zahtijevaju od vlada svojih i drugih država i od Europske komisije da redovno izvještavaju javnost o razvoju događaja, političkim razgovorima i o provođenju politika koje se tiču Roma, prema utvrđenim ciljevima, aktivnostima i mjerama za unapređivanje položaja Roma;

Ova Deklaracija je donijeta 1. rujna 2015. godine. Regionalni savjet Roma poziva sve vlade, međunarodne organizacije i druge zainteresirane za emancipaciju Roma i njihovo uključivanje u društvo da se priključe, uvaže i provode ovu Deklaraciju.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Romi-sarajevo