“Prognana kultura

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Ruj
2020
26

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › “Prognana kultura

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
11.2016

“Prognana kultura

- budućnost kulture u Hrvatskoj“
“Prognana kulturaMladi
 

U tijeku je konferencija "Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto?" u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Konferencija se ove godine održava u Zagrebu od 7. do 10. studenog, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Cilj konferencije je susret mladih s donositeljima odluka, predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva kako bi raspravljali o gorućim pitanjima hrvatskoga društva te predložili smjernice za njihovo rješavanje. 

Jučer, 8. studenog u 19 sati održana je debata na temu Prognana kultura: budućnost kulture u Hrvatskoj u gotovo do posljednjeg mjesta ispunjenom Društvu hrvatskih književnika. U debati su sudjelovali dr.sc. Dea Vidović iz zaklade „Kultura nova“ te mag. art. Zoran Šimunović. Nažalost, predstavnik Ministarstva kulture, koje je odgovorno za razvoj kulture unutar društva, nije se pojavio na debati, iako je ranije potvrđen njegov dolazak.

Regionalni direktor World Youth Alliance Europe, Hrvoje Vargić,  pozdravom je otvorio debatu: „Svjetski savez mladih kulturu ne promatra kao sredstvo, već kao okruženje nužno ne samo za razumijevanje i obranu ljudskog dostojanstva nego i za integritet našeg društva i budućnost svakog pojedinca stoga je posve prirodno da unutar teme „Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto” progovorimo o problemima koji se tiču kulture.“

Ključni problemi na koje je debata bila usmjerena, definirani su rezultatima ankete o sudjelovanju mladih u kulturnim sadržajima, koju je proveo Svjetski savez mladih Hrvatska: 40% mladih ne sudjeluje u kulturnim sadržajima; 82% sudjeluje na minimalnoj razini, a 27% nije posjećivalo kulturne sadržaje u djetinjstvu. U anketi su mladi umjetnici kao najproblematičnija područja  istaknuli nepostojanje kulturne politike, socioekonomski status te nezastupljenost kulture u medijima.

Šimunović i Vidović se slažu: Kultura ima problem s publikom općenito – nema je!

Mag. art. Zoran Šimunović, kustos u Gradskom muzeju Vukovar, smatra kako je današnje stanje kulture u društvu na izuzetno niskim granama: „Mlade generacije ne zanimaju se za umjetnost, muzeji su sve prazniji, izložbe sve neposjećenije. Doživio sam i to da je dijete  dovuklo svoje roditelje na izložbu“dodao je Šimunović.

Ravnateljica zaklade „Kultura Nova“ dr. sc. Dea Vidović  istaknula je ključne stvari ove problematike: „Cijeli kulturni sustav je nastavio funkcionirati na temelju starih sustava. Sve je manji broj nastavnih sati vezanih uz glazbenu i likovnu kulture, nedostaje nam interdisciplinarni pristup i dodatna edukacija“

Sudionici Priroka, rektorovom nagradom nagrađenog projekta Svjetskog saveza mladih Hrvatska,  recitacijom autorskih pjesmama dali su posebnu umjetničku notu cijeloj večeri.

Zaključeno je da ne postoji cjelovita kulturna politika, te da se u skladu s problemima detektiranima u nacionalnom planu za mlade treba više posvetiti provođenju istraživanja i edukaciji u kulturnoj domeni.  No unatoč tome što se kulturu pokušava gledati kroz ekonomske aspekte, zaključeno je da kulturu treba braniti jer  ona proizvodi osjećaje, jača nas kao pojedince, gradi naše dostojanstvo i čini nas sigurnijim među okrutnim društvom. Obrazovni sustav ne pruža dovoljnu edukaciji o kulturi, no ipak ključ povratka mladih kulturi prvenstveno se mora pronaći putem promjene svijesti i ponovnog buđenja mladih za kulturne vrijednosti. SSMH poručio je da naše kulturno djelovanje treba krenuti od ispravnog poimanja  kulture: kulturu, dakle, ne možemo koristiti za ostvarenje nečega drugoga, a i djelovanje samo zbog nje ili samo radi nje je suviše isprazno. Kultura ne treba ostvariti što joj zadajemo; kultura treba nama da bismo to ostvarili. 

Pozivamo Vas da nam se pridružite i danas 9. studenog u 18:30 sati, u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu na okruglom stolu „Mladi u svijetu odraslih - izazovi mentalnog zdravlja“.
Sudionici su: zamjenica ravnatelja HZJZ-o, Ivana Pavić Šimetin, dr. med. spec., psihijatar Robert Torre, mag.phil. Marina Katinić, te mag.psych. Ivana Buljan Babić. Cilj okruglog stola je raspravom doći do konkretnih prijedloga za prepoznavanje i uklanjanje poteškoća s kojima se mladi suočavaju pri završetku školovanja i u prvim godinama rada.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Mladi
  • Zagreb Mladi1
  • Zagreb Mladi2

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › “Prognana kultura