Reformisti položili vijenac

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Lis
2020
01

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Reformisti položili vijenac

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Trenutno nema povezanih sadržaja
Zadnje vijesti
06
 
08.2020

Reformisti položili vijenac

na grob Savke Dabčević – Kučar
Reformisti položili vijenacReformisti 1
 

Izaslanstvo Narodne stranke - Reformisti predvođeno potpredsjednicom stranke i saborskom zastupnicom Natalijom Martičević, položilo je danas vijenac na grob Savke Dabčević-Kučar u povodu 11. godišnjice njezine smrti.

„Iako je prošlo više od deset godina od njene smrti, Savka Dabčević-Kučar je zasigurno najveća hrvatska političarka u modernoj povijesti i danas može služiti kao uzor ne samo političarima, već i svim građanima Hrvatske. Njena beskompromisna politika u kojoj nije bilo mjesta za dnevno politička prepucavanja i skupljanje političkih poena jeftinim populističkim potezima, te široko područje interesa i znanja od kulture do ekonomije trebala bi biti nit vodilja svima nama u daljem razvoju Hrvatske kao društva znanja i tolerancije.

Uvijek nam je pokazivala kako je politika bez etičkih i moralnih vrijednosti bezvrijedna i ja bih željela da  se i današnja Hrvatska politika razvija na temeljima i vrijednostima koje je Savka postavila i na kojima je nastala Narodna stranka – Reformisti, a koje ćemo slijediti i ubuduće.“, izjavila je Natalija Martinčević

Uz Nataliju Martinčević, polaganju vijenca nazočili su i član predsjedništva Narodne stranke – Reformisti Nikola Ljuban, potpredsjednik županijske organizacije Varaždinske županije Željko Bedeković, glasnogovornica županijske organizacije Varaždinske županije Ivana Borovec, potpredsjednik Varaždinske organizacije i gradski vijećnik u Varaždinu Darko Detelj, te potpredsjednica zagrebačke organizacije Zinka Bratuša.

Savka Dabčević-Kučar, hrvatska ekonomistica i političarka (Korčula6. XII. 1923 – Zagreb6. VIII. 2009). Diplomirala (1949) i doktorirala (1955) na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, usavršavala se 1963. u SAD-u i Francuskoj. Od 1950. radila na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je od 1965. bila redovita profesorica političke ekonomije. Od 1959. članica CK SKH, od 1963. članica Izvršnoga komiteta CK SKH, a od 1966. jedan od sekretara Izvršnoga Komiteta CK SKH. Od 1967. do 1968. bila predsjednica Izvršnoga vijeća Sabora SRH, a od 1968. predsjednica CK SKH. Jedna od ključnih figura hrvatskoga proljeća, zagovornica promjena u gospodarskom sustavu na temelju slobodnijeg djelovanja tržišta, kao i reforme federacije u smjeru veće samostalnosti i ravnopravnosti republika. Nakon XXI. sjednice Predsjedništva SKJ u Karađorđevu u prosincu 1971. bila je prisiljena podnijeti ostavku na funkciju predsjednice CK SKH, potom je isključena iz SKH, uklonjena s fakulteta i iz javnog života. Početkom 1990. ponovno je ušla u politički život, pristupila kao izvanstranačka osoba Koaliciji narodnoga sporazuma. Osnivačica i predsjednica HNS-a (1990–94) te zastupnica u Saboru (1992–95). Autorica više udžbenika i knjiga iz područja političke ekonomije i planiranja te političke publicistike. Glavna djela: John Maynard Keynes, teoretičar državnog kapitalizma (1957), Regionalno planiranje u Jugoslaviji (Regional Planning in Yugoslavia, koautor, 1963), ’71. Hrvatski snovi i stvarnost (I–II, 1997).

Citiranje: Dabčević-Kučar, Savka. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 6. 8. 2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=13632>.
 
izvor biografije: https://www.enciklopedija.hr/
 
foto: Narodna stranka - REFORMISTI
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Reformisti 1

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Reformisti položili vijenac