RIJEKA: Filmski spektakl na otvorenom

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Lip
2020
04

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Zabava › RIJEKA: Filmski spektakl na otvorenom

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
07.2014

RIJEKA: Filmski spektakl na otvorenom

Od 18. srpnja na Foginovom kupalištu
RIJEKA: Filmski spektakl na otvorenomRijecko 040714
 

Riječno kino uz Karlovačko u organizaciji poduzeća Turbing d.o.o. i Kinokluba Karlovac održano je prvi put (u trodnevnoj varijanti) krajem srpnja 2011. godine na Foginovom kupalištu. Projekt kao takav zapravo je bio diplomski rad Marije Ratković Vidaković na Odsjeku za produkciju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i u sebi je sublimirao dvije situacije: činjenicu da Karlovac tada već četiri godine nije imao kino, s jedne strane i potrebu za oživljavanjem nekoć legendarnog Foginovog kupališta, s druge strane, koje je godinu dana ranije registrirano kao prvo riječno kupalište u Hrvatskoj. Projekt se pokazao kao pravi hit među Karlovčanima, s obzirom da je istim za vrijeme svega tri projekcije recentnih djela hrvatske i europske kinematografije prodefiliralo čak 2.100 ljudi. Godinu dana kasnije održana je druga edicija, koja je trajanje proširila na dva vikenda, što se pokazalo kao pun pogodak. Šest filmskih projekcija posjetilo je 4.800 gledatelja! Prošle godine Riječno kino trajalo je čak šest vikenda, kada je 13 filmskih projekcija, 3 kazališne predstave, 4 nastupa karlovačkih bendova, te različite radionice posjetilo čak 10.000 ljudi. U tom kontekstu, za očekivati je da će ovogodišnje izdanje, od 18. srpnja do 10. kolovoza postati sastavni dio ne samo karlovačke ljetne sezone, već i sinonim za ljeto u cijeloj županiji.

Naime, četvrto izdanje obilježit će projekcije na Foginovom kupalištu svaki petak i subotu, te nedjeljna projekcija svaki put na drugom mjestu u županiji – također uz rijeku (Ozalj, Ogulin, Duga Resa i Slunj). Svaka od četiri nedjeljne projekcije održat će se na drugoj rijeci čime će Riječno kino uz Karlovačko obilježiti sve četiri karlovačke (i županijske) rijeke.

                Sve počinje 18. srpnja na Foginovom kupalištu, a čime drugim nego tradicionalnom utrkom na luftićima u 18 sati. Utrka na luftićima će se održavati i u ostalim gradovima, izuzev Ogulina – gdje se baš nije moguće utrkivati na ponornici Dobri. 12 filmskih večeri ove godine predstavlja (ne)sretnih 13 filmskih naslova s obzirom da se tradicionalno jednu subotu organizira i ponoćna projekcija. Programski gledano, Riječno kino uz Karlovačko pokušava zadovoljiti sve ukuse, ali jednako tako i obrazovati publiku ponajboljim novitetima iz svjetske kinematografije, poput Nimfomanke 1 i 2 Larsa von Triera. One sklonije mainstreamu sasvim sigurno će razveseliti nova Disneyeva uspješnica (više za odrasle nego za djecu), Gospodarica zla s Angelinom Jolie u naslovnoj ulozi. Projekcije u Karlovcu će se kao i dosada održavati na Foginovom kupalištu u 21.30 i ulaz je naravno, slobodan. Uz stolice i klupe, mjesta vas čekaju i na neizostavnim luftićima.

            Kao što je je već spomenuto, svake nedjelje Riječno kino uz Karlovačko putuje u drugi grad u Županiji i to prema sljedećem rasporedu:

-          20. srpnja u Ozlju, na rijeci Kupi na kupalištu podno Centrale

-          27. srpnja u Ogulinu u Frankopanskom kaštelu, pored ponornice Dobre

-          03. kolovoza u Ogulinu, na Gradskom kupalištu na Mrežnici

-          10. kolovoza u Slunju, na Gradskom kupalištu na Korani

Ovime Riječno kino uz Karlovačko prvi puta izlazi iz granica Karlovca. Po ambicioznosti organizatora, čini se da je ovo tek početak.

Još jedan od noviteta Riječnog kina je svojevrsni manifestacijski spin off, odnosno odvajanje kompletnog dijela za djecu u zasebno događanje, odnosno Riječno kino za djecu uz Supernovu koje će se odvijati na pješčanoj plaži na Korani podno hotela Korana-Srakovčić. Za početak će se održavati svega dva dana, i to u četvrtak, 24. srpnja i 07. kolovoza. Izuzev projekcije koje najmlađe filmofile očekuje u 21.30, za njih će, u suradnji s udrugom Stope biti organiziran i posebni edukativni program, odnosno filmsko-kreativne radionice. A za mini ljude će biti osigurani i mini-luftići.

Generalni pokrovitelj Riječnog kina uz Karlovačko je Karlovačka pivovara, a Riječno kina za djecu uz Supernovu, shopping centar Supernova. Obje manifestacije su poduprete i od strane Grada Karlovca, Karlovačke županije i Turističke zajednice grada Karlovca, dok program u ostalim gradovima, u organizacijskom i financijskom smislu podupiru udruga Lag Valis Colapis iz Ozlja, Grad Ozalj, Pučko otvoreno učilište Ogulin, Grad Ogulin, Grad Duga Resa, Radio Slunj i Grad Slunj.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Rijecko 040714
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Zabava › RIJEKA: Filmski spektakl na otvorenom