S.O.S. za Jadran – spriječimo eksploataciju nafte

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Svi
2020
27

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › S.O.S. za Jadran – spriječimo eksploataciju nafte

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
12.2014

S.O.S. za Jadran – spriječimo eksploataciju nafte

koja bi mogla trajno devastirati Jadran!
S.O.S. za Jadran – spriječimo eksploataciju nafteNafta-jadran-eksploatacija
 

Sabor mora hitno preuzeti odgovornost za zaštitu Jadrana, kako bi se spriječile negativne ekološke i ekonomske posljedice istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu. To su danas poručili Zeleni forum, nacionalna mreža udruga za zaštitu okoliša, i Zelena akcija na prosvjednom performansu ispred Hrvatskog Sabora. Klubovima zastupnica-ka dostavljen je apel kojim ih se poziva na održavanje tematske rasprave u Saboru o ovoj temi i donošenje Deklaracije o Jadranu. U bijelim zaštitnim odijelima prekrivenim naftom, aktivisti su simbolički postavili improvizirani nasip za obranu od poplava kako bi ukazali na štete od izljeva nafte te ekstremnih klimatskih događaja koji su posljedica korištenja fosilnih goriva. Postavili su transparent „90% Jadrana + 10% zarade = 100% štete“ jer je na natječaju u koncesiju ponuđen gotovo cijeli Jadran za minimalnu naknadu zarade od nafte, a bez ikakvog uvjerljivog sustava nadzora i osiguranja, što će potencijalno rezultirati velikom štetom.

Natječaj na dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte u Jadranu već je u završnoj fazi, a Strateška procjena utjecaja na okoliš, koja je trebala prethoditi natječaju, tek se sada ishitreno izrađuje, s upitnom kvalitetom. Strateškom procjenom trebaju se utvrditi zaštitne mjere te procijeniti prihvatljivost određenog zahvata na okoliš. „Zabrinuti smo da će činjenica da je natječaj već raspisan utjecati na sadržaj Strateške procjene, tj. da je naknadna odluka o njenoj izradi puko zadovoljavanje forme bez namjere za stvarnom zaštitom Jadrana.“, izjavio je Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije.

Zelena akcija smatra neprihvatljivim činjenicu da je Ministarstvo gospodarstva, bez ikakve rasprave u Saboru, donijelo Okvirni plan i program za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Neprihvatljivo je da se raspisuje natječaj za koncesije prije donošenja cjelovite Strategije upravljanja i zaštite Jadrana iz koje bi bili vidljivi željeni smjerovi upravljanja ovim javnim dobrom. Eksploatacija nafte nosi veliki rizik za razvoj turizma koji predstavlja ključnu gospodarsku granu Hrvatske, a samo jedna nezgoda može ga ozbiljno ugroziti. U tom slučaju, nastala bi nesaglediva šteta za bioraznolikost Jadrana, a štetu bi pretrpjelo i ribarstvo što bi ugrozilo ekonomsku sigurnost lokalnih zajednica.

Sagorijevanje nafte i ostalih fosilnih goriva glavni je uzročnik klimatskih promjena i vremenskih ekstrema. Nedavne katastrofalne poplave koje su poharale našu zemlju i susjedstvo pokazuju da posljedice klimatskih promjena osjećamo već sada. Na hitnost borbe protiv klimatskih promjena upozoravaju i svjetski znanstvenici okupljeni u UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC). U nedavno objavljenom izvještaju o znanstvenim, okolišnim i društvenim aspektima promjene klime zaključili su kako je neophodno da dvije trećine današnjih poznatih svjetskih rezervi fosilnih goriva ostane pod zemljom. Jedino je tako moguće izbjeći nepovratne posljedice klimatskih promjena na društvo i okoliš, za što je ostalo vrlo malo vremena.

Zbog svega navedenog, Vlada RH mora odustati od projekta istraživanja i eksploatacije nafte na Jadranu! Također, vrijeme je da Vlada RH prestane ulagati u zastarjele tehnologije temeljene na fosilnim gorivima, koje doprinose povećanju globalnih emisija stakleničkih plinova i uzrokuju nepovratne štete, te krene prema niskougljičnom društvu.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Nafta-jadran-eksploatacija
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › S.O.S. za Jadran – spriječimo eksploataciju nafte