SPLIT: Knjiga mediterana oslikava kulturni identitet

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:59
Tra
2020
04

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › SPLIT: Knjiga mediterana oslikava kulturni identitet

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
22
 
09.2014

SPLIT: Knjiga mediterana oslikava kulturni identitet

Predstavljen Zbornik o životu i radu nadbiskupa Frane Franića u službi Crkve i naroda
SPLIT: Knjiga mediterana oslikava kulturni identitetMediteran 220914
 

U Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu u nedjelju 21. rujna otvorena je 26. Knjiga Mediterana, tradicionalna manifestacija koju uz HAZU organiziraju i Književni krug Split, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Institut za povijest umjetnosti-Centar Cvito Fisković Split.

Na otvorenju Knjige Mediterana bio je i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je podsjetio da je Hrvatska mediteranska zemlja, što je obilježilo njezin kulturni identitet kroz povijest. „Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska je jedina od svih slavenskih zemalja u EU donijela mediteransku kulturu i latinsku tradiciju“, poručio je akademik Kusić i pohvalio organizatora Knjige Mediterana, akademika Nenada Cambija koji je „svojom sposobnošću uspio okupiti književnike, povjesničare umjetnosti, filozofe, arheologe, te stručnjake za kiparstvo i slikarstvo, što je pozicioniralo Split kao jedno od važnih kulturnih središta Hrvatske". „Knjiga Mediterana važna je manifestacija koju su osnovali entuzijasti što je jako rijetko i to je golemi uspjeh Splita i Književnoga kruga posebno“, kazao je akademik Kusić. Dodao je da je doista impresivno vidjeti popis izlagača na dosadašnjim Knjigama Mediterana, kao i važnost skupova i kapitalnih djela koja su izdali. Predsjednik HAZU smatra osobito važnim to što se ove godine u sklopu 26. Knjige Mediterana održavaju i međunarodni skupovi na kojima se s našom baštinom upoznaju gosti iz inozemstva.

Akademik Nenad Cambi izrazio je nadu da će Knjiga Mediterana, usprkos financijskim problemima, biti kvalitetna i uspješna. Rekao je da je HAZU prvi put pokrovitelj Knjige Mediterana u sklopu koje će se održati tri znanstvena skupa o dvije značajne obljetnice i jedan vezan za projekt proučavanja odraza hrvatske književnosti u svijetu. „Prvi takav skup je o Jerolimu Kavanjinu, vrlo značajnom hrvatskome književniku, a vrlo važan skup bit će o vratnicama splitske katedrale majstora Andrije Buvine i time će, prvi put uopće na nekome znanstvenom skupu, biti razmatrano Buvinino djelo staro 800 godina", istaknuo je akademik Cambi. Na otvorenju Knjige Mediterana akademik Mislav Ježić pročitao je svoj esej Svijet u zrcalu Mediterana, a nakon održano je predstavljanje Zbornika o životu i radu nadbiskupa Frane Franića u službi Crkve i naroda o kojem je, među ostalima govorio i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Predstavljen je i zbornik Lucije Artorije Kast i legenda o kralju Arturu

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Mediteran 220914
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › SPLIT: Knjiga mediterana oslikava kulturni identitet