Sramotno mučenje

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Ruj
2020
19

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Sramotno mučenje

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
06.2019

Sramotno mučenje

konja u Zagrebu
Sramotno mučenjePrijatelji zivotinja foto promo
 

Prijatelji životinja zatekli mučne prizore mučenja životinja i odmah pozvali policiju

Konji u Zagrebu natovareni drvima, pretvoreni u hodajuće kamione

- Zakon zabranjuje ovakvo korištenje konja za nošenje drva, slijedi prijava Državnom inspektoratu 

Aktivisti udruge Prijatelji životinja svjedočili su u subotu, u kasnim prijepodnevnim satima, u Zagrebu mučnom prizoru: Na putu od Mihaljevca prema Sljemenu, na Gračanskoj cesti, s desne strane ceste naslagana su drva koja radnici svakih pet do deset minuta skidaju s konja. Ovo neskriveno zlostavljanje konja i kršenje zakona događa se pred očima građana, u blizini središta grada. Aktivisti su odmah pozvali policiju zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji sankcionira osobu koji na javnome mjestu „zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa”. Prijatelji životinja uputit će prijavu i veterinarskoj inspekciji u Državnom inspektoratu.

Prijatelji životinja ponovno upozoravaju da Zakon o zaštiti životinja zabranjuje „korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma i iznošenje ogrjevnog drva, osim u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće bez korištenja kopitara”, što ovdje definitivno nije slučaj.

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, naglašava: „Oštro osuđujemo kršenje Zakona i zapanjeni smo da u 21. stoljeću, uz svu modernu šumsku mehanizaciju, gotovo u središtu Zagreba gledamo prizore konja koji su natovareni trupcima i pretvoreni u hodajuće kamione.” Zakon dopušta izuzetak od zabrane korištenja konja samo ako se radi o teško pristupačnim područjima i ako, na temelju stručnog elaborata, postoji potvrda da se zaista radi o području na koje ne može pristupiti nikakva mehanizacija. Oman zaključuje: „S obzirom na to da se sve odvija blizu izgradnje nove žičare, ovo je užasan kontrast primjene moderne tehnologije i primitivnog odnosa prema životinjama.”

Prijatelji životinja vjeruju da ni grad Zagreb neće dopustiti mučenje i iskorištavanje konja na bilo koji način, kao što je i grad Split nedavno odustao od korištenja konja za izvlačenje drva i jasno zauzeo stav da se nijedan konj neće iskorištavati na Marjanu. Zakon je jasan i ne smije se dopustiti njegova zloupotreba zbog bilo čijih interesa.
 
Izvlačenje drva iz šume i nošenje drva za konje je iscrpljujuće i teško te narušava njihovu dobrobit i zdravlje, a radni učinak razmjerno je malen. Pri nošenju i izvlačenju drva iz šuma uobičajene su ozljede, padovi, lomljenja nogu i vratova, pa i smrt konja. Ozljede nastaju i od nošenja opreme – remenje i samari stvaraju hematome i rane po vratu, ramenima i tijelu, a lanci im stružu po nogama. Ništa od toga za konje nije prirodno i dobro, bez obzira na način iskorištavanja, nego nasilno i nakaradno.
 
Prijatelji životinja navode da na svakome terenu, pa čak i na vrlo strmom, šumska mehanizacija može raditi puno učinkovitije nego bilo koja životinja, a u blizini Gračanske ceste ni približno se ne radi o bilo kakvoj nužnosti korištenja konja. Neovisno o Zakonu, iskorištavanje konja je zastarjela i okrutna praksa, a izlaganje konja boli i mogućim ozljedama sramotno je i nedopustivo! 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Prijatelji zivotinja foto promo
  • Zagreb Prijatelji zivotinja foto promo 1
  • Zagreb Prijatelji zivotinja foto promo 2

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Sramotno mučenje