Stručnjaci očekuju rast tržišta i cijena nekretnina

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
08

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Stručnjaci očekuju rast tržišta i cijena nekretnina

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
18
 
09.2016

Stručnjaci očekuju rast tržišta i cijena nekretnina

piše: Željko Bukša
Stručnjaci očekuju rast tržišta i cijena nekretninaNl-savjetovanje
 

Iako je od kraja prošlog desetljeća hrvatsko tržište nekretnina snažno palo neminovno će doći do njegovog rasta, kazao je Robert Pokrovac, član Uprave Erste nekretnina, na New Link regionalnoj konferenciji koju je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti organizirao portal Njuškalo uz podršku glavnog sponzora Raiffeisenbank Austria.

Prema njegovim riječima, realizirane cijene nekretnina zbog krize su u Hrvatskoj u prosjeku pale više od 25 posto, a u Zagrebu više od 30 posto. Tako je prosječna tražena cijena stambenih nekretnina u drugom tromjesečju ove godine u Zagrebu bila 1.537 eura po četvornom mjetru, a u Hrvatskoj 1.480 eura.

Nabrajajući sadašnje indikatore tržišta naveo je da su neprodane zalihe novijih nekretnina sve manje, a premalo je novih projekata (ono što se pojavi brzo se proda) pa prevladava ponuda starije gradnje. Osim toga, mnogim kupcima više nije najveći problem cijena nego kako naći nekretninu koja im odgovara pa često pristaju na razne kompromise. Budući da je postojao osmogodišnji zastoj u gradnji nekretnina uopće nije upitno da se otvara prostor za nove proizvode, istaknuo je Pokrovac.

Zato je, dodao je, besmisleno pitanje hoće li se pokrenuti stanogradnja u Hrvatskoj, a samim tim i čitava građevinska industrija jer je svima jasno da se ona mora pokrenuti. „Njen najveći problem je što je neprirodno rasla, a nije se razvijala. Ona će se pokrenuti, no pitanje je samo da li će se i dalje držati starih principa, koji su i doveli do njenog pada, ili će primjeniti nove modele”, kazao je Pokrovac.

Kao problem istaknuo je to što je većina stambenih projekata bila loše i brzopleto planirana pa se događalo da se nešto izgradi za par mjeseci, a onda to godinama pokušava prodati. Zato u planiranje treba uključiti čitavu struku, od lokalnih vlasti, arhitekata, urbanista, agencija za nekretnine do banaka. Bez toga nam se događa da se izgrade neodgovarajući stanovi na neadekvatnoj lokaciji s nerealno planiranom cijenom koje nitko nije želio kupiti, naveo je Ersteov stručnjak. Kao primjer naveo je dva projekta u Zagrebu i Dubrovniku koje su oni preuzeli nakon sloma investitora, gdje su cijene bile znatno iznad realnih pa su stanovi uspješno prodani tek nakon njihove prilagodbe tržišnim okolnostima.

Zrinka Živković Matijević, direktorica ekonomskih istraživanja u RBA banci, je analizirala u kojem će se smjeru kretati tržište nekretnina do 2020. godine. Pritom je upozorila da rast potražnje za nekretninama i njihovih cijena otežavaju četiri faktora. Tu je prije svega pitanje demografije, odnosno tko će kupovati nekretnine. Naime, Hrvatska već 20-ak godina bilježi stalan pad nataliteta, a zadnjih godina i značajnu emigraciju posebno mladih koji najviše kupuju nekretnine, pa se očekuje da će se broj stanovnika Hrvatske do 2030. smanjiti ispod četiri milijuna. Uz to tu je i nepovoljna dobna struktura jer ćemo imati oko 200 tisuća više starijih od 65 godina i više od 400 tisuća manje radno sposobnih, kazala je Živković Matijević.

Dodaje da na potražnju i cijenu nekretnina znatno utječe gospodarska situacija i njezine perspektive, a što također u Hrvatskoj nije blistavo iako je dobro da se gospodarstvo nakon dna recesije počelo pomalo oporavljati. Poticaj za kapitalne životne investicije nije ni stanje na tržištu rada kao ni pravna nesigurnost jer država stalno mijenja porezne i normativne uvijete. Zato su jači pad cijena nekretnina, prema njenim riječima, ublažile samo cijene na Jadranu i u Zagrebu jer su najniže cijene u najnerazvijenijim dijelovima Hrvatske.

Cijene nekretnina su se ipak stabilizirale krajem prošle godine i od tada je počeo njihov lagani oporavak. Po realističnom scenariju njihov blagi rast očekuje se i narednih godina, a na povećanje potražnje utjecati će rentijerska i potražnja nerezidenata, rekla je Živković Matijević.

Kako arhitektura može podići cijenu nekretnine, koje su specifičnosti zagrebačkih kvartova, kako agencija može predložiti manje preinake stana s ciljem bolje i brže prodaje tek su neka od tema o kojima je govorio arhitekt Andrija Rusan. Svoja iskustva s tržištem nekretnina te kako poboljšati njihovu prodaju brojnim sudionicima konferencije prenijeli su i Hendrik Nelde, predsjednik Međunarodnog saveza profesionalaca za nekretnine (FIABCI) iz Belgije te španjolski marketinški stručnjak Jose Maria Pons, predsjednik konzultantske tvrtke Axioma Marketing Consultants, a Gregor Biernet, generalni direktor New Frontier Group, govorio je o tome jesu li digitalne smetnje na tržištu nekretnina prijetnja ili prilika.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Nl-savjetovanje
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Stručnjaci očekuju rast tržišta i cijena nekretnina