Suzana Marjanić

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
19:59
Lip
2020
01

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Suzana Marjanić

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Trenutno nema povezanih sadržaja
Zadnje vijesti
11
 
07.2019

Suzana Marjanić

POSVETA LUDILU NA 11. KUSTOSKOJ PLATFORMI - VEČERAS
Suzana MarjanićSuzana marjanic
 

U četvrtak, 11. srpnja u 21.00 sat, u sklopu 11. Kustoske platforme, Suzana Marjanić održat će predavanje na temu legalizacije ludila kroz umjetnost (D. B. Indoš) i psihoterapeutskim ritualima ili "S jedne strane žileta nalazi se ludilo, a s druge strane – prosječnost" (Vilim Matula).

U izlaganju na tragu ovdje naslovno postavljenoga razmišljanja D. B. Indoša o antipshijatriji i Vilima Matule o romantizaciji "ludila", gotovo na tragu knjige Bolest kao metafora Susan Sontag (a koju je napisala iz vlastitoga iskustva raka dojke), Marjanić će se zadržati na odabranim izvedbenim posvetama "ludilu", odnosno kako Indoš naziva navedenu životnu matricu – "duševna patnja". Indoševim riječima iz razgovora "Legalizacija ludila kroz umjetnost" (Zarez, 23, 2000.): Nalazim se u 'privilegiji' da već dvadesetak godina promatram osobu koja posjeduje nesreću da svakodnevno proizvodi pokrete uslijed duševne patnje. I kada scenski uprizorujem te pokrete, zamišljam i osjećam koliko se ta osoba posvećuje obavljanju svojih ritualnih radnji. Nisam vidio savršenije estetsko djelo od tih pokreta koje proizvodi taj dječak/danas mladić. To što ja radim u predstavama/performansima posvećenost je tom obredu koji on izvodi svakodnevno na pedesetak metara udaljenosti od moga prostora. Tu pronalazim snagu da se posvetim vlastitom jeziku 'ludila', ludila pod navodnicima, svom autizmu."

Suzana Marjanić (r. 1969.), znanstvena savjetnica, radi u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, gdje ostvaruje interese za teorije mita i rituala, kulturnu animalistiku te izvedbene studije. Autorica je niza članaka, triju knjiga i suurednica je pet zbornika radova. Članica je uredništva časopisa Treća: časopis Centra za ženske studije i časopisa Narodna umjetnost. Za knjigu Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas (Bijeli val, Institut za etnologiju i folkloristiku, Školska knjiga) dobitnica je Godišnje nagrade Hrvatske sekcije AICA i Državne nagrade za znanost. Vanjska je suradnica (predavačica) Odsjeka za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru i Poslijediplomskoga studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Kustoska platforma je  jedan od prvih programa edukacija iz kuriranja i kustoskih praksi, a pokrenule su ga Ivana Meštrov i Mihaela Rihter kroz Udrugu Slobodne veze te je od prošle godine program proširen u područje izvedbenog - studijima iz performativnih formi te razvoja kustoskih praksi unutar te grane izvedbenih umjetnosti. Program je namijenjen izvedbenim, vizualnim umjetnicima te mladim kustosima, a ovogodišnje izdanje KP: Performativne studije slučaja biti posvećeno sintagmi historijskog ludila i održava se u Centru KNAP.

Sva predavanja i izvedbe su otvorena za javnost.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Suzana marjanic
  • Zagreb Legalizacija ludila predavanje

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Suzana Marjanić