Svjetski dan oceana

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Kol
2020
03

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Svjetski dan oceana

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Trenutno nema povezanih sadržaja
Zadnje vijesti
07
 
06.2019

Svjetski dan oceana

svjetski prvak u ronjenju na dah u videu organizacije Green Sail
Svjetski dan oceanaDsc08356
 

Višestruki svjetski prvak i svjetski rekorder u ronjenju na dah govori o problemu mikroplastike u Jadranskom moru

Ususret Svjetskom danu oceana 8. lipnja, organizacija Green Sail iz Splita na otoku Braču snimila je video o problemu mikroplastike u Jadranskom moru, u suradnji s višestrukim svjetskim prvakom i svjetskim rekorderom u ronjenju na dah Goranom Čolakom te uz pomoć lokalnog ronilačkog centra Draulik.

Goran Čolak najuspješniji je hrvatski ronioc te jedan od najuspješnijih ronioca u povijesti ronjenja na dah u svijetu koji je na prvenstvima AIDA i CMAS, najpoznatijih organizacija za ronjenje na dah u svijetu, oborio više od 30 nacionalnih rekorda. Čolak je trenutno najuspješniji sportaš sa AIDA-ovog Svjetskog prvenstva sa šest zlatnih, tri srebrne i jednom brončanom medaljom.

Cilj je videozapisa podsjetiti lokalno stanovništvo i turiste na važnost pravilnog odvajanja otpada. Osim toga, ovim se videom lokalno stanovništvo želi upozoriti posebno na problem mikroplastike i pretjerane uporabe štetne plastike kao jednog od najkritičnijih problema današnjeg vremena.

Plastika koja završi u moru iz raznih izvora, uglavnom zbog ljudskog nemara, nikada se zapravo ne raspada, već se pretvara u male čestice. Ove male štetne čestice (manje od pet milimetara) koje završavaju u našem okolišu nazivaju se mikroplastika. Mikroplastika ulazi u svaki dio naših prirodnih ekosustava iz različitih izvora, uključujući kozmetiku, odjeću i tehnološke procese. Zbog mikroplastike, rizik od onečišćene prirode, vode i hrane se danas alarmantno povećava.

Mikroplastika ima sposobnost apsorpcije otrovnih spojeva iz okoline i oslobađanja dijelova plastične strukture tijekom procesa degradacije. Pod utjecajem sunca, mora i valova, mikroplastika na kraju ulazi u sve dijelove okoliša. Štoviše, otrovna mikroplastika naposljetku ulazi u prehrambeni lanac zbog čega je konzumiraju i ljudi.

Svojim sudjelovanjem u videu, Goran Čolak je htio ne samo skrenuti pozornost na ovaj problem, već i značajno istaknuti bitnu osobnu odgovornost u praksi gospodarenja otpadom. Važno je da cjelokupna zajednica počne smanjivati nepotrebnu uporabu plastike u svakodnevnom životu i ispravno reciklirati kako problem plastičnog otpada ne bi i dalje rastao. Svjesnim odlučivanjem i mijenjanjem naših navika, svi možemo odigrati veliku ulogu u očuvanju okoliša.

Cijeli video dostupan je na našoj službenoj Facebook stranici.

Green Sail je neprofitna organizacija osnovana s ciljem promocije održivog turizma i ekološki odgovornih praksi unutar nautičkog sektora te prevencije onečišćenja mora i morskog okoliša.

Svojim dvama programima, Green Sail radi na prevenciji stvaranja otpada u moru pružanjem edukativnih i informativnih aktivnosti i materijala.

Programom za čartere, organizacija promovira važnost smanjene uporabe plastičnih proizvoda i recikliranja čarterima i njihovim gostima, kako na jedrilicama, tako i u marinama. Dosad se navedenim programom udružilo preko 60 chartera s vise od 1200 jedrilica. Za svoje čarter partnere, inicijativa pruža edukaciju, sve potrebne materijale (zastavice, brošure i naljepnice za jedrilice) prije prvog polaska te potporu u individualnim i zajedničkim projektima.

Programima za marine, organizacija savjetuje partnerske marine o odgovarajućim praksama upravljanja otpadom, s naglaskom na efikasno razdvajanje otpada. Dosad se u program uključio lanac ACI marina, kao i nekoliko privatnih marina, pri čemu se posebno može istaknuti uspješna suradnja s Porto Montenegrom, kao najudaljenijim partnerom. Partnerskim marinama, inicijativa pruža edukaciju, promotivno-informativne materijale, vodič za marine, redovitu provjeru i savjetovanje.

Sve turističke tvrtke, a posebice tvrtke nautičkog okvira imaju zahtjevnu i odgovornu ulogu isticanja osobnog doprinosa svih uključenih dionika u provođenju ekološki odgovornih praksi radi prevencije stvaranja otpada u moru.  Otpad u morima, pa tako i samome Jadranskom moru, nema samo štetne učinke na more i morski okoliš, nego i ozbiljne društvene, zdravstvene i ekonomske posljedice.

Premda je otpad u Jadranskom moru raznovrstan te se njegova količina neprestano povećava zahvaljujući razvoju turizma, upravo količina i štetan utjecaj plastičnog otpada postaje sve alarmantniji problem, posebno uzimajući u obzir moguće otrovno djelovanje mikroplastike na ljudsko zdravlje.

Samo međusektorskim djelovanjem svih dionika unutar nautičkog sektora udruženih zahvaljujući organizaciji Green Sail moguće je smanjiti stvaranje nepotrebnog otpada u moru te time očuvati neprocjenjivu vrijednost Jadranskog mora.

Green Sail

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Dsc08356
  • Zagreb Green sail micro plastic.00 06 46 00.still006
  • Zagreb Green sail micro plastic.00 07 25 06.still003
  • Zagreb Green sail micro plastic.00 17 24 23.still013
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Svjetski dan oceana