Tajkunova kći - roman o Jeleni

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:59
Velj
2020
21

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Publicistika › Tajkunova kći - roman o Jeleni

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
11
 
10.2019

Tajkunova kći - roman o Jeleni

koje nema, iako nam svima nedostaje - osvrt s promocije
Tajkunova kći - roman o Jeleni20191010171633 img 1372
 

Jelena Mogulić jedini je potpuno izmišljeni lik u romanu "Tajkunova kći" jer takva tajkunova kći ne postoji - primijetio je Igor Stažić, glavni urednik Starta, na promociji romana "Tajkunova kći" u knjižari Hoću knjigu Megastore. Autorica Dragana R. Tafra odgovorila je kako su svi likovi nastali većinom kombiniranjem osobina više stvarnih uloga iz našeg javnog života.

Osim Jelene Mogulić, sve druge likove u romanu - kao što su razmetljivi šefovi uprava, korumpirani revizori i menadžeri koji glume da rade kako bi primali plaću - naša javnost dobro poznaje, no socijalno osjetljiva tajkunova kći ne postoji. Kako je rekla autorica, Jelenin lik pokazuje nam kako bi nam svima bilo bolje kad bi takvih tajkunovih kćeri bilo više.

Roman "Tajkunova kći" obračunava se istodobno s nekoliko vladajućih stereotipa - glavna junakinja je promiskuitetna i tvrdoglava, a ne smjerna priznceza, strateški razmišlja bolje od muškaraca koji je okružuju i bolje od njih upravlja novcem. U romanu je opisano njezino odrastanje, od pustopašne studentice kojoj su glavna briga vlastiti užici, do žene koja svjesno preuzima važnu ulogu u spašavanju obiteljske tvrtke. Kako je u pogovoru primjetila Hana Konsa, roman "Tajkunova kći" govori o odrastanju svih nas.

Svoj prvi roman Dragana R. Tafra napisala je takvom vještinom kao da joj je peti, primijetila je novinarka i urednica Helena Puljiz, novinska kolumnistica i urednica. Veliko je spisateljsko umijeće prikazati složene financijske puteve na jednostavan način, tako da ih čitatelj s lakoćom može pratiti, objasnila je Helena Puljiz. Novinarstvo je bilo velika spisateljska škola, odgovorila je autorica i prisjetila se kako je, istražujući financijske afere crtala tokove novca, pa je taj ključ iskoristila u romanu.

Glumci Petra Svrtan i Mateo Videk dojmljivo su interpretirali razgovor dvoje ljubavnika u kojem oboje shvate da su zaljubljeni jedno u drugo. Kako su prokomentirali, velika je kvaliteta romana što je glavni lik osebujna i dosjetljiva žena, jer ženskih likova kronično nedostaje na hrvatskoj sceni.

Snažan ženski lik u romanu "Tajkunova kći" je i Jelenina majka Sofija Mogulić, koja na više načina pokreće zaplet, a kako je rekla Dragana R. Tafra, namjera joj je bila opisati snagu žene koji u patrijarhatu drži stupove obitelji i diskretno upravlja njezinom budućnošću.

Promocija romana "Takunova kći", koji vrlo slikovito i izravno govori o našoj gospodarskoj stvarnosti, bila je i povod da se prokomentira aktualno stanje u najvećem koncernu u regiji, a zaključak je bio - sve je isto, samo njega nema. 

snmila: Sanja Srdić

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 20191010173250 img 1396
  • Zagreb 20191010173018 img 1392
  • Zagreb 20191010171633 img 1372
  • Zagreb 20191010171553 img 1367

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Publicistika › Tajkunova kći - roman o Jeleni