Transparentnost i odgovornost od najveće su važnosti za rad…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Lip
2020
04

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Transparentnost i odgovornost od najveće su važnosti za rad…

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
28
 
09.2015

Transparentnost i odgovornost od najveće su važnosti za rad institucija!

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na interaktivnom panelu pod nazivom 'Izgradnja učinkovitih, odgovornih i uključivih institucija’ u okviru Summita o održivom razvoju za razdoblje nakon 2015.
Transparentnost i odgovornost od najveće su važnosti za rad institucija!Kolinda-grabar-kitarovic2
 

U svom obraćanju, Predsjednica je istaknila kako su odgovorne i uključive institucije, zajedno s dobrim upravljanjem na svim razinama, vladavinom prava i poštivanjem ljudskih prava, temelj za pokretanje napretka i stvaranje sigurnih društava.
S druge strane, slabe institucije vode k nepravdi, ekonomskoj ranjivosti i ugrozama sigurnosti koje vuku društva dublje u siromaštvo i nesigurnost, naglasila je. “Prirodne katastrofe i nasilni sukobi izazivaju migracije i predstavljaju posebne izazove za institucije da pruže bitne usluge. Trenutačna migrantska kriza tijekom koje je preko 75.000 izbjeglica i migranata ušlo u Hrvatsku u razdoblju od samo jednog tjedna podupire činjenicu da još uvijek nemamo jake, zajedničke institucije koje mogu odgovoriti na sigurnosne ugroze.”

Predsjednica je istaknila i kako građani traže veće sudjelovanje u javnim poslovima i zahtijevaju da vlade budu odgovornije i učinkovitije. Kao članica Partnerstva za otvorenu vlast, Hrvatska je odgovorila na te zahtijeve. Aktivnosti Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstva grupirane su u četiri prioritetna područja: fiskalna transparentnost, pristup informacijama, korištenje informacijskih tehnologija te sudjelovanje civilnog društva i građana, kazala je Predsjednica.
“Naše vlastito iskustvo pokazalo nam je važnost izgradnje učinkovitog sustava za proračun i praćenje rashoda, kao i učinkovitih sredstava za borbu protiv korupcije. Odgovorna vlada zahtijeva visoke etičke standarde i pravila ponašanja za javne dužnosnike. Iz tog razloga Hrvatska kontinuirano poboljšava strateške okvire za borbu protiv korupcije”, naglasila je.

Nadalje, Predsjednica je kazala kako je uspostavljanje djelotvornih, odgovornih i uključivih institucija ključno za razvoj privatnog sektora. “Privatni sektor glavni je pokretač radnih mjesta i napretka i u tu svrhu zahtijeva stabilno poslovno i investicijsko okruženje na temelju kontroliranih i predvidljivih zakona, ekonomski pravedne raspodjele resursa te nulte stope tolerancije prema korupciji”, kazala je.
Isto tako, Predsjednica je  naglasila kako svi segmenti društva trebaju biti uključeni u politički proces odlučivanja, dodavši kako su nove tehnologije važno sredstvo u postizanju tog cilja. U Hrvatskoj je značajan napor poduzet kako bi određene usluge bile dostupne online, što je uvelike doprinijelo razini transparentnosti i učinkovitosti. Javni službenici sve češće se koriste društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera na kojima dijele svoje stavove i aktivnosti te primaju povratne informacije od građana.
Hrvatska je ostvarila brojna poboljšanja u području transparentnost i odgovornosti institucija, od donošenja Zakona o pravu na pristup informacijama do uspostavljanja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, istaknila je Predsjednica naglasivši kako je “otvorena vlada s odgovornim, transparentnim i uključivim institucijama proces koji zahtijeva stalnu i trajnu obvezu.”

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Kolinda-grabar-kitarovic2
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Transparentnost i odgovornost od najveće su važnosti za rad institucija!