Trojezični Mrežni interaktivni katalog Zbirke Perinić

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Srp
2020
04

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › Trojezični Mrežni interaktivni katalog Zbirke Perinić

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
03.2016

Trojezični Mrežni interaktivni katalog Zbirke Perinić

U Etnografskom muzeju u Zagrebu javnosti je predstavljen višejezični online katalog Zbirke Perinić što ga potpisuju voditeljica zbirke Tea Rittig Šiško i dr. sc. Goran Zlodi
Trojezični Mrežni interaktivni katalog Zbirke PerinićMkl-03
 

U zagrebačkome Etnografskom muzeju održana je 17. ožujka zanimljiva prezentacija interaktivnog kataloga Zbirke Perinić, koji omogućuje trajnu dostupnost u okruženju globalne internetske informacijske infrastrukture znakovitog nasljeđa kolekcionara lutaka i filantropa Ljeposlava Perinića (Split, 18. svibnja 1922. – Buenos Aires, 12. ožujka 2005.) s višedesetljetnom disidentskom argentinskom adresom. Bilo na zaslonu vašeg računala bilo na pametnom telefonu online katalog Zbirke Perinić dostupan je trenutačno na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku na http://zbirka-perinic.web.link2.hr/

Prezentaciju su pratili brojni stručnjaci i studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

načajke zbirke u virtualnom okružju sugestivno je predočio nazočnima dr. sc. Goran Zlodi s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, dok je Tea Rittig Šiško, kustosica i voditeljica zbirke iz Etnografskog muzeja više tumačila specifične karakteristike lutaka koje se mogu iščitavati iz prateće kolekcionarove dokumentacije. Zbirka Perinić, zbirka suvenirskih lutaka iz gotovo svih država svijeta, donacija je kolekcionara Ljeposlava Perinića Gradu Zagrebu, povjerena Etnografskom muzeju na upravljanje 12. prosinca 1992., a njena ju kulturološka dimenzija svrstava u značajne kolekcije. Sučelje kataloga je dojmljivo oblikovano, čija vizualna komponenta svojim minimalizmom podjednako afirmira i likovnost lutaka kao i tipografiju prateće dokumentacije s fantastičnim uvećanjima, koja mogu biti predmetom potencijalnih dograđivanja digitalnog repozitorija na više načina. Kustosica i voditeljica zbirke Tea Rittig Šiško, posebno se osvrnula na životopis osnivača zbirke, istakavši motive kolekcionarove strasti:

- „Ljeposlav Perinić, negdašnji izbjegli sveučilištarac i politički emigrant, tijekom četrdeset i sedam godina boravka u Argentini istaknuo se neumornim zalaganjem u Hrvatskoj iseljeničkoj zajednici, uređujući listove Hrvatska, Hrvatski narod i Vijesti Hrvatske pučke knjižnice. Dugogodišnji tajnik Hrvatsko-argentinskog kulturnog kluba i član Hrvatskog narodnog vijeća od 1962. godine posvećuje se osobitom kolekcionarstvu – skupljanju lutaka u narodnim nošnjama iz cijeloga svijeta, zbog čega je prozvan kraljem lutaka. Vlastitu dječju uspomenu iz 1928. godine koja je, kako je Perinić svjedočio u brojnim medijskim istupima, znatno utjecala na oblikovanje njegova svjetonazora, uspomenu na šarolikost boja, vezivo, ukrase, kićenost i motive hrvatskih nošnji zapamćenih na pogrebu Stjepana Radića, pokušao je prenijeti svojim kćerima čije je zanimanje za različitosti tradicijskog odijevanja bilo potaknuto posebnim darom njihove bake iz 1959. godine – lutkom u posavskoj nošnji. Prvobitna Perinićeva želja da udovolji znatiželji svojih djevojčica u migrantskim prilikama oblikovala je zamisao o zbirci lutaka iz cijeloga svijeta, ali i pokrenula znakovit slijed događaja sa željom da se lutke ne kupuju, već dobiju na dar i to od poznatih svjetskih državnika i uglednika. Prva lutka stigla je 1962. godine, poslala ju je tadašnja prva dama Meksika Eva Sámano de López Mateos, a zatim je slijedila mala njemačka lutka, dar znamenitog kancelara Konrada Adenauera. Ohrabren početnim uspjehom, Ljeposlav Perinić nastavio je neumorno slati pisane molbe na sve strane svijeta. Više od tri desetljeća (od 1962. do 1991.) na njegovu su argentinsku adresu Casilla de Correo 1744, Buenos Aires stizale pošiljke lutaka s popratnim pismima.“

Planetarnu kolekciju lutaka gradili su tako darovi slavnih državnika, uz istaknute društvene figure svoga doba poput Francisca Franka, Chianga Kai-sheka, Indire Gandhi ili Gamala Abdela Nassera, Svetoga Oca. S vremenom je sakupljač odlučio javno predstaviti svoju sve bogatiju kolekciju, oživotvorivši na poseban način plemenitu ideju o bogatstvu različitosti etničkog i kulturnog nasljeđa - očitu u sakupljenom lutkarskom svijetu. Nakon prve izložbe u argentinskom gradu Don Torcuatu 1965. godine, lutke su putovale u iduća tri desetljeća diljem Južne i Sjeverne Amerike. O pedesetak izložbi izvještavale su svjetske novinske agencije, kao i čitani iseljenički tisak s raznih meridijana i paralela.

- „Na taj je način Ljeposlav Perinić postao po znat kao El Rey de las munecas (Kralj lutaka) i munecologo (lutkolog). Službeni list Ujedinjenih naroda posvetio je njegovim lutkama članak pod naslovom Ujedinjeni narodi u lutkama (United Nations in the Dolls), a Periniću je dodijeljena još jedna titula – ambasador mira i dobre volje“, istakla je Tea Rittig Šiško.

Prvu izložbu u Hrvatskoj, nakon njezina međunarodnog priznanja, kralj lutaka ostvario je u Etnografskom muzeju u Zagrebu 1991. godine. Potaknut uspjehom te izložbe odlučio je: „kao donator, u ime moje tri kćeri i mene, želim našu zbirku lutaka ostaviti mom hrvatskom narodu, mojoj domovini Hrvatskoj i gradu Zagrebu...“.

Zbirka se od devedesetih sustavno obogaćuje darovanim lutkama ne samo političkih dužnosnika, nego i umjetnika i ljubitelja lutaka u narodnim nošnjama iz Hrvatske i inozemstva. Danas je Zbirka Perinić zatvorena cjelina sa 350 lutaka s pripadajućom korespodencijom s državnicima, uglednim osobama i ustanovama iz cijeloga svijeta.

Iako su Perinićeve lutke promovirane kao lutke u narodnim nošnjama, kustosica zbirke je u njihovoj stručnoj obradi odabrala naziv suvenirske lutke, smatrajući ga pogodnijim za kategoriju u koju pripadaju.

- „Uključivanjem kataloga zbirke u projekt Donacije gradu Zagrebu online ostvaren je Perinićev san i san svih donatora – učiniti predmete pristupačnim najširoj publici“, istakao je dr. sc. Goran Zlodi, stručnjak za informacijsku muzeološku infrastrukturu na novim medijima.

Na zaslonu računala i pametnih telefona podastire se tako pregledna organizacija sadržaja samog elektroničkog kataloga s tematskim cjelinama, koje prate zemljopisne odrednice Globusa. Dodirom ekrana ili klikom miša možete na ponuđenim pristupnim točkama pregledavati građu kataloga prema kontinentima i državama iz kojih suvenirske lutke potječu. Za lutke iz Hrvatske naznačeno je i regionalno podrijetlo što omogućuje cjelovitije upoznavanje hrvatske tradicijske baštine. U katalogu su predstavljena i neka sačuvana pisma darovatelja koja su vezana uz lutku. Predstavljeno je i nekoliko pisama s negativnim odgovorom. Ukratko, osmišljenim sustavom poveznica omogućena je jednostavna navigacija kroz slojevite sadržaje jedinstvene zbirke, budući je u administratorskom sučelju uređena cjelokupna struktura mrežnog kataloga s pripadajućim tekstovima za svaku rubriku te dodanim poveznicama na izvore i literaturu, kao i video sadržaj koji upotpunjuju priču o donatoru. Estetska izoštrenost digitalnih fotografija svake pojedine suvenirske lutke stvara sinergiju s drugim elementima web dizajna, čime se oblikovao skladni vizualni identitet cijelog kataloga, omogućujući predmetima da dođu do punog izražaja. Funkcionalnosti kataloga i cjelokupnom vizualnom dojmu na osobit način na Mreži doprinosi povećalo s pomoću kojeg korisnici svaku suvenirsku lutku mogu detaljnije pregledati, otkrivajući raznolike detalje o materijalima i izradi karakterističnoj za pojedine zemlje iz kojih lutke potječu, dok višejezično rješenje proširuje doseg virtualnog kataloga prema interkulturalnim susretima u epohi globalne mobilnosti.“, naglasio je dr. sc. Goran Zlodi.

Fotografije: Snježana Radoš

Administrator: zoo_visitor_guest Tekst: Vesna Kukavica
  • Zagreb Mkl-01
  • Zagreb Mkl-02
  • Zagreb Mkl-03
  • Zagreb Mkl-04
  • Zagreb Mkl-05
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › Trojezični Mrežni interaktivni katalog Zbirke Perinić