U HAZU uručene nagrade

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
08:48
Tra
2020
07

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › U HAZU uručene nagrade

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
07.2019

U HAZU uručene nagrade

„Hrvoje Požar“ za 2019.
U HAZU uručene nagradeSvi nagradeni sa predsjednikom hrvatskog energetskog drustva goranom granicem
 

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana je svečanost uručenja nagrada „Hrvoje Požar“ za 2019. koje dodjeljuju Hrvatsko energetsko društvo i Zaklada „Hrvoje Požar“. Nagrada nosi ime akademika Hrvoja Požara (1916.–1991.), najpoznatijeg hrvatskog energetičara i glavnog tajnika HAZU od 1978. do 1991., i dodjeljuje se od 1995.

Za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike nagradu je dobio prof.dr.sc. Nedjeljko Perić sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva. On se u znanstvenom radu, više od 43 godine, bavio istraživanjem, razvojem i projektiranjem sustava automatskog upravljanja i automatizacije složenih procesa i postrojenja sa značajnim osobnim utjecajem na razvoj tog područja u Hrvatskoj i s prepoznatljivim doprinosom u svjetskim okvirima. Prvo je istaknute rezultate ostvario u Elektrotehničkom institutu „Rade Končar“ gdje je radio do 1993., a potom na FER-u.

Za izvrstan uspjeh u studiju energetskog usmjerenja nagrađeni su Krešimir Jukić s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku te Dominik Kevo i Filip Vodopić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta (RGN) u Zagrebu. Za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike nagradu su dobili Goran Stunjek s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Kristina Strpić s RGN-a u Zagrebu i Marko Šarić s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku. Godišnje stipendije Zaklade „Hrvoje Požar“ dobili su studenti zagrebačkog RGN-a Josip Ljubetić, Martina Perutina i Andrea Valjak.

Kako je u uvodnom govoru kazao glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar, akademik Hrvoje Požar bio je glavni hrvatski elektoenergetski dispečer, glavni urednik Tehničke enciklopedije i prorektor Sveučilišta u Zagrebu, a kao glavni tajnik Akademije unaprijedio je njenu izdavačku djelatnost i bio zaslužan za promjenu njenog imena iz Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti u Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 1991. Akademik Hrvoje Požar bio je uzor kojeg su mnogi slijedili, ali ga nijedan glavni tajnik Akademije nije dostigao, rekao je Vretenar.

Nagrade je uručio predsjednik Hrvatskog energetskog društva dr. sc. Goran Granić koji je kazao da su energija i klima danas više nego ikada u povijesti u središtu razmišljanja ne samo poduzetnika na području energetike, specijaliziranih udruga, raznih lobističkih aktivista, nego i svih građana, osobito mladih.

„Energetika i klima nisu izdvojena područja za koja su potrebna posebna pravila. Željom da se mijenjaju odnosi u energetskom sektoru testira se ambicioznost svakog društva da u svim važnim područjima razvoja i života ostvari svoj cilj. Najgora varijanta je ravnoteža u neambicioznosti mijenjanja društva. Hrvatska treba ambiciozni program promjena u energetskom sektoru u korist očuvanja klime. To je daleko veći izazov danas nego kod generacija koje su gradile velike hidroelektrane u Hrvatskoj sa skromnom tehnologijom, ali i velikim znanjem što je tada bio izazov. Danas se posebno mijenja dinamika procesa razvoja jer je u narednih 30 godina potrebno izgraditi jednaku količinu megawata koliko je izgrađeno u prethodnih 100 godina“, rekao je Granić.

Dobitnicima nagrada poručio je da uz otvoren duh i iskrenost prema profesiji te predanost razvoju našeg društva budu ustrajni u traženju boljih rješenja. „Neka vas ne obeshrabre prvi neuspjesi u susretu s nemilosrdnim interesima. Nemojte se pretvarati u lobiste bilo koje tehnologije i grupacije, budite snažni zagovornici razvoja temeljenog na snazi inženjerstva. Promišljajte ideje za mijenjanje energetike u učinkovitu i obnovljivu, a temeljenu na znanju, novim tehnologijama i digitalnom društvu“, poručio je Granić.

tekst i foto: Željko Bukša

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Svi nagradeni sa predsjednikom hrvatskog energetskog drustva goranom granicem
  • Zagreb Dobitnicima je u ime hazu cestitao glavni tajnik akademik dario vretenar
  • Zagreb Dodjela nagrada hrvoje pozar u hazu
  • Zagreb Predsjednik hed-a goran granic urucio je nagradu prof. pericu

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › U HAZU uručene nagrade