U tramvaju

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Ruj
2020
20

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › U tramvaju

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
25
 
11.2019

U tramvaju

kratka priča - Dragica Križanac
U tramvajuAutor slike stjepan perkovic
 

U tramvaju

Ustala je vrlo rano to jutro. Doručkovala je s djecom, spremila im užinu u male rupsačiće a potom ih odvela u školu. Požurila je na tramvaj, jer i ona je morala u školu. Svaki radni dan od 9 do 15 sati strpljivo je sjedila u školi za odrasle i učila jezik i povijest nove zemlje, u koju se prije par mjeseci preselila.

Bio je to vrlo težak jezik ali je bio i izazov za jednu mladu ženu od trideset šest godina. Iako siromašni kao crkveni miševi svi u obitelji su se pionirski trudili započeti novi život i steći prijatelje. Sviđala im se atmosfera slobode i tolerancija ljudi.

Ali počela je uviđati i tamne strane Amsterdama. Kad se u zadnji čas ugurala u prepun tramvaj morala je stajati zbog gužve blizu vrata. Na sljedećoj stanici izašlo je mnoštvo putnika. Do nje je stajao neki crkni dečko na kojeg nije puno obraćala pažnju. Jedna bakica je strpljivo čekala vani pred otvorenim vratima da putnici iziđu, pa onda sva drhtava sa štapom u jednoj ruci upravo je zakoračila da uđe u tramvaj . U tom momentu onaj mladić kraj mene ispruži ruku i zatvori joj ulaz u tramvaj. Tramvaj pun a niko ne reagira. Bilo je to vrijeme prije mobilnih telefona. Starica učini još jedan pokušaj da se ubaci u tramvaj ali opet je mladić odgurnu natrag. Ona se zagleda u njega onako tamnog ...i zaplaka. Vrata se zatvoriše i bakica je ostala napolju. Mlada žena pogleda mladića prijekorno, i zaputi se vozaču tramvaja upitavši ga na svom krnjavom jeziku nove zemlje:

  • Zar ti ono nisi vidio? I šutiš, umjesto da zaustaviš tramvaj i pozoveš policiju. I zatvaraš starici vrata pred nosom! Sram da te bude!

On je blijed samo šutio. Shvatila je odjednom da se boji i da mu ovo nije prvo iskusio te vrste.

Zatim je bez dalje diskusije sjela na jedno mjesto do prozora a do nje je bilo još jedno prazno mjesto. Odjednom ugleda onog mladića, kako sjeda do nje, potom osjeti da je ovaj svojim tijelom  gura i sabija uz prozor, uz glasne prijetnje i unoseći joj se u lice. Nije sve dobro ni razumjela, vidjela je da je ljut pa je šutila, ali osjeti užas kad ugleda hladno sječivo automatskog noža kako sjevnu ispod njenog rebra. Pogleda ga u oči i u trenu shvati da ovaj mladi čovjek nije pri sebi. Bilo je očito da je nadrogiran i pun agresije. Dok je galamio na nju, gurao je ka prozoru i upirao u njena rebra hladnu oštricu noža , u smrtnom strahu potražila je oči vozača u špigli tramvaja moleći ga nijemo da intervenira. On je nijem i blijed pratio što se dešava, ne zaustavljajući tramvaj. Kad je shvatila da s te strane nema pomoći, u trenutku očaja obuhvati pogledom putnike ispred nje , svi su ukočeno zurili u nju i mladića. Shvati u hipu da od straha niko neće reagirati...Očajna, u panici, mozak joj je blokirao od straha nije nalazila riječi stranog jezika...ona vrisnu strašno, životinjski.

Baš u tom momentu tramvaj je došao na sljedeću stanicu, vrata se širom otvoriše a nadrogirani Antilijanac valjda konačno shvativši u što se upustio, skoči i u sekundi izleti kroz otvorena vrata na ulicu i nestade u masi.

Ona je ostala sjediti sva skršena, još pod dojmom onoga što se maločas desilo, shvati da ju je spasila debela kožna tašna puna knjiga koja se bila ispriječila između nje i mladića. Još u šoku, ugleda rez na njoj, a zatim je spopade bijes. Bila je van sebe, skoči na noge, obuhvati pogledom vozača tramvaja i sve putnike i prodera se na svom materinjem jeziku:

  • Bijedni zečevi, jebem vam mater svima!

 

napisala: Dragica Križanac

Dragica Križanac(1957), rođena  i odrasla u Vitezu, Bosna i Hercegovina. Završila studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1985 godine.

Od 1992 g. živi i radi u Amsterdamu. Piše prozu i poeziju i bavi se kulturom.

Objavljuje prozu i poeziju u književnim časopisima i portalima u Hrvatskoj i Nizozemskoj i na internetu . Administrator je FB grupe ‘Literatura- lijepa riječ’.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Autor slike stjepan perkovic

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › U tramvaju