Uspješno održan 18. Forum hrvatskih manjina

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
05

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Uspješno održan 18. Forum hrvatskih manjina

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
11.2012

Uspješno održan 18. Forum hrvatskih manjina

...
Uspješno održan 18. Forum hrvatskih manjinaOdlična prezentacija Vesne Kukavice
 

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u njezinim prostorima održan je 18. Forum hrvatskih manjina. Riječ je o stručnom godišnjem skupu na kojem se razmatra status, problematika i aktualnosti vezane uz hrvatske manjine u europskim državama.

Forum je okupio predstavnike hrvatskih manjina iz Austrije, Crne Gore, Češke, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije, kao i predstavnike nadležnih državnih tijela, znanstvenih, kulturnih i obrazovnih institucija Republike Hrvatske.

Tema ovogodišnjeg skupa je: Znanstvena i kulturna suradnja između hrvatskih manjinskih zajednica i Republike Hrvatske (stanje i perspektive). Uz predstavnike hrvatskih manjina, na Forumu su nazočili predstavnik Predsjednika RH, predstavnici diplomatskih predstavništava Republike Austrije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije, predstavnici ministartstava, obrazovanih i kulturnih institucija.

Forum je zamišljen kao mjesto dijaloga o stanju znanstvene i kulturne suradnje kao i mogućim prijedlozima mjera koje bi doprinijele boljoj i potpunijoj suradnji. Glavni izvjestitelj i moderator skupa je dr. sc. Robert Skenderović, predsjednik Znanstvenog vijeća Hrvatskog instituta za povijest.

Pozdravno slovo nazočnima uputio je Matičin ravnatelj mr. sc Marin Knezović, koji je ujedno i otvorilo Forum.

Održavanje kulture Hrvatske kao manjinskih zajednica tako je osjetljivo nastojanje da se u ravnoteži drži ono što je zajedničko s većinskom kulturom s onim što je posebno, specifično, „naše“. To nije lako i na taj problem ne postoje jednoznačni odgovori, no rješenje te svojevrsne „kvadrature kruga“ problem je od interesa ne samo manjinskih zajednica Hrvata izvan Hrvatske, nego i same hrvatske države, rekao je između ostaloga Matičin ravnatelj.

Nakon toga je Vesna Kukavica, rukovoditeljica Matičinog Odjela za nakladništvo dala izvješće o vidovima znanstvene suradnje Hrvatske matice iseljenika s hrvatskim manjinama. Uz Matičina ravnatelja i Vesnu Kukavicu, predstavnica HM I-a bila je i Marija Hečimović, rukovoditeljica Odsjeka za hrvatske nacionalne manjine, koja je organizirala ovaj skup.

Nazočne je pozdravio i Petar Barišić, ovlašten za obavljanje poslova zamjenika predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan RH. Uslijedila su potom izlaganja predstavnika manjina, mag. Ive Domnanovića, voditelja Hrvatskog centra u Beču(Austrija), Miroslava Franovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća C. Gore, Tivat i Dijana Miloševića, člana Hrvatskog građanskog društva C. Gore, Kotor, zatim Lenke Koprivove, potpredsjednice Udruge građana  hrvatske nacionalnosti u Češkoj, Jevšovka, Antonelle D Antuono, članice Udruge Isola Croata del Molise, Acquaviva Collecroce (Italija), Mišo Hepp, predsjednik Hrvatske državne samouprave Budimpešta, te mr.sc.Stjepan Blažetin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, Pečuh (Mađarska). Predstavnici Makedonije bili su Ivan Bradić, predsjednik Zajednice Hrvata u Makedoniji, Skopje i Filip Vidović, član Zajednice Hrvata u makedoniji, Skopje, a Rumunjske Milja Radan, predsjednik Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj, Karaševo i Ljubomir Radan, član Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj. Iz Slovačke su izlagali Radoslav Janković, predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj, Hrvatski Jandrof i dr.Maasz, član Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj, Čunovo.Potom su izlagali Petar Antunović , predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, Ljubljana i mag. Marko Mandir, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Maribor, te Darko Sarić Lukendić, predsjednik izvršnog odbora Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine, Subotica i Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava, te zaključne riječi koje je sudionicima uputio ravnatelj HMI-ja. Potom je moderator skupa Skenderović pročitao zaključke 18. Foruma hrvatskih manjina, koje su predstavnici manjina potpisali. Forum je završio pjevanjem hrvatske himne za naše generale i domovinu Hrvatsku.

I. R.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Odlična prezentacija Vesne Kukavice
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Uspješno održan 18. Forum hrvatskih manjina