VINSKE PRIČE: Čudesna mađarska vina Vylyan

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Ruj
2020
29

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gastronomija › VINSKE PRIČE: Čudesna mađarska vina Vylyan

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
09.2012

VINSKE PRIČE: Čudesna mađarska vina Vylyan

Piše: Željko Garmaz/24 sata
VINSKE PRIČE: Čudesna mađarska vina Vylyan Bačva u paukovoj mreži pred ulazom
 

Svaka čast Belju i nagradi koju su osvojili za svoj Merlot. Napravili su uistinu odlično vino. No, naša vinarija je ipak bila prva koja je osvojila Decanterov Regionalni trofej za neko crveno vino na ovom području. Bilo je to 2006. za pinot crni iz 2004. godine, odmah s vrata su mi rekli u mađarskoj Vinariji Vylyan u mjestu Kisharsány nedaleko Baranjskog Petrovog sela i granice s Hrvatskom. Pinot crni je, uistinu, glavna sorta ove ponajveće vinarije na području Villányja, vjerojatno najuglednijeg vinogradarskog područja Mađarske. Od 130 hektara zasađenih lozom, obitelj Debreczeni je čak 18 posto zasadila pinotom crnim, ponajviše u vinogradu Gombás (nazvanog po gljivama do kojih se u susjednoj šumi dolazi šetnjom kroz vinograd!). Za razliku od, primjerice, sugeriranih 90 hektolitara po hektaru za vina iz linije Classic (za portugizac se preporuča 100 hektolitara!) i 60 hektolitara za vina iz linije Premium, Vinarija Vylyan proizvodi tek 25-27 hektolitara po hektaru! Definitivno opredjeljenje na kakvoću, a ne na količinu grožđa!

- Uistinu puno držimo do kvalitete vina koje nas je proslavilo i zbog kojega volimo reći da će se nastavak čuvenog filma Stranputice, ako ikada bude sniman, morati događati u našim vinogradima i našoj vinariji, pričaju u Vinariji Vylyan.

Od pinota crnog proizvode rosé, sljedeće godine će na tržištu biti i pjenušac od te sorte, a najviše se ponose dvama vrhunskim linijama toga vina – Premium i Selection (Gombás). Da njihove riječi nisu tek puka samohvala dostatno ilustrira i nedavno 'slijepo kušanje' na vinskom festivalu VinCE u Budimpešti. Mađarskim vinima su suprotstavili vina iz inozemstva. Ocjenjivački sud je vodio Steven Spurrier, organizator čuvenog pariškog kušanja 1976. godine. Pinot crni Gombás Vinarije Vylyan jednoglasno je do nogu potukao burgundijsku uzdanicu Gevrey Chambertin 2006 Pierrea Andréa! U svoju knjigu „Najbolja svjetska vina“ Vinariju Vylyan su uvrstili i poznati francuski vinski kritičari Michel Bettane i Thierry Desseauve. Michel Bettane je za pinot crni iz 1999. Vinarije Vylyan ustvrdio da je to najbolji pinot crni koji je ikad kušao izvan Burgundije! Prije četiri godine Vinariju Vylyan su u Mađarskoj proglasili vinarijom godine, kao što su je najboljom proglasili i u izboru danskog vinskog časopisa Vinbladet.
Vinska priča Vinarije Vylyan započela je 1988. godine. Tada je, naime, veliki mađarski poduzetnik Pál Debreczeni sa suprugom Mónikom odlučio kupiti nekoliko hektara vinograda i na njima zasaditi isključivo crvene sorte. Bio je razočaran vinima, posebno crvenim, koja su se u posljednjem desetljeću komunizma proizvodila u Mađarskoj. Htio je svima pokazati da to nije prava slika vinske Mađarske! Niti četiri godine kasnije zasadili su prvih 30 hektara vinograda, a i vino, iz prvokupljenih vinograda, počelo se puniti u boce. Bio je to portugizac iz 30 godina starih vinograda. I uspio je već svojim prvim vinom, portugiscem odležanim u bariku, toliko zaintrigirati vinske znalce u Bordeauxu da su mu na tamošnjem WineExpou dodijelili zlatnu medalju. Pohvale su počele pljuštati sa svih strana. Zahvaljujući uspjesima koje su ubirali za svoja vina, Pála i Móniku Debreczeni i njihovu Vinariju Vylyan su počeli „prozivati“ da – Mađarsku ponovo okreću u crveno!
Kupuje se potom deset novih hektara, pa 4,5 pa 4,5 pa 37 pa 18,5 hektara…, da bi u konačnici 2004. godine Vinarija Vylyan u svojem posjedu imala 125 hektara vinograda. Nevelikom timu Vinarije Vylyan 1998. godine pridružio se i konzultant Jean-Pierre Confuron, sin legendarnog vinara Jean-Jacquesa ‘Jackyja’ Confurona, a glavnim enologom postaje Istvan Ipacs Szabo, koji taj posao obavlja i danas! Prvi u Mađarskoj su napravili ledenu berbu i to, opet prvi, od cabernet franca. Zbog srčanog udara tijekom vožnje, 2004. godine u prometnoj nesreći poginuo je Pál Debreczeni. Mónika Debreczeni, koja je ostala s dvoje malodobne djece, nije htjela prodati vinograde koje je smatrala gotovo svojim trećim djetetom.
- A djeca se ne napuštaju tek tako, rekla je Mónika Debreczeni svojedobno za Decanter.

Štoviše, Mónika Debreczeni je vrlo brzo u posao uvela i kćeri koje su se zaposlile u Vinariji Vylyan. Jedino ju je vremenom počeo sve više frustrirati nedostatak međunarodnog priznanja vinske Mađarske. Ali i jačati u potrebi ostvarenja sna da će se u svijetu „imena mađarskih vina i vinskih regija početi izgovarati istom lakoćom kao i imena iz Francuske, Italije ili Čilea.“ Nastavljajući put koji je započela s pokojnim suprugom Mónika Debreczeni je uspjela pozicionirati Vinariju Vylyan u prvu jakosnu skupinu vinogorja Villany – odmah uz Józsefa Bocka i Attilu Gerea.
Kad bi se htio našaliti, rekao bih da je Mónika Debreczeni uspjela riješiti drevni problem i odgovoriti svima koji su se pitali što je najbolje raditi s bačvama kojima istekne podrumski vijek. Naime, ispred samoga ulaza u Vinariju Vylyan, koja se, netipično za područje vinogorja Villany, nalazi usred vinograda, a ne u selu, postavljene su brojne hrastove bačve koje su mnogobrojni mađarski umjetnici pretvorili u izložbene eksponate.  Rezultat je to konstantno otvorenog natječaja „Umjetničke bačve“, kojim Vinarija Vylyan i Mónika Debreczeni, kao najveća mađarski vinska mecena, poziva umjetnike posljednjih pet godina da svojim idejama pomognu stvaranju „atraktivne slike regije Villany“.

- Nama i jest cilj da svi naši gosti, kad nas posjete, prvo primjete umjetnost svugdje oko sebe, kažu u Vinariji Vylyan.
Osim izložbe na otvorenom, Vinarija Vylyan svake godine poziva najbolje studente umjetničke akademije u Pečuhu da sudjeluju u izradi prijedloga za etiketu Bogyólé (mađarska inačica Beaujolaisa, koja se, za razliku od francuskog originala, koji se premijerno pije svakog trećeg četvrtka u studenom, ljubiteljima vina nudi već krajem listopada!).

zeljko-vinskeprice.blogspot.com
 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb  Bačva u paukovoj mreži pred ulazom
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gastronomija › VINSKE PRIČE: Čudesna mađarska vina Vylyan