Zašto je na televiziji toliko turskih sapunica?

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Ruj
2020
25

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Zašto je na televiziji toliko turskih sapunica?

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
11.2014

Zašto je na televiziji toliko turskih sapunica?

MBA Croatia predavanje - Ivan Ćaleta i Marko Ugarković: "Budućnost televizije u Hrvatskoj"
Zašto je na televiziji toliko turskih sapunica?Mba-croatia-caleta-ugarkovic-2
 

U utorak, 18. studenog 2014., su u organizaciji udruge MBA Croatia, Ivan Ćaleta, osnivač prve privatne TV kuće u Hrvatskoj i Marko Ugarković, bivši član uprave HRT, u prostorijama HGK u Zagrebu, održali zanimljivo predavanje na temu budućnosti javnih i komercijalnih televizija u Hrvatskoj i regiji.

Za razliku od klasičnog predavanja, ovaj put su gosti sjeli među publiku i osim kratkog uvoda odmah inzirstirali na dvosmjernoj komunikaciji sa publikom.

Predavanje je otvoreno odgovorom na pitanje "Zašto toliko turskih sapunica na programu?". Prema računici Ćalete stvar je jednostavna - valuta komercijalnih televizija nije sekunda već postotak gledanosti. Kada se tako stvari postave i u obzir uzme činjenica o visokom rejtingu sapunica odgovor se nameće sam od sebe.

Oba gosta obrušila su se na principe računanja gledanosti odnosno praćenja putem peoplemetera; uređaja priključenog na televizore određenog broja obitelji koje pokušavaju simulirati uzorak hrvatskog stanovništva. Prva greška, kada govorimo o komercijalnim televizijama, je platežna moć obitelji. Kako je istaknuo Ćaleta, njega ne zanima tržišni segment niske platežne moći, već isključivo segment gledatelja na kojima se može stvoriti profit. Druga greška je vjerodostojnost i mogućnost manipulacije rezultatima.

Također je bilo riječi o načinu kupovanja TV programa i zbog čega postoje sadržaji koji su kupljeni, ali nisu nikad emitirani.

S obzirom da je Marko Ugarković bivši član Uprave HRT-a, pitanja publike usmjerila su razgovor u tom smjeru. Teme su bile očekivane - pogreške u operativnom poslovanju poput dolaska dvaju novinarskih timova na isti događaj, uloga politike i utjecaj na izbor programa, slučajne ili namjerne pogreške prilikom kupnje programskog sadržaja te niz drugih više ili manje tema poznatih široj javnosti.

U završnom osvrtu na budućnost televizija, kao velika opasnost spomenute su upravo IPTV i Pay per view kanali. Komercijalne televizije već i sada imaju gubitke od nekoliko desetaka milijuna eura, a penetracijom novih tehnologija biti će prisiljene napraviti drastične zaokrete u poslovanju.

Publika je bila iznimno zadovoljna predavanjem i unatoč činjenici da je, zajedno sa neformalnim dijelom, trajalo preko dva sata, složila se da o ovako zanimljivoj temi ima materijala za još mnogo više.

O udruzi

MBA Croatia je udruženje polaznika i diplomanata MBA studija u Republici Hrvatskoj. Djelatnost Udruge je okupljanje i suradnja studenata na MBA studijima u zemlji i inozemstvu, organizacija predavanja i seminara, povećanje poznatosti prednosti studija MBA, povezivanje MBA studenata i diplomanata u poslovnim i društvenim aktivnostima.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Mba-croatia-caleta-ugarkovic-2
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Zašto je na televiziji toliko turskih sapunica?