ZAŠTO VLADA NEPRESTANO

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Ruj
2020
25

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › ZAŠTO VLADA NEPRESTANO

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
06.2020

ZAŠTO VLADA NEPRESTANO

DISKRIMINIRA POJEDINE PODUZETNIKE? - propusti u pravilima za nastavak mjera
ZAŠTO VLADA NEPRESTANOIvana matic
 

Nedopustivi propusti u pravilima za nastavak mjera

ZAŠTO VLADA NEPRESTANO DISKRIMINIRA POJEDINE PODUZETNIKE?

Po tko zna koji put Vlada diskriminira poduzetnike! Nakon uporne borbe UGP-a, u mjere za lipanj ipak je ušao destination retail, ali samo one tvrtke koje imaju do deset zaposlenih. S druge strane, mjera skraćenog radnog tjedna vrijedi samo za one s više od deset zaposlenih. Time iz jednih i drugih mjera ostaju izostavljene mnoge tvrtke, što smatramo nedopustivim.

UGP nije prestao upozoravati na štetnost diskriminatornih pravila u mjerama za spas radnih mjesta. Vlada RH, na čelu s Andrejom Plenkovićem, čini se kao da paušalno donosi propise, ne razmišljajući sveobuhvatno i zaboravljajući mnoge poslovne subjekte.

Nakon što su mjere produžene samo za neke djelatnosti, konstatirali smo kako je diskriminiran niz djelatnosti, primjerice one koje se vezane za turizam, a ne pripadaju sektoru turizma prema NKD-u, poput rent-a-cara.

Nova u nizu diskriminacija je vezana za mjeru “skraćeni radni tjedan“ koja vrijedi samo za tvrtke koje imaju više od deset zaposlenih. Na ovaj način izostavljeni su mikropoduzetnici kojih ima najviše. Ali daleko od toga da je ovo prvi put da Vlada ne misli na one koji nose hrvatsko gospodarstvo, a podsjetimo samo kako upravo mikro i mali poduzetnici čine čak 50% gospodarstva i zaposlenih.

“Vlada  je opet pokazala da ili ne razumije ili ih nije briga za mikropoduzetnike koji čine okosnicu našeg gospodarstva. Prije izbijanja korona krize poduzetnici početnici i žene poduzetnice su se pripremali za likvidaciju tvrtki jer još nemaju dovoljno prihoda za plaćanje doprinosa iz i na plaće direktora. Kako čujemo sad su dobili razlike za uplatu i u nedostatku potpore sad nakon krize nas očekuje pomor mikropoduzetnika, što će imati dalekosežne negativne posljedice na naše gospodarstvo. Dok se za tvrtke iznad 10 zaposlenih pregovara sa sindikatima i traže se rješenja,  mikro poduzetnike se pušta da propadnu. Smatramo da bi svi poduzetnici koji imaju do 10 zaposlenih trebali dobiti potporu za očuvanje radnih mjesta ukoliko im je promet pao više od 50%.“

rekla je Ivana Matić, koordinatorica Odbora za žensko poduzetništvo UGP-a.

Vlada RH već dugo otežava poslovanje mikropoduzetnicima, a izostanak pravih koraka u ovoj krizi će biti posljednji čavao u njihovu lijesu. Činjenica je da se već godinama ide na ruku velikim, stranim tvrtkama, a protiv malih, domaćih poduzetnika.

Smatramo da bi jedna od prvih odluka nove Vlade trebala biti ukidanje obvezne osnovice za direktorsku plaću. To je nužni zrak za poduzetnike početnike.“ dodaje Ivana Matić.

“Očekujemo od Vlade Republike Hrvatske da ne diskriminira poduzetnike na bazi broja zaposlenih te da i mikro i mali poduzetnici, oni do 10 zaposlenih, odmah uđu u navedene mjere, ako za iste imaju potrebu!” rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

U cijeloj zbrci propisa u kojoj je jednima nešto dopušteno, dok drugima nije, u mjere za lipanj su ušle, primjerice, tvrtke koje se bave destination retailom, ali, ovog puta, samo one koje imaju manje od deset zaposlenika. Na ovaj način izostavljene su mnoge tvrtke u navedenom sektoru koje imaju više od deset zaposlenih, a također potpuno ovise o turističkoj sezoni i značajno su pogođeni krizom.

Što to rade Vlada RH i Andrej Plenković? Čini se kao da se igraju sa sudbinama građana, proizvoljno određujući kriterije, loptajući se s brojkama, ubacujući i izbacujući pojedine poduzetnike iz mjera koje njima čine razliku između poslovanja i propadanja. Potrebna je sustavnost u donošenju propisu, imajući na umu sve poduzetnike, a toga ovdje nema ni u tragovima.

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je u dva tjedna od osnivanja prikupila više od 12.000 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske.

foto: https://www.womeninadria.com/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ivana matic

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › ZAŠTO VLADA NEPRESTANO