Završila je konferencija

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Ruj
2020
20

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obrazovanje › Završila je konferencija

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
11.2016

Završila je konferencija

„Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto?“
Završila je konferencijaOstati u hrvatskoj - kako i zasto
 

Završena je konferencija „Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto?“ u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Konferencija se ove godine održala u Zagrebu od 7. do 10. studenog pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Cilj konferencije bio je susret mladih s donositeljima odluka, predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva kako bi raspravljali o gorućim pitanjima hrvatskoga društva te predložili smjernice za njihovo rješavanje. 

U Svjetskom savezu mladih Hrvatska nastoje uočiti i svojim projektima pokušati odgovoriti na aktualne društvene probleme koji dotiču mlade. Prepoznaju da je trenutno gorući problem kontinuirani odlazak mladih ljudi iz Hrvatske u potrazi za boljim životnim uvjetima, prije svega stabilnim i dobro plaćenim poslom. Zbog toga žele podići svijest o problemu iseljavanja mladih i pomoći u njegovu rješavanju.

Prvoga dana tema okrugloga stola na kojem su sudjelovali ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, demografi dr. sc. Stjepan Šterc i dr. sc. Ivan Čipin te predstavnik HGK Davorko Vidović bila je Demografska obnova – temelj napretka Hrvatske te su se govornici složili kako prioritet Ministarstvu treba biti obiteljska politika koju treba donijeti na rok od najmanje 10 godina, pri čemu je uloga poslodavaca ključna.  

Drugoga je dana održana debata Prognana kultura: budućnost kulture u Hrvatskoj u kojoj su sudjelovali dr. sc. Dea Vidović iz zaklade „Kultura nova“ te mag. art. Zoran Šimunović. Zaključeno je da ne postoji cjelovita kulturna politika te da se u skladu s problemima detektiranima u nacionalnom planu za mlade treba više posvetiti provođenju istraživanja i edukaciji u kulturnoj domeni.  No unatoč tome što se kulturu pokušava gledati kroz ekonomske aspekte, zaključeno je da kulturu treba braniti jer  ona proizvodi osjećaje, jača nas kao pojedince, gradi naše dostojanstvo i čini nas sigurnijim među okrutnim društvom. Obrazovni sustav ne pruža dovoljnu edukaciji o kulturi, no ipak ključ povratka mladih kulturi prvenstveno se mora pronaći u promjeni svijesti i ponovnom buđenju mladih za kulturne vrijednosti. SSMH poručio je da naše kulturno djelovanje treba krenuti od ispravnog poimanja  kulture: kulturu, dakle, ne možemo koristiti za ostvarenje nečega drugoga, a i djelovanje samo zbog nje ili samo radi nje je suviše isprazno. Kultura ne treba ostvariti što joj zadajemo; kultura treba nama da bismo to ostvarili. 

Trećega se dana raspravljalo na temu: „Mladi u svijetu odraslih – izazovi mentalnog zdravlja“. Na okruglom stolu sudjelovali su dr. sc. Ivana Pavić Šimetin kao predstavnica Ministarstva zdravstva, Robert Torre, dr. med. i spec. psihijatar, mag. psych. Ivana Babić Buljan te mag. phil. Marina Katinić. Zaključeno je kako su mladi od 18 do 30 godina rizična skupina unutar koje zbog nerješavanja egzistencijalnih pitanja, ekonomske situacije i drugih društvenih čimbenika mladi čovjek postaje psihijatrijski slučaj. Kao rješenje nameće se nužnost promjena unutar sustava, imajući u vidu multisektorski pristup, kako bi se osigurala dodatna stručna pomoć koja će moći odgovoriti na potrebe mladih. Dužnost je cijeloga društva pokazati mladima da ih vide i pružiti im podršku. Iako ni oni sami ne ostaju bez odgovornosti – hrvatska mladež mora izaći iz južnjačkog mentaliteta obiteljske sigurnosti i doživotne stabilnosti koja se očekuje od države. Također, svaki mladi čovjek pozvan je na solidarnost – davati sebe društvu znači razvijati svoje potencijale te istovremeno činiti nešto za društvo u kojem se nalazim.

Zadnjega je dana Konferencije održan Okrugli stol: „Usklađivanje obrazovnog sustava s tržištem rada“ u kojem su sudjelovali Ivana Puljiz, savjetnica  ministra znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Alka Obadić, profesorica na Ekonomskom fakultetu, Darko Oračić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te mladi poduzetnik Mate Mijić, vlasnik Prime j.d.o.o. Cilj Okruglog stola bio je potaknuti mlade na izabiranje zapošljivih zanimanja pri izboru studija te osvijestiti ih o težoj mogućnosti zapošljavanja pri izboru suficitarnih zanimanja. Postotak nezaposlenosti mladih koji pripadaju visokom stupnju obrazovanja i dalje je nizak, a postotak NEET populacije u Hrvatskoj raste te trenutno iznosi 19 %. Mladima je upućen poziv da promijene mentalni sklop razmišljanja karakterističan za razdoblje socijalizma – besplatno obrazovanje privilegija je darovana mladima u Hrvatskoj, stoga se i sami moraju pokrenuti, a ne živjeti u očekivanju da im netko nešto duguje. Tržište rada je europsko i osim stečenih kompetencija po završetku studija mladi moraju biti svjesni potrebe cjeloživotnog usavršavanja i težiti izvrsnosti. Aktivno djelovanje mladih u društvu, uz rad i konkretne mjere koje donosi obrazovna politika, rješenja su koje je donio posljednji dan Konferencije.

foto: Lidija Jurinić

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ostati u hrvatskoj - kako i zasto
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obrazovanje › Završila je konferencija