Zbogom pošteno zarađenoj

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Ruj
2020
25

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Zbogom pošteno zarađenoj

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
09.2018

Zbogom pošteno zarađenoj

privatnoj mirovinskoj štednji
Zbogom pošteno zarađenojMarijana puljak foto promo
 

PAMETNO O VLADINOJ MIROVINSKOJ REFORMI

Vladin prijedlog mirovinske reforme je loš, besmislen i nepošten za građane. Služi jedino za trošenje državnog proračuna na nove uhljebe, iz džepa građana u džepove uhljeba. Troškovi provedbe će biti preveliki i prebačeni na buduće generacije, a gubi se i smisao drugog mirovinskog stupa. Pod izlikom ''pomažemo građanima'', Vlada samo traži način da podeblja proračun i uzme više prostora za svoje potrebe, poručili su danas iz stranke Pametno

Vladina tzv. mirovinska reforma korak je unatrag za hrvatski mirovinski sustav i naše sugrađane, kažu u stranci Pametno, ljuti što vladajući perfidnom pljačkom spašavaju sebe od ponora i ozbiljno ugrožavaju današnje radnike, buduće umirovljenike. Ovom odlukom prestaje mogućnost modernizacije i unaprijeđenja hrvatskog mirovinskog sustava. U strahu od reakcija javnosti najavljuju razne obrate prijedloga, što jasno pokazuje koliko su neozbiljni.

- Ne možemo prihvatiti rješenje koje značajno opterećuje buduće generacije, a sadašnjim i skorim umirovljenicima obećava povećanje mirovina pod uvjetom 'dobrovoljnog' odricanja od drugog stupa. Praktično ovo je pljačka. Prvo su predložili ukidanje drugog stupa jer očekuju prelijevanje svih sredstava od tamo u državni proračun. Radnicima koji su u trenutku prošle reforme morali obvezno ići u dva stupa, prvi i drugi, nude pravo izbora u trenutku umirovljenja i zapravo ih ucjenjuju. Ako ostanu u mješovitim mirovinama od dva stupa nemaju pravo na dodatak od 27% na dio mirovine iz prvog stupa, a ako odaberu povratak u 'jednostupnu' mirovinu dobit će dodatak od 27%, uz uvjet da sva svoja sredstva iz drugog stupa dobrovoljno prebace u državni proračun – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i dodaje – Ovo osim što je loše sustavno rješenje, koje dugoročno ne rješava problem niskih hrvatskih mirovina, ujedno je i perfidno rješenje jer 'dobrovoljno' tjera građane da svoju privatnu mirovinsku štednju uplate u državni proračun. Razlika između „jednostupnih“ i „dvostupnih“ mirovina nastaje isključivo radi 27 postotnog dodatka na mirovinu koji je vezan samo uz prvi stup. U konačnici se građani odriču svoje štednje u korist državnog proračuna, Vlada zadovoljno najavljuje višak u proračunu, a budući umirovljenici imat će sve niže mirovine u odnosu na prosječne plaće. Tko je tu lud?!

Pametno stoga pozdravlja prijedlog dr. sc. Danijela Nestića, s Ekonomskog instituta u Zagrebu koji se zalaže za alternativni reformski prijedlog kojim se pravo na dodatak na mirovinu iz prvog stupa širi i na „dvostupaše“. U tom bi slučaju, izračun pokazuje, ukupna mirovina iznosila više od mirovine „jednostupaša“. Time bi se zadržao i smisao drugog stupa te potencijalno omogućilo povećanje  stabilizacije adekvatnosti mirovina – razlike između zadnje plaće i prve mirovine.

- Mirovine moraju biti veće, a ne manje. 'Zahvaljujući' lošim odlukama ove i prethodnih vlada, koje počivaju na uhljebljivanju, klijentelizmu, nepotizmu i političkoj trgovini, nije čudo da se hrvatski mirovinski sustav našao u ovolikim problemima. Uništila nas je njihova neodgovorna politika. Ovo je besmislen primjer reforme jer ne rješava osnovni problem niskih mirovina, a jedino spašava Vladu da lagodnije troši naš novac za tko-zna-koje svrhe – zaključila je Puljak.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Marijana puljak foto promo

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Zbogom pošteno zarađenoj