ŽENE DIKTATORI: Kako su ljubili i ginuli tirani 20. stoljeća?

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Srp
2020
12

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › ŽENE DIKTATORI: Kako su ljubili i ginuli tirani 20. stoljeća?

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
15
 
02.2013

ŽENE DIKTATORI: Kako su ljubili i ginuli tirani 20. stoljeća?

U "Ženama diktatora", zanimljivome i pitkome štivu koje se temelji na znanstvenim istraživanjima - a čita poput napetoga trilera - povjesničarka i novinarka Diane Ducret razotkriva priče žena koje su bile fascinirane tiranima
ŽENE DIKTATORI: Kako su ljubili i ginuli tirani 20. stoljeća?Zene diktatori
 

Zašto su okrutni politički vođe bili magnetski privlačni obrazovanim i neovisnim ženama kakve su bile Europljanke s početka 20. stoljeća? Kako je moguće da je Adolf Hitler primio više pisama obožavateljica od Micka Jaggera i Beatlesa zajedno?

Na ta, ali i mnoga druga intrigantna pitanja odgovara knjiga "Žene diktatora"  povjesničarke i novinarke Diane Ducret. U zanimljivome i pitkome štivu koje se čita poput napetog trilera autorica oslikava briljantne portrete žena osmorice diktatora, utemeljene na znanstvenim istraživanjima.   

Uspinjući se prema vladarskome tronu tiranski su predsjednici, kraljevi i političari vrlo brzo shvatili da je njihova moć ovisna o podršci žena, ljubavnica, muza i obožavateljica. Diane Ducret otrkiva detalje prvih susreta, načine zavođenja, ljubavnih odnosa, političkih uloga i ženskih, često tragičnih, sudbina.
Knjiga razotkriva intimni život vođa autoritarnih režima: Benita Mussolinija, Adolfa Hitlera, Josifa Staljina, Mao Ce-tunga, Vladimira Iljiča Lenjina, Jeana-Bédela Bocasse, Antonija Salazara i Nicolaea Ceausescuog. Njihovu su političkom usponu pridonijele bogate plemkinje i vrhunske intelektualke, radikalne revolucionarke, nepismene seljanke, senzualne plesačice...
"Bilo da je riječ o prostitutkama ili građankama intelektualkama, o običnim avanturama ili strastvenim ljubavima, žene su sveprisutne u životu diktatora. Maltretiraju ih ili obožavaju, ali sustavno se okreću prema njima.
Zovu se Magda, Clara, Nadia, Elena... Supruge su, družice, muze ili obožavateljice, zajedničko im je to što svime upravljaju, ali ničim službeno, katkad čak vladajući pod zaštitništvom svog Pigmaliona kojeg prate do smrti.
Okrutne su, nasilne, despotske i nevjerne. Pa ipak, one diktatore vole. Iako ih varaju s nebrojenim suparnicama, žrtvuju bjesomučnoj političkoj strasti, uhode, kritiziraju, zatvaraju, one se odupiru. Zato što ih diktatori fasciniraju. Jer diktatorima trebaju", napominje Ducret.

Muškarci koji su bili u središtu njihova života bili su okrutni tirani, a ove žene činile su da se osjećaju privlačnima, šarmantnima i svemogućima.
Autorica secira tajnovite i moćne veze parova, otkrivajući muškarce koji su izgubili svaku vlast nad sobom te su više robovi svojih nagona nego diplomacije. Opsjednutost zavođenjem priskrbila im je moć nad ženama, ali je potkopala sve ostalo. I tako je lovac postao lovina. Vlast nad drugima, poručuje Ducret, moguće je steći tek kad se odreknemo svake vlasti nad sobom.
Knjiga "Žene diktatora" postigla je izvanredan uspjeh na tržištu: u Francuskoj je prodana u 100.000 primjeraka, a prevedena je na 18 jezika. Međunarodna publika je s nestrpljenjem dočekala i drugi dio knjige (koji Školska knjiga također namjerava objaviti) s portretima Sadama Huseina, Homeinija, Castra, Miloševića, Kima Jong-ila, Gaddafija i Idija Amina Dade.  

LJUBAVNA PISMA: Zemljopisna karta ženskih osjećaja

U uvodnom dijelu knjige "Žene diktatora" objavljena su ljubavna pisma upućena Führeru i Duceu, u kojima im obožavateljice šalju čestitke, bračne ugovore, zdravstvene i druge savjete,  pjesme… Hitleru je nelagodno zbog tolikih tisuća pisama neobuzdanih žena: zgraža se zbog apstraktnih ljubavnih izjava. No kao strategu jasno mu je koliko je važna ta korespondencija, to je njegov "barometar javnog mnijenja", napominje autorica knjige.
Zanimljivo je da časnici za poštu ne smiju odgovarati ženama koje su zaljubljene u Hitlera i opčinjene njime. Osim ako pošiljateljica ne najavi namjeru skorašnjeg dolaska u Berlin kako bi osobno zagrlila obožavanog Führera. U tom slučaju prijavljuju je policiji i šalju odgovor koji dokida svaku nadu u ljubavnu idilu: Ovime potvrđujem primitak pisma koje ste uputili Führeru i obavještavam Vas da se on iz principa ne upušta ni u kakve osobne veze.
Duceu pišu grofice, seljanke, časne i kurve kako bi iznijele tisuću zahtjeva i ispripovjedile mu najintimnije želje. Za razliku od Hitlera, obožavateljice Mussolinija uvlače u igru. On im odgovara, pokušava ispuniti želje, a neke i prima u palači Venecija gdje ga imaju priliku intimnije upoznati. Samo od njih prihvaća prigovore na račun svoje politike i postupaka.  Mussolini od žena prihvaća ono što ne bi nikad prihvatio od muškaraca; prima njihovu ljubav, izjave žudnje kao i mržnje, i sa svime se slaže. Pisma poslana Duceu, konstatira Diane Ducret, prava su zemljopisna karta ženskih osjećaja.

Benito Mussolini

Preobražaj drskoga i agresivnoga mladića, pretjerano sklonoga alkoholu, u karizmatičnoga predvodnika fašističkoga pokreta bio bi nemoguć bez pomoći dviju feministica, Židovki i buržujki - Angelice Balabanove i Margherite Sarfatti. Kako im je uzvratio muškarac zbog kojega nijedna žena nije izlazila prisebna iz Palače Venecija?
"Da sam sam u pustinji, i da je Angelica jedina žena, radije bih se udvarao majmunici", bahato izjavljuje nakon desetogodišnje veze. Margheritu Sarfatti protjeruje zbog židovskog podrijetla, otkrivajući naknadno da ga je odbijao miris njezine kože, a najgore prolazi Ida Dalser, Austrijanka koja je zbog ljubavi prema Mussoliniju prodala sve što je imala: salon za masažu, nakit i stan. Kad je došao na vlast strpao ju je u ludnicu, gdje je umrla kao njegova zatočenica, a sličnu sudbinu namijenio je i njihovu sinu.

Adolf Hitler

U smrt su zajedno otišli Hitler i Eva Braun, a pridružila im se Magda Goebbels s cijelom obitelji. Zbog Hitlera je suicid izvršila njegova nećakinja Angelika Geli Raubal, a roditelji su u zadnji čas spasili još jednu žrtvu nesretne ljubavi prema Führeru: Mariju Reiter.

Josif Staljin

Samoubojstvo je izvršila i Staljinova supruga Nadja. Tjedan dana prije samoubojstva Nadja je prijateljici povjerila da je označena pečatom zle kobi još od rođenja. Staljin joj je tijekom jedne svađe urlajući objavio da je ona njegova vlastita kći. Nadja je ispričala da je ispitala majku koja joj je otkrila jezovitu istinu: godinu dana prije njezina rođenja imala je dvomjesečnu vezu sa Staljinom. Budući da je s vremenom uočila da poprima crte svojega zakonitog oca Sergeja, nikad nije posumnjala u njezino podrijetlo. Ovo otkriće, bilo istinito ili ne, zadalo je završni udarac uzdrmanoj ličnosti.

Nicolae i Elena Ceauşescu

Supružnici Nicolae i Elena Ceauşescu zajedno su osuđeni na smrt streljanjem, a Elena je do zadnjega trenutka vodila računa da čovjek koji je sebe proglasio "Karpatskim genijem" dobije dozu inzulina bez koje ne bi mogao živjeti. Diana Ducret s puno detalja opisuje beskrupuloznu ženu koja je bez adekvatnog školovanja i kompetencija došla do najviših znanstvenih titula i krojila sudbinu rumunjskoga naroda.
Za razliku od žena feministica poput Lenjinove supruge Nadje Krupskaje i ljubavnice Inesse Armand, Elena Ceauşescu nije napravila baš ništa za dobrobit pripadnica svoga spola od kojih je rumunjski režim tražio da rađaju četvero ili petero djece, ukinuvši im pravo na kontracepciju i pobačaj.

Mao Ce-tung

Za dijeliti postelju s Maom trebalo je imati dobar želudac, napominje autorica knjige. Kineski vođa, naime, nikada nije prao zube, ali ni čitavo tijelo, pa tako ni genitalije. "Čistim se u ženskim tijelima", odgovarao je.
Seksualno zadovoljiti kineskog predsjednika čast je bez premca koja nadmašuje djevojačke najluđe snove. Provodi se rigorozna selekcija: najprije treba utvrditi da su mlade žene pred Maom pune beskrajna divljenja. Mlade i neiskusne ljubavnice dolazile su Maovu osobnom liječniku na savjetovanje. Što se tiče predsjednikovih podviga, jedna od njih povjerila je: "Sve što radi fantastično je, apsolutno očaravajuće."
 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Zene diktatori
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › ŽENE DIKTATORI: Kako su ljubili i ginuli tirani 20. stoljeća?